Turun kaupunginvaltuusto on valinnut Aurajoen itärannalle rakennettavan uuden konserttitalon toteuttajaksi Harmonia-ryhmittymän. Harmonian muodostavat Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy ja WSP Finland Oy­ sekä alihankkijana Laidun-design Oy. Ehdotussuunnitelman ja projektiallianssin kumppanin valinnan jälkeen käynnistyy nyt hanke­suunnittelu.

Itsenäisyydenaukiolle valmistuvaan rakennukseen tulee kaksi salia: konserttisalina toimiva 1 300-paikkainen pääsali ja 300-paikkainen monitoimisali. Pääsali on muodoltaan niin sanottu sovellettu kenkälaatikko. Osa näyttämöstä voidaan laskea orkesterimontuksi; monttu mahdollistaa muun ­muassa oopperan esittämisen.

Uusi konserttitalo muodostaa Kaupunginteatterin kanssa luontevan kokonaisuuden, johon kuuluu myös uusi­ yhdysosa. Rakennusten väliin tulee ­aukio, jonne sijoittuu myös Konserttitalon pääsisäänkäynti. Yleisötilat, aulat ja lämpiöt avautuvat Aurajoelle päin.

Kehitysvaiheessa tarkentuvat toteutussuunnitelmat menevät kaupunginvaltuuston käsittelyyn arviolta alkuvuonna 2023.
”Rakennus olisi käyttöönotettavissa vuoden 2025 loppuun mennessä”, ennustaa arviointiryhmän puheenjohtaja ja hankkeen vetäjä, Turun kaupunki­rakentamisjohtaja Kimmo Suonpää.

Jos aikataulutavoite pitää, pääsisi Turun filharmoninen orkesteri, maamme vanhin yhä toimiva orkesteri, siirtymään Aninkaistenmäen vanhasta konserttitalosta suoraan uusiin tiloihin ilman­ välimuuttoa väistötiloihin.

Teksti Martti Ristimäki Kuvat PES-Arkkitehdit Oy