Rakennustaito
20.12.2024 | Päivitetty 5.2.2025
Uusi musiikkitalo muuttaa merkittävästi Aurajoen perinteikästä rantamaisemaa Turussa. Jokivarressa kulkevalle talon muodot näkyvät jo selvästi: rakennus on nyt täydessä korkeudessaan.
”Syyskuussa 2026 soitto soi”, lupaavat Hartela Länsi-Suomi Oy:n projektipäällikkö Juha Kartastenpää ja työpäällikkö Veli-Pekka Toivonen.
Musiikkitalo Fuugan toteuttaa allianssi, jonka osapuolia ovat tilaaja Turun kaupunki sekä Hartela, PES-Arkkitehdit ja WSP Finland. Hankkeen kokonaisbudjetti on 90,5 miljoonaa euroa. Talon pääsaliksi rakennetaan 1 300-paikkainen konserttisali ja kakkossaliksi monitoimisali 300 henkilölle.
Kartastenpää ja Toivonen ovat innoissaan ja puhuvat kuin yhdestä suusta.
”Tämä on ainutlaatuinen kohde. Vaativaa rakentamista kohtaan täytyy tuntea intohimoa. Olemme rakentaneet auditorioita, mutta ne ovat pikkuhommia tämän rinnalla.”
Haasteensa asettaa jo talon sijainti. Fuugan tontti Turun keskustan itärannalla on ahdas, sillä naapureita on joka ilmansuunnassa.
Fuuga rakennetaan Turun kaupunginteatterin, Turun virastotalon, Wäinö Aaltosen museon ja Aurajoen väliin. Vieressä kulkee Itäinen Rantakatu, joka on Turun valtaväyliä.
Logistiikkaa onkin pitänyt miettiä tarkkaan. Varastoa ei voi pitää työmaalla, vaan se on muutaman kilometrin päässä Itäharjulla.
”Tuomme sieltä tavaraa vähitellen. Kaikki on tarkkaan aikataulutettua, ja jos jokin tavara ei ole täällä sovittuun aikaan, se kuljetus menee jonon hännille. Onneksi kuljetusyrittäjät toimivat ammattimaisesti ja ymmärtävät tiukan aikataulun.”
Paljon on myös kiinnitetty huomiota turvallisuuteen. Rakennus on korkea, ja työtä tehdään samanaikaisesti sekä ylhäällä että alhaalla. Se vaatii erityistä varovaisuutta.
”Onneksi vakavia tapaturmia ei ole sattunut.”
Musiikkitalon paikalla oli aiemmin puisto. Sinne sijoitetut patsaat ja taideteokset on viety väliaikaisesti pois. Ympäröivät rakennukset on rakennettu 1960-luvulla.
”Tontilta poistettiin myös pilaantunutta maata, sillä 1900-luvun alkupuolella paikalla on ollut pienteollisuutta”, Toivonen kertoo.
Turun joenrannalle tyypillisesti tontti on savimaata kallion päällä. Yllätyksenä tuli se, miten jyrkästi kallio laskee alas rantaan päin.
”Tontille on isketty 800 porapaalua. Pisimmillään paalut ovat 17-metrisiä”, Toivonen havainnollistaa.
Musiikkitalo kohoaa korkeimmillaan 32 metriin. Seinät ovat nousseet tänä syksynä vauhdilla, ja ensi keväänä vesikaton valmistuttua alkavat sisätyöt.
Musiikkitalon joelle suuntautuva pääjulkisivu rakennetaan tummaksi patinoituvasta kuparista. Muissa julkisivuissa käytetään maalattua alumiinia, joka sopii sävyltään patinoituvaan kupariin.
”Seiniä on valettu järjestelmämuoteilla paikalla valaen. Runkotyöt ovat haastavia, sillä esimerkiksi iso sali nostetaan harjakorkeuteen kuudella valunostolla, joista jokainen nostokerta sisältää yhdeksän eri valulohkoa. Yhdellä valukerralla seinää kohoaa yli viisi metriä”, Kartastenpää kertoo.
Pyöreiden muotojen vuoksi elementtejä ei ole voitu käyttää kovin runsaasti. Pyöreys vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan.
”Sen takia esimerkiksi mittatietoa tarvitaan kolminkertainen määrä”, Toivonen kertoo.
Eniten työtä ohjaa kuitenkin akustiikka. Vähintään kerran viikossa akustiikkasuunnittelija käy tarkastamassa rakenteita.
”Tällä pyritään varmistamaan se, ettei mitään tarvitse korjata jälkikäteen. Akustiikan kanssa ei voi tehdä kompromisseja”, Kartastenpää sanoo.
Akustiikka pitää ottaa huomioon jo runkovaiheessa, saumoissa ja raudoituksissa.
”Seiniä pitää raudoittaa erityisen paljon, ettei tule halkeamia. Jos tulee halkeama, ääni karkaa”, Toivonen muistuttaa.
Harjaterästä tarvitaan paljon ja betonin laatuvaatimukset ovat korkeat. Rakennuksen ohuimmat paikalla valetut seinät ovat 300 millimetriä paksuja. Mikään rakenne ei saa heittää 20 millimetriä enempää runkovaiheessa, muuten akustiikkasuunnitelma ei toteudu.
”Ratkaiseva voi olla vaikka joku pohjalaatan sauma. Tässä ei tehdä yhtään saumaakaan niin, etteivät sitä kaikki osapuolet tarkista.”
Työmaan sijainti vilkasliikenteisellä paikalla vaatii myös ulkopuolisten turvallisuudesta huolehtimista.
Itäisellä Rantakadulla liikkuu paljon autoja ja jalankulkijoita.
”Monet ovat uteliaita ja pysähtyvät katsomaan töitä. Olemme vastanneet uteliaisuuteen työmaakameralla, joka välittää kuvaa virastotalon katolta. Kamerasta työmaan näkee niin hyvin, että se varmaan osaltaan hillitsee paikalle tulemista”, Kartastenpää arvelee.
Myös virastotalossa ja teatterissa asioivat pitää huomioida. Esimerkiksi haastatteluhetkellä näemme, kuinka pariskunta kävelee työmaan laitaa virastotalolle vihittäväksi. Näky on kuulemma ihan tuttu.
”Kaupunginteatterin kanssa olemme puolestaan sopineet, ettemme tee mitään äänekkäitä töitä silloin, kun heillä on päivänäytöksiä”, Toivonen lisää.
Teatteri ja musiikkitalo tulevat muutenkin toimimaan yhdessä. Fuugasta rakennetaan sisäkulkuyhteys kaupunginteatteriin. Rakennusten väliin tulee myös yhteinen pysäköintilaitos.
Isolla työmaalla tärkeässä roolissa on myös viestintä. Poikkeusjärjestelyistä on pyritty tiedottamaan mahdollisimman ajoissa ja näkyvästi.
”Ihmiset ovat suhtautuneet tilanteeseen aika järkevästi. Useimmat ymmärtävät, miten tärkeä hanke tämä on Turulle”, Kartastenpää uskoo.
Rakentaminen etenee aikataulussa ja budjetissakin on pysytty. Kartastenpää perustelee sitä allianssimallilla. Siinä hankkeen eri osapuolet, kuten tilaaja ja rakennuttaja, solmivat yhteisen sopimuksen. Riskit ja hyödyt jaetaan etukäteen sovitulla tavalla.
”Yksi avaintavoitteista on budjetissa pysyminen. Yhdessä tehdyillä suunnitteluratkaisuilla varmistetaan, että se saavutetaan”, Kartastenpää sanoo.
Kartastenpää ja Toivonen odottavat jo innolla valmista taloa. Tekijät haluavat päästä kuulemaan, miten talo soi.
”Nimenomaan konserttivieraina. Laulamisen ja soittamisen taidamme jättää muille.”
Teksti ja kuvat Antti Pulkkinen
Koulu-, opisto-, päiväkoti- ja liikuntarakennus Wintteri otetaan vaiheittain käyttöön Uudenkaupungin keskustassa. Uuteenkaupunkiin on noussut kunnianhimoinen uudisrakennus. Wintterin uimahalli avattiin yleisölle helmikuun alussa, ja talvilomaviikon jälkeen...
Yleistyvät rankkasateet, pitkät kostean sään jaksot ja leudot talvet rapauttavat ikääntyviä tiilijulkisivuja. Osaamista kestävään julkisivurakentamiseen on. Avainasemassa ovat oikeat materiaalivalinnat ja kosteuden ohjaaminen pois seinärakenteesta. Ilmastonmuutos lisää...
Rakennusalan tuottavuuden parantamiseksi yritykset ja muut toimijat ovat lähteneet kehittämään teollista rakentamista. Kyseessä on kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka hyödyntää useita menetelmiä, kuten esimerkiksi tahtituotantoa, lean-periaatteita ja digitaalisia työkaluja. Yksi...
Koulu-, opisto-, päiväkoti- ja liikuntarakennus Wintteri otetaan vaiheittai...
Yleistyvät rankkasateet, pitkät kostean sään jaksot ja leudot talvet rapauttavat...
Viisikymmentä vuotta täyttänyt kirjastorakennus Lappeenrannan keskustassa on eri...