Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalilaajennuksen puinen alakatto voitti tämänvuotisen Puupalkinnon. Lentoaseman sisäänkäynti ja laajennus avattiin yleisölle vuosi sitten. Hankkeen toteuttaneeseen allianssiin kuuluivat rakennusyhtiö SRV, lentoasemaa operoiva Finavia, Arkkitehtitoimisto ALA, Arkkitehtitoimisto HKP ja suunnittelu- ja konsultointiyhtiö Ramboll Finland.

Alakaton elementit valmisti Raision Puusepät. Alakatossa on käytetty moni­kerrospuulevyä, jonka pintapuuna on suomalaista vähäoksaista kuusta. Paneelikerrosten välissä kulkee mustalla huovalla päällystetty äänieristyksenä toimiva akustovilla. Alakaton muoto aaltoilee. Katto on alimmillaan 2,8 metriä ja korkeimmillaan 16 metriä lattiasta.

Arkkitehti piirsi elementtilevyjen pinnat, ja tämän suunnitelman pohjalta Raision Puusepät teki tietomallin koko puualakatosta. Lopputulokseltaan täysin yhtenäinen alakatto koostuu yli 500 yksilöllisestä elementistä. Puuelementit on kiinnitetty neljästä pisteestä vetotangoilla kattorakenteisiin.

Tuomaristo kehui voittajahanketta muun muassa vaativan kohteen hyvästä­ suunnittelusta ja toteutuksesta sekä­ ­tietomallinnuksen ja esivalmistettujen­ elementtien käytöstä. Laaja alakatto valmistettiin kalustepuusepän tarkkuudella.

Teksti Martti Ristimäki kuva Tuomas Uusheimo