Työ- ja elinkeinoministeriön ja Kuntaliiton yhteinen Julkisten hankintojen neuvontayksikkö palkitsi Staran taidokkaasta asfalttipäällystöiden hankinnasta, jonka on mestaroinut RKL:n aktiivi Heikki Laristo tiimeineen.

Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staralle on myönnetty Vuoden­ taidokkain hankinta -huomionosoitus. Sen kävi Kuntatalolla pokkaamassa itseoikeutetusti Staran projektipäällikkö Heikki ­Laristo. Hän on Helsingin Kunnallis­rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry:n puheenjohtaja ja RKL:n hallituksen varajäsen.

Julkisten hankintojen neuvon­ta­­yksikön JHNY:n palkinto on valtakunnallinen ja se jaetaan joka toinen vuosi. Helsingin kaupungin Stara sai palkinnon nyt ­ensi kertaa; muut finalistit edustivat sote-alan hankintaa. Palkinnon perusteluissa korostuivat ympäristöarvot: asfalttityön ilmastovaikutukset ovat suuret.

”Kyllähän tämä tuntui palkitsevalta pitkäjänteiselle työlle. Toivon että tämäkin osaltaan edistää pääkaupunkiseudun yhteistyötä”, Heikki ”Hessu” Laristo pohtii.

Palkinto myönnettiin vuoden 2022 asfalttipäällystöiden hankinnasta, jossa pääkaupunkiseudun kunnat ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään.

”Meillä on ollut epävirallinen konklaavi jo kauan, ja olemme käyneet avointa ja suoraa vuoropuhelua alan yritysten kanssa”, Laristo­ kertoo.

Kilpailutukset kerralla oikein

Ympäristökriteerien kiristyminen­ ja vähäpäästöisyyden edistäminen on ollut Laristolle merkittävä syy tiivistää yhteistyötä jo etukäteen. Usea kunta on jo liittynyt Green Deal -sopimukseen, näin myös Helsingin kaupunki. Starassa on jo useana vuotena tähdätty GD-tason vaatimuksiin.

Vuoropuhelun ansiosta yritykset ovat pystyneet omassa toiminnassaan varautumaan tuleviin sääntelymuutoksiin. Samalla kunnat ovat voineet varmistua siitä, että oikein asetettuihin kriteereihin myös pystytään vastaamaan.

”On kaikkien eikä vähiten veronmaksajien etu, että kilpailutukset menevät kerralla oikein.”

Koordinointi erittäin tarpeellista

Koska päällystystyöt ovat myös talou­dellisesti mittavan kokoisia hankintoja, on perusteltua koordinoida ostot pääkaupunkiseudulla, jossa liikenneväylät kulkevat kuntarajojen poikki. Asfalttiurakoi­den kahdeksan hankkeen kokonaisuus oli vuonna 2022 arvoltaan kuusi miljoonaa euroa. Palkittu ympä­ris­töasioiden edistäminen on lähtenyt jo leviämään, ja Starass­a se on otettu käyttöön kaikessa infra­hankinnassa. Laristo haluaakin kiittää nelihenkistä kaupunkitekniikan rakentamisen osaston hankintatii­miään ja naapurikun­tien kumppaneita yhteisestä onnistumisesta.

Palkintoon kuuluu paikka seuraavan kilpailun tuomaristossa ­sekä lasinen palkintopysti.
”Tähti sopii hyvin Staralle”, Laris­to nauraa.


Heikki Laristo

  • Projektipäällikkö, Stara.
  • 57-vuotias.
  • Rakennusmestari 1991, Helsingin teknillinen oppilaitos.
    Staran palveluksessa 1990-luvulta alkaen, ja jo kolmannessa polvessa.
  • Helsingin Kunnallisrakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry:n puheenjohtaja.
    RKL:n liittohallituksen varajäsen.

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth Kuva Marja Valjus / Stara