Rakennustaito
10.6.2024
Erilaisten asumiskyselyiden mukaan kolme neljästä suomalaisesta haluaa asua pientalossa. Kuitenkin asuntotuotannossa pientalojen osuus on ollut vain noin yksi neljäsosa. On ymmärrettävää, että kaikkien toiveet eivät täyty, mutta toiveiden ja todellisuuden kuilu on todella suuri. Alalla tarvitaan kaikkia toimijoita mukaan luomaan mahdollisuuksia vastata aiempaa paremmin asumistarpeisiin ja toiveisiin.
Omakotiliitto tekee työtä paremman pientalo- ja vapaa-ajan asumisen ja rakentamisen puolesta. Kolme kärkitavoitettamme ovat kohtuulliset asumiskustannukset, pientaloasumisen edistäminen sekä kohtuullinen ja kannustava sääntely. Viime vuodet ovat haastaneet monia pientaloasukkaita niin energiakriisin kuin asumiskustannusten nousunkin vuoksi. Energian hinnannousu on kannustanut monia remontoimaan ja parantamaan kotinsa energiatehokkuutta eri tavoin. Samaan aikaan kohonneet korkokulut ovat heikentäneet kotitalouksien mahdollisuuksia korjaustoimiin.
Rakennusalan ahdingossa olemme tuoneet päättäjille ajatuksia siitä, miten remontointeja voitaisiin kannustaa ja saada niitä vauhtiin nopeammin. Tästä esimerkkinä ovat kotitalousvähennyksen laajemmat käyttömahdollisuudet energiaremontteihin. Uudisrakentamisessa olemme esittäneet aravajärjestelmän palauttamista myös pientaloihin. Pientalojen rakentamisella voidaan parantaa myös alan työllisyyttä, jos arvioiden mukaan yhden omakotitalon rakentaminen vastaisi noin viittä henkilötyövuotta.
Kotitalon energiaremontit tehdään yleensä muiden
remonttienyhteydessä.
Yli kaksi vuotta valmistelussa ollut EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi muuttui lopulta järkevämpään suuntaan, ja jäsenmaille tuli lisää joustavuutta energiatoimien edistämiseen. Tiivis yhteistyö edunvalvonnassa tuotti tulosta! Direktiiviin ei tullut pakollisia minimienergiatehokkuusvaatimuksia. Myös yksittäisten asuinrakennusten korjausvaatimukset poistuivat. Näiden sijaan keskitytään koko rakennuskannan keskimääräiseen energiatehokkuuden parantamiseen.
Ilmastotoimet ovat tärkeitä, ja etenemme askel askeleelta kohti päästöttömän energian
käyttöä. On vain muistettava kotitalouksien rajalliset taloudelliset resurssit tehdä näitä investointeja. Oman kotitalon energiaremontit tehdään yleensä muiden remonttien yhteydessä, mikä on usein teknisesti ja taloudellisti järkevintä.
Omakotitalossa yksi tärkeimpiä asioita on sen säännöllinen ja suunnitelmallinen huoltaminen ja korjaaminen. Näistä me Omakotiliitossa tarjoamme jäsenillemme tietoa ja esimerkiksi maksutonta neuvontaa.
Samalla pääsee mukaan lähes 70 000 jäsenen (kotitalouden) verkostoon, joka tarjoaa mielekästä toimintaa ja yhteisöllisyyttä oman kodin lähellä.
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakennusmestareista pääkaupunkiin päämääränä kullakin Suomen Rakennusmestariliiton 20:s vuosikokous. Vaikkapa kokouksesta ei olekaan muodostettu erityistä juhlakokousta, vaan varsinainen juhla on lykätty...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiskelija pohtii, tekeekö tekoäly hänestä tarpeettoman ennen kuin työura ehtii edes alkaa. Uransa loppupään veteraani miettii, pitääkö vielä tämäkin villitys opetella ennen eläkettä....
Virtaussimuloinnilla tutkitaan muun muassa asumisen mukavuuden ja sisätilojen terveysturvallisuuden ongelmakenttiä. Entistä taitavampi ja tarkempi simulointi auttaa suunnittelussa: tarvetta löytyy monesta paikkaa. Dynaamista virtaussimulointia käytetään muun muassa tuuletuksen,...
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakenn...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiske...
Toimiva viestintä on tärkeää rakennushankkeen valvonnassa. Sen avulla voidaan vä...