Jo 26. kerran jaetun Vuoden Ympäristörakenne-tunnustuksen sai ensimmäistä kertaa kerrostalopiha. Tuomaristo arvioi Hiljentymisen pihan Helsingin Arabianrannassa yhdeksi hienoimmista kerrostalopihoista Suomessa.

Rakennustuoteteollisuus RTT:n ja Puutarhaliiton järjestämässä kilpailussa Hiljentymisen pihan valinnan keskeisimpänä perusteluna oli toimiva kokonaisuus, jossa yhdistyvät taideteokset, pihan toiminnot ja rakenteelliset ratkaisut. Kasvivalikoima on monipuolinen ja tuo hyvin esille Arabianrannan merellistä ilmettä.

Hiljentymisen piha on osa Arabianrannan yhteispihojen sarjaa. Piha on kokonaisvaltainen veistoksellinen ulkotila, jossa teolliset materiaalit, kasvillisuus, valaistus, runous sekä graafinen suunnittelu nivoutuvat yhdeksi kokonaisuudeksi. Pihan detaljeihin on kiinnitetty erityishuomiota kantakaupungin korttelien ja Arabianrannan käsityöläisyyden perinnettä kunnioittaen.

Materiaalien detaljisuunnittelu sekä valmistaminen ja asentaminen ovat vaatineet korkealaatuista ammattitaitoa ja toimivaa yhteistyötä eri osapuolten kesken. Toteutus on edellyttänyt paljon käsityötä, ja ammattilaisten työnjälki on laadukasta. Materiaalit ovat kestäneet ankaria olosuhteita kovassa käytössä hyvin jo kolmen vuoden ajan.

Kunniakirjat saivat rakennuttamisesta Arabian Palvelu Oy, suunnittelusta Arkkitehtitoimisto Maanlumosta Teresa Rönkä sekä viherrakennustyöstä Suomen Projektiohjelma Oy. Lisäksi kunniakirjat luovutettiin taideaiheiden ideoinnista ja graafisesta suunnittelusta Kaisa ja Timo Berrylle sekä muurien ja astinkivien teräsosien pintakäsittelystä ja asennuksesta FeSign Oy:lle.

Teksti Sirkka Saarinen, kuva Mika Huisman Decopic