Olen saanut kunnian palvella liittoa liittohallituksen puheenjohtajana nyt kolme vuotta ja ennen valintaani hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana kahdeksan vuoden ajan. Toimikaudellani olen saanut palautetta kentältä meilitse ja kasvokkain, olen vaihtanut ajatuksia hallituksen jäsenten ja Pasilan tiimin kanssa ja verkostoitunut eri luottamustehtävissä liiton ulkopuolella.

Kolme vuotta on kulunut nopeasti. Ensimmäisen vuoden ajan valmistelimme uutta elinkaarimallistrategiaa, ja silloin palautimme jäsenen kaiken toimintamme ytimeen. Uuden hallintomallin mukainen ketterä ja tiivis hallitustyöskentely haluttiin ankkuroida koko Suomeen paikallisyhdistysten tapaamisten avulla. Koronan jälkeen oli myös perusteltua lähteä kentälle ja tapaamaan ihmisiä ”livenä”. Siitä kertyi arvokasta sosiaalista pääomaa.

RKL pärjää vain pysymällä liikkeessä.

Toinen vuosi käynnistyi strategian jalkautuksella ja uudenlaisen hallitustyöskentelyn vakauttamisena.

Kuluvana vuonna on teemana kulkenut jäsenhankinta ja talous, ja olemme paitsi luoneet säästöohjelman, myös hakeneet omaisuudellemme parempaa tuottoa yhteis­työssä varainhoitajien kanssa. Tämän
ohella olemme satsanneet jäsen­hankintaan suoramarkkinoinnin avulla. Samalla on ylläpidetty liiton näkyvyyttä eri viestintäkanavissa.

RKL:n arvoja ovat olleet korkea osaaminen sekä laadukas ja kestävä rakentaminen. Kun minut valittiin liiton kunnia­tehtävään, halusin nostaa näiden rinnalle myös työn turvallisuuden ja eettisyyden. Turvallisuutta on tuotu esiin liiton tieto­iskuissa. Eettisyyttä halutaan vahvistaa edelleen. Viime talvena teetimme jäsenille yhdenvertaisuuskyselyn, jonka tarkoitus oli kartoittaa epäasial­lista kohtelua rakennusalalla. Sen tuloksia hyödynnetään tulevassa jäsenkoulutuksessa.

Kuntourheilijana ja rakentajana minulla ns. Lean- eli jatkuvan kehittämisen periaate koskee kaikkea tekemistä. Myös liiton pitää jatkaa kehitystyötä. Meillä on isot haasteet edessä, pienenevät ikäluokat ja entistä matalampi sitoutuneisuus yhdistystoimintaan. Tällä hetkellä rakentaminen kärsii matalasuhdanteesta, ja nousun tullen taas työvoimapulasta. RKL taas pärjää vain pysymällä liikkeessä. On myös syytä tarkastella liiton rakenteita ja toimintoja – mikä palvelee yksittäistä jäsentä parhaiten, ­mikä toimii yhdistys- ja liittotasolla ja tässä ajassa.

Vastuulliseen taloudenpitoon kuuluu myös joskus vähemmän miellyttävät päätökset.

Jäsenmaksutuottomme on pudonnut vuodesta 2017 peräti noin 40 prosenttia, ja viime aikoina inflaatioon korottanut hintoja kaikkialla. Pieni indek­sitarkistus olisi paikallaan myös liiton jäsenmaksuissa. Samaan aikaan vastine rahalle on parantunut monipuolistuneiden jäsenetujen myötä.

Liiton tulevaisuus tehdään yhdessä.

Palveluksessanne,

Jukka Lintunen
RKL:n liittohallituksen puheenjohtaja