Kansalliskirjaston rakennushistoriallisesti arvokkaan kirjastorakennuksen peruskorjaus Helsingin Unioninkadulla on edennyt harjannostajaisvaiheeseen.

Kesällä 2013 alkanut peruskorjaus on Rakennuslehden valitsema Vuoden Työmaa 2014. Peruskorjaus valmistuu syksyllä 2015.

Pääkorjauskohde on Carl Ludwig Engelin suunnittelema, vuonna 1845 käyttöön otettu päärakennus. Myös vuonna 1906 valmistuneessa kupolikattoisessa Rotunda-osassa tehdään korjauksia.

Arvokohteen peruskorjaus on myös totetuttajille ylpeyden aihe. ”Me kaikki työmaalla työskentelevät olemme ylpeitä siitä, että meidät on valittu kansallishistoriallisesti arvokkaaseen hankkeeseen. Yhteishenki on erittäin hyvä ja haluamme tehdä työmme mahdollisimman hyvin”, NCC:n työpäällikkö Guy Eklund kertoo.

Peruskorjauksessa uusitaan talotekniikka sekä parannetaan esteettömyyttä ja kirjastotilojen toimivuutta. Konservointityötä on paljon, suunnitteluratkaisuja työstetään mallitöiden avulla yhteistyössä Museoviraston ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Konservointityöt sisältävät sekä maalaus- että puukonservointia. Työt ovat jakautuneet usean eri toimijan kesken.

Näkyviä muutoksia ovat muun muassa lukusalien alkuperäisten oviaukkojen ja puulattioiden sekä eteistilojen kattomaalausten palauttaminen ja kalusteiden uusiminen.

Kiinteistö on Helsingin yliopiston rahastojen omistuksessa. Rakennuttamisesta vastaa Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskus. Kohteen pääsuunnittelija on Pauno Narjus/ LPR-arkkitehdit Oy, projektinjohtourakoitsijana toimii NCC Rakennus Oy. Hankkeen kustannusarvio on 19 miljoonaa euroa.

Teksti Sirkka Saarinen, kuva Erik Mårtensson