Kesän jälkeen uutiset rakentamisen tilas­ta ovat hyvin huolestuttavia. Aikaisempiin vuosiin verrattuna on jo jouduttu tottumaan laskeviin rakennuslupamääriin. Nyt uutisoidaan rakennusalan työttömien määrän huomattavasta kasvusta.

Edellä mainittu kohdistuu muun muas­sa lomautusten muodossa myös raken­tamisen tuotannon työnjohtajiin. Tämä taas saa rakennuksilla työnjohtajina toimineet henkilöt hakeutumaan muihin tehtäviin, ja takaisin palaaminen samalle työnantajalle ei ole itsestäänselvyys, kun suhdanne kääntyy. Ei ole myöskään sanottu, että firmasta poistunut osaaja jäisi rakennusalalle, jos työpaikat kotiseudulla vähenevät.

Uudisrakentamisen jarrutus tuo epävarmuutta alalle haluaville. Uskotaanko alan vetovoimaan niin paljon, että nuori kouluttautuisi neljä vuotta ilman varmuutta työllistymisestä?

RKL:ssä on haluttu säilyttää saavutetut noin 600 ammattikorkeakoulujen aloituspaikkaa, jotka on aikoinaan mitoitettu aikaisempien hyvien suhdanteiden ja suurempien ikäluokkien mukaan. Iso kysymys on, joudutaanko miettimään aloitus­paikkojen määrää ­uudelleen. Miten tähän reagoidaan alan ammattikorkea­kouluissa opettajien parissa? Keskittyykö opetus tulevaisuudessa suurimpiin ammattikorkeakouluihin? Isoja kysymyksiä koulutuksen suhteen.

Miten RKL voi olla mukana tässä haasteellisessa koulutuksen kehittämisessä siten, että meillä jatkossakin riittää ammattitaitoisia ja osaavia tuotannon työnjohtajia johtamaan työturvallisia, laadukkaita ja taloudellisesti onnistuvia hankkeita eri puolella Suomea?

Haasteena on myös rakennusalalle kokonaisuutena, että jokainen opiskeluun ryhtyvä vie luvut läpi vaaditussa opiskeluajassa. Suuret keskeytysluvut ja pitkä viive valmistumisessa ovat yhä ongelmia, ja jos motivaatio hakijalla ei ole kohdallaan, on syytä pohtia sisäänpääsyn kriteerejäkin yhteistyössä ammattikorkeakoulujen kanssa.

Elokuussa RKL:n liittohallitus ilmaisi STT:n kautta jaetussa mediatiedotteessa huolensa rakentamisen vähenemisestä ja vaati valtiovallalta nopeita toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi kaikin keinoin. Me rakentamisen ammattilaiset olemme aina selvinneet suhdanteiden ylä- ja alamäistä ja niin uskon nytkin. Pidetään huolta toisistamme ja onnistutaan yhdessä.

Hyvää syksyä ja kohti parempia aikoja,

Jukka Lintunen
RKL:n liittohallituksen puheenjohtaja

PS. Uuden rakentamislain valmistelut asetuksineen ovat seurannassa RKL:ssä. Pidämme jäsentemme etua esillä, kun asetuksia muotoillaan. Uusi rakennuslaki astuu voimaan alkuvuodesta 2025.