Yhä useampi vesilaitos hankkii uudenlaista valvontatekniikkaa seuraamaan vanhojen putkiverkostojensa kuntoa. Putkirikkojen ketju kiusasi Helsinkiä marraskuussa. Helsinki testaa parhaillaan valvontateknologioita.

Kahden eri suomalaisfirman kehittämät älykkäät paineen ja tilavuusvirran mittausmenetelmät sopivat vesijohtoverkostojen alkavien vuotojen paikallistamiseen ja laajojen vahinkojen ennaltaehkäisyyn. Marraskuisen putkirikkosuman koettelemassa Helsingissä etsitään kuumeisesti uusia valvontaratkaisuja.

Kaukolämpöverkoston lisäksi uudet ratkaisut sopivat myös vesijohtoverkoston kunnon seuraamiseen.
”Meidän kaukolämpöverkon mittaus­menetelmäämme voidaan käyttää myös vesijohtoverkostojen kunnon mittauksiin, ja sitä on siinä jo hyödynnettykin. Meillä on jo kymmenkunta vesihuolto­yhtiötä asiakkaana”, kertoo salolaisen Sofic­ta Oy:n toimitusjohtaja Sami Metsänperä.

Kaukolämpöverkostojen vuototunnistus-, turva- ja huoltoteknologiaksi kehitetyt LoRaWan-ratkaisut toimivat Digitan­ ylläpitämässä radiotaajuisessa langattomassa LoRaWan-verkossa. Verkko on jo maanlaajuinen, joten putkien mittaus­anturointi toimii kaikissa kaupungeissa.

”Verkoston vuotoja voidaan analy­soida monella tavalla. Meidän tekno­logias­samme vuotojen havainnointi­ perus­tuu tilavuusvirran mittaamiseen ja vertailuun. Vertailua tukevat verkosta mitattavat lämpötila- ja painetiedot”, Metsänperä toteaa.

Vesiputkien kunto-ongelmat kärjistyvät suurten kaupunkien vanhoilla keskus­ta-alueilla, joilla katujen alla risteilee usein jopa yli satavuotiaita röörejä.

Havainnot varhain

Niin vesi- ja kuin lämpöputkijärjestel­mistäkin löytyy samantyyppisiä rapautumisen aiheuttamia ongelmia.
”Vuotojen hallinta, niiden löytäminen ja havaitseminen riittävän ajoissa ennen laajoja vahinkoja on tärkeää”, Sofictan Metsänperä korostaa.

”Kaukolämpöverkkojen puolella on onnistuttu kertamittauksella estämään erittäin suuria vahinkoja.”
Sama mieltä on IoT-ratkaisukehittäjä iProtoXi Oy:n toimitusjohtaja Janne Kallio. Oululaisyhtiön ratkaisu perustuu tarkalla algoritmilla laskettavaan painetunnistukseen putkistojen heikoissa kohdissa siinä vaiheessa, kun vuoto on vasta aivan alullaan.

Vesijohtoverkko on kevyempi ja ehkä­ myös painetasoltaan alhaisempi kuin kaukolämpöverkosto, mutta uudet menetelmät toimivat molemmissa.

Sekä iProtoX että Soficta hakevat patent­teja omille teknologioilleen.

”Varmaankin testataan”

Vanhoja putkistoja tarkkaillaan myös tarkis­tuskaivojen antureilla. Putken ulko­puolelle asennettu anturi havaitsee veden­pinnan nousun ja hälyttää.

Tätä ratkaisua käyttää Kuopion Energia valvoessaan kaukolämpöverkkoaan, kertoo yhtiön verkkopäällikkö Pekka Lång.

Helsingissä HSY:n vesihuollon toimi­alan verkko-osaston johtaja Tommi­ ­Rantala kuulostaa helpottuneelta­ saatuaan­ isänpäivän putkirikkosuman pääkaupungissa hallintaan.

”Teknologioita valvonta-apuun testataan parhaillaan. Tämä LoRaWan kuulostaa mielenkiintoiselta. Varmaankin testataan”, Rantala sanoo.

Teksti Reijo Holopainen kuva Lehtikuva/Roni Rekomaa