Talouskasvun heikentymisestä huolimatta rakennus­konevuokrauksessa odotukset liiketoiminnan kehittymisestä ovat pysyneet melko myönteisinä, varsinkin moniin muihin aloihin verrattuna.

Vielä talvella uusia talonrakennushankkeita käynnistyi kasvavaan tahtiin. Paljon vanhoja työmaita oli vielä kesken. Teknisen Kaupan Liitto ennustaa, että tämä jaksaa pitää konevuokraustakin kohtuullisessa vauhdissa myös syksyllä.

Keväästä alkaen uusia hankkeita on käynnistynyt ­aiempaa vähemmän, joten tätä menoa vuoden lopulla ja ensi vuonna konevuokrausta odottavat selvästi laihemmat ajat, jos koronakriisistä ei päästä nopeasti eroon.
Ennusteen mukaan eniten vuokraus vähenee tänä vuonna kerrostalorakentamisessa.

Konevuokraamisen kaikille talo­työmaille ennustetaan ensi vuonna supistuvan arvoltaan noin kymmenen prosenttia tähän vuoteen verrattuna.

Konevuokrausala hyötyy siitä, että toimitilarakentamisen osuus kokonaisrakentamisesta kasvaa ainakin toviksi, Teknisen Kaupan Liitto toteaa. Toimitilatyömaalla koneita käytetään suhteellisesti enemmän kuin asuinrakentamisessa. Julkisten palvelurakennusten, etenkin koulujen, sairaaloiden ja tapahtuma-aree­nojen, rakentaminen on nyt ennätysvauhdissa. Myös teollisuushankkeita on yhä runsaasti käynnissä.
Telineiden ja suojauskaluston vuokraus kasvaa edelleen muita koneryhmiä enemmän, koska sääsuojia käytetään yhä enemmän uudis- ja korjausrakentamisessa.

Vuokraustoiminnan arvo oli viime vuonna yli 820 miljoonaa euroa.
Rakentaminen on suurin vuokrakoneiden käyttäjäsektori: sen osuus on kolme neljäsosaa konevuokrauksesta.

Kuva Ramirent