Rakennustaito
17.9.2024
Joensuun punatiilinen kaupungintalo valmistui vuonna 1914. Keskustan maamerkin suunnitteli arkkitehti Eliel Saarinen. Etenkin sen tornissa on samoja piirteitä kuin Saarisen piirtämissä Lahden kaupungintalossa ja Helsingin päärautatieasemassa.
Joensuun kaupungin hallinto muutti historiallisesta rakennuksesta uusiin tiloihin loppuvuodesta 2023. Entiseen hallintosiipeen tulee yleisötiloja Pohjois-Karjalan museon käyttöön. Saman katon alla toimiva kaupunginteatteri siirtyi peruskorjauksen ajaksi väistötiloihin. Rakennuksen ravintolatila odottaa uutta ravintoloitsijaa.
Kansallisromantiikkaa ja myöhäisjugendia yhdistelevä rakennus on Saarisen merkittävimpiä töitä, ja sillä on SR-1-suojelumerkintä. Tämä tarkoittaa sitä, että rakennuksessa ei saa tehdä muutoksia, jotka heikentävät rakennustaiteellisia arvoja tai muuttavat arkkitehtuurin.
Museoviraston lausunto hankesuunnitelmasta vuonna 2022 oli periaatteessa myönteinen, mutta rakennussuunnittelun vaiheessa edellytettiin suunnitelmien tarkkaa sovitusta viraston kanssa.
Museovirasto on vastustanut esimerkiksi kattojen madaltamista ja sisäovien poistamista. Se ei ole estänyt töiden aloittamista, sillä kyse on kaavalla suojellusta rakennuksesta, jonka käytöstä kaupunki päättää itse.
Saarisen luomusta on muokattu ennenkin eri käyttäjien tarpeiden mukaan. Kaupunginhallinnon, teatterin ja ravintolan lisäksi rakennuksessa ovat toimineet muun muassa raastuvanoikeus, maistraatti, poliisilaitos, Suomen Pankki ja Yleisradio.
Hankkeen arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Arcadia Oy. Rakennuttaja on Joensuun kaupungin Tilakeskus.
Pääurakoitsija on Hyvän tekijä -yhtiöihin kuuluva Rakennusliike Joen Talo Oy. Hyvän tekijä -yhtiöt on Joensuun seudulla toimiva korjausrakentamisen moniosaaja. Urakkamuotona on jaettu kokonaisurakka. Hankkeen arvo on 6,5 miljoona euroa.
Joulun alla 2023 alkaneiden töiden laajuus on 1 500 neliömetriä, joista museon käyttöön tulevia tiloja on 1 386 neliömetriä.
Teatterin osalta hankkeeseen sisältyy vain isoa näyttämöä palvelevan haalausaukon leventäminen. Ravintola sekä nelikerroksisen rakennuksen silmiinpistävin osa, noin 35 metriä korkea torni, jäävät kokonaan muutostöiden ulkopuolelle.
Arkkitehtisuunnittelusta vastaava Ilkka Kärnä oli mukana kaupungintalon peruskorjaushankkeen suunnittelussa vuosina 1996 – 1998. Kärnä luonnehtii Saarisen arkkitehtuurin korjaamista haastavaksi ja ainutlaatuiseksi.
Toimistojen muuttaminen yleisötiloiksi on huolellisuutta vaativa urakka. Joen Talon toimitusjohtaja Tero Kurki pitää kohdetta poikkeuksellisena:
”Tämä on sellaista hienovaraista tekemistä”.
”Koko ajan joudutaan tarkentamaan, muuttamaan ja miettimään”, Hyvän tekijä -yhtiöiden toimitusjohtaja Marjahelena Salonen kuvaa.
Rakenteellisia vaurioita ei rakennuksessa ole. Näkyvimpiä muutoksia ovat väliseinien purkaminen ja väliovien poistaminen yhtenäisten näyttelytilojen saamiseksi sekä näyttelytilojen värimaailman muutos ja alakatot.
Kaupungintalo sai 1998 pohjoismaisen Design kaikille -palkinnon esteettömyyden huomioon ottamisesta kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen entisöinnissä. Nyt on madallettu kynnyksiä, kellarikerrokseen tuli kulku uuden porrashissin avulla ja sisäpihan pinta on laskettu aulan lattian tasoon.
Talotekniikan uusiminen painottuu sähkö-, AV- sekä turvatekniikkaan. Kärnän mukaan suunnitteluvaiheessa ison keskustelun teemana oli ilmanvaihto. Kaupungintalon koneellista ilmanvaihtoa ei voi säätää museotoiminnan vaatimia olosuhteita varten.
Päädyttiin malliin, jossa näyttelytiloissa on paikallisjäähdytys. Näyttelyesineet ovat pääsääntöisesti esillä ilmastoiduissa vitriineissä, joiden ilmankosteus ja lämpötila on säädetty vuoden ympäri. Ratkaisun ansiosta uutta runkokanavistoa tuli hyvin vähän.
Käsityötä joudutaan tekemään paljon. Haastattelupäivänä työmaan vahvuus oli 15 henkilöä, joista puolet oli Hyvän tekijät -yhtiöiden palkkalistoilla.
”Tämä on erittäin mielenkiintoinen, kokemusta kartuttava työmaa. Hyvässä hengessä on eteenpäin menty ja niin varmasti jatkossakin”, vastaava työnjohtaja Joonas Kinnunen hehkuttaa.
Tero Kurki kertoo, että loppusuoralla oleva työmaa on kokonaisaikataulussa. Peruskorjaus valmistuu tammikuussa 2025.
Syksyllä 2025 aukeava museo toimii samalla Eliel Saarisen tuotannon näyttelypaikkana. Museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskonen iloitsee, että kaupungintalo avataan suuren yleisön nähtäväksi.
Hyvän tekijä -yhtiöiden toimitusjohtaja Marjahelena Salonen korostaa dokumentaation merkitystä peruskorjaushankkeissa:
”Nyt ollaan paremmin tietoisia siitä, että tämä voi hyödyttää muitakin toimijoita ja kertoa, minkälaisia asioita on löytynyt.”
Erityisen tärkeää dokumentaatio on kohdetta myöhemmin työstäville. Joen Talon toimitusjohtaja Tero Kurki kertoo esimerkin kaupungintalon työmaalta:
”Nyt kuvataan ja huuhdellaan salaojat, jotka on tehty vuonna 1998. Kun mitään tarkkaa piirustusta ei ole, kaivojen löytäminen maan alta lisää töitä.”
Omat haasteensa tuovat käyttäjien toiveet ja suunnitelmat – tai niiden puuttuminen. Kaupungintalon peruskorjauksen aloitusvaiheessa yllätti, että käyttäjän suunnitelmat eivät olleetkaan valmiit.
Rakennuttaja Ari Kiiski pitää ongelmana myös sitä, että käyttäjät eivät ymmärrä suunnittelijoiden kuvien sisältöä.
Käyttäjäkin voi oppia. Museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskonen kertoo, että museon henkilökunnan tietämys rakennusalasta on projektin edetessä kasvanut:
”Rakentajien kanssa keskusteltaessa on oltava itsekin tarkkana eri termeistä ja kerrottava, mitä halutaan lopputulokseksi.”
Suojeltujen rakennusten määrä kasvaa. Yhä useammin tällaisen rakennuksen käyttötarkoitusta halutaan muuttaa, mikä sekin osaltaan lisää peruskorjaamisen tarvetta.
Korjausprojektien suunnittelu edellyttää pohjatietoja kohteesta. Ympäristöministeriön ja Museoviraston vuonna 2022 tekemä, rakentajien, suunnittelijoiden ja käyttäjien haastatteluihin perustuva Suojellun rakennuksen ominaisuuksien kartoitus ja käytettävyyden arviointi -niminen selvitys kertoo, että lähtötietoaineiston saanti on keskeinen ongelma.
Suunnittelussa on otettava huomioon suojelumääräykset, jotka arvion mukaan on yleensä laadittu ilman tietoa rakennuksen kunnosta. Museoviranomaisten heikko ymmärrys rakennusfysiikasta ja sisäilmastotekijöistä voi johtaa teknisesti mahdottomiin vaatimuksiin.
Erityisesti yksityiset toimijat muistuttavat, että kun museoviranomainen ottaa kantaa korjaushankkeeseen, hänen pitäisi ottaa huomioon myös lausuntonsa taloudelliset vaikutukset.
”Suojelun vaikutuksia ja toteutumista käsitellään usein vain arkkitehtonisesta ja kulttuurillisesta näkökulmasta”, Tuomas Tahvonen toteaa vuonna 2011 Jyväskylän ammattikorkeakoulun rakennustekniikan koulutusohjelmassa valmistuneessa opinnäytetyössään.
Tahvonen toteaa tutkimuksessaan, että suojeluviranomaiset ja käyttäjät eivät aina ymmärrä, mitä kaikkea heidän asettamiensa tavoitteiden saavuttaminen varsinkin teknisesti edellyttää.
Kaikkien työmaalla toimivien osapuolten on oltava tietoisia suojeltavista asioista. Tahvonen korostaa, että osapuolten on kyettävä kompromisseihin ja pystyttävä tarvittaessa tinkimään omista näkökannoistaan.
Teksti Santeri Pakkanen Kuvat Riikka Hurri
Koulu-, opisto-, päiväkoti- ja liikuntarakennus Wintteri otetaan vaiheittain käyttöön Uudenkaupungin keskustassa. Uuteenkaupunkiin on noussut kunnianhimoinen uudisrakennus. Wintterin uimahalli avattiin yleisölle helmikuun alussa, ja talvilomaviikon jälkeen...
Yleistyvät rankkasateet, pitkät kostean sään jaksot ja leudot talvet rapauttavat ikääntyviä tiilijulkisivuja. Osaamista kestävään julkisivurakentamiseen on. Avainasemassa ovat oikeat materiaalivalinnat ja kosteuden ohjaaminen pois seinärakenteesta. Ilmastonmuutos lisää...
Rakennusalan tuottavuuden parantamiseksi yritykset ja muut toimijat ovat lähteneet kehittämään teollista rakentamista. Kyseessä on kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka hyödyntää useita menetelmiä, kuten esimerkiksi tahtituotantoa, lean-periaatteita ja digitaalisia työkaluja. Yksi...
Koulu-, opisto-, päiväkoti- ja liikuntarakennus Wintteri otetaan vaiheittai...
Yleistyvät rankkasateet, pitkät kostean sään jaksot ja leudot talvet rapauttavat...
Viisikymmentä vuotta täyttänyt kirjastorakennus Lappeenrannan keskustassa on eri...