Erilaisten asumiskyselyiden mukaan kolme neljästä suomalaisesta haluaa asua pientalossa. Kuitenkin asunto­tuotannossa pientalojen osuus on ollut vain noin yksi neljäsosa. On ymmärrettävää, että kaikkien toiveet eivät täyty, mutta toiveiden ja todellisuuden kuilu on todella suuri. Alalla tarvitaan kaikkia toimijoita mukaan luomaan mahdollisuuksia vastata aiempaa paremmin asumistarpeisiin ja toiveisiin.
Omakotiliitto tekee työtä paremman pientalo- ja vapaa-ajan asumisen ja rakentamisen puolesta. Kolme kärkitavoitettamme ovat kohtuulliset asumiskustannukset, pientaloasumisen edistäminen sekä kohtuullinen ja kannustava sääntely. Viime vuodet ovat haastaneet monia pientaloasukkaita niin energiakriisin kuin asumiskustannusten nousunkin vuoksi. Energian hinnannousu on kannustanut monia remontoimaan ja parantamaan kotinsa energiatehokkuutta eri tavoin. Samaan aikaan kohonneet korkokulut ovat heikentäneet kotitalouksien mahdollisuuksia korjaustoimiin.

Rakennusalan ahdingossa olemme tuoneet päättäjille ajatuksia siitä, miten remontoin­teja voitaisiin kannustaa ja saada niitä vauhtiin nopeammin. Tästä esimerkkinä ovat koti­talousvähennyksen laajemmat käyttömahdollisuudet energiaremontteihin. Uudis­rakentamisessa olemme esittäneet arava­järjestelmän palauttamista myös pien­taloihin. Pientalojen rakentamisella voidaan parantaa myös alan työllisyyttä, jos arvioiden mukaan yhden omakotitalon rakentaminen vastaisi noin viittä henkilötyövuotta.

Kotitalon energiaremontit tehdään yleensä muiden
remonttienyhteydessä.

Yli kaksi vuotta valmistelussa ollut EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi muuttui lopulta järkevämpään suuntaan, ja jäsenmaille tuli lisää joustavuutta energiatoimien edistämiseen. Tiivis yhteistyö edunvalvonnassa tuotti tulosta! Direktiiviin ei tullut pakollisia minimienergiatehokkuus­vaatimuksia. Myös yksittäisten asuinrakennusten korjausvaatimukset poistuivat. Näiden sijaan keskitytään koko rakennuskannan keskimääräiseen energiatehokkuuden paran­tamiseen.

Ilmastotoimet ovat tärkeitä, ja etenemme askel askeleelta kohti päästöttömän energian
käyttöä. On vain muistettava kotitalouksien rajalliset taloudelliset resurssit tehdä näitä­ inves­tointeja. Oman kotitalon energia­remontit tehdään yleensä muiden remont­tien yhtey­dessä, mikä on usein teknisesti ja taloudellisti järkevintä.

Omakotitalossa yksi tärkeimpiä asioita on sen säännöllinen ja suunnitelmallinen huoltaminen ja korjaaminen. Näistä me Omakoti­­liitossa tarjoamme jäsenillemme tietoa ja esimerkiksi maksutonta neuvontaa.

Samalla pääsee mukaan lähes 70 000 jäse­nen (kotitalouden) verkostoon, joka tarjoaa mielekästä toimintaa ja yhteisöllisyyttä oman kodin lähellä.