Ravintolan Savotan työmaalla Senaatintorin reunalla on tilaa yhdelle kontille ja jätelavalle – eikä niillekään yhtä aikaa. Helsingin kaupungin omistamassa kiinteistössä tehdään paraikaa talotekniikka- ja sisäpintaremonttia.

Vanhimpaan säilyneeseen Helsingin rakennuskantaan kuuluva Brockin-Heleniuksen talon rakentaminen käynnistyi 1776. Sittemmin taloa on laajennettu kahteen otteeseen, 1819 ja 1895. Viimeisin remontti on kolmen vuosikymmenen takaa, jolloin rakennuksen talotekniikka uusittiin.

Talon kunto on kohtuullisen hyvä, mutta tekniikka uusitaan ravintolan muuttuneiden tarpeiden takia. Lisäksi korjataan sisäpintoja. Talotekniikan uusimisen takia tehtävät rakennetekniset purkutyöt ovat kuitenkin rakenneteknisistä töistä suurimmat. Suurin uudisrakenne on uusi tuulikaappi sisäänkäyntirakenteineen.

”Purkujen määrä sen sijaan on ollut kohtalaisen suuri. Työt alkoivat syyskuussa, ja varsinaisiin rakennustöihin päästiin näiden lokakuussa päättyneiden purkujen jälkeen. Jouduimme purkamaan rakenteita kellarista ylimpään kerrokseen, erityisesti ilmanvaihdon kanavien lisäyksen vuoksi”, kertoo vastaava mestari Kimmo Hintsala NCC Rakennus Oy:stä.

Purkujen yhteydessä hiekkatäytöstä kellarin tiiliholvin ja ensimmäisen kerroksen lattian väliltä löytyi muun muassa hevosen pääkallo. Sekin päätyi arkeologin lisätuloksiltaan vähäiseksi jääneen tarkistuskäynnin jälkeen jätelavalle.

Nostot vinssillä

Koska Ravintolan Savotan talon kantavia rakenteita ei tarvitse uusia eikä vahvistaa, ei tarvita myöskään erityisen suurta nostokapasiteettia. Talotekniikkaa uusittaessa on kuitenkin liikuteltava sen verran painavaa tavaraa, että jonkinlainen nostin tarvitaan.

”Päädyimme nostokapasiteetiltaan runsaan 200 kilon sähkövinssiin, jolla esimerkiksi liki satakiloiset huippuimurit saadaan vaivattomasti katolle. Täyskokoiselle nosturille ei näin ollut tarvetta, jos kohta ei tilaakaan”, Kimmo Hintsala kertoo.

Kadun puolelle työmaan tunnistaa työmaaksi vain aidasta. Sen sisäpuolelle sijoitettu kontti toimii tarvikevarastona, jonka ”valikoimia” täydennetään kerrallaan kahdeksi viikoksi tehtävän työsuunnitelman perusteella. Sisäpihalla tapahtuu enemmän: uusi tuulikaappi sijaitsee siellä.

”Kellarissa oli raudoitettava vielä ahtaammissa tiloissa”, betoniraudoittaja Kalvi Arumägi sanoo.

Sisäpiha toimii myös katolla tehtävien asennusten tarvikevälivarastona. Pihalta vinssataan sääsuojan alle muun muassa ravintolan uusittavan ilmanvaihdon rasvakanavat liitososineen.

Rakentaminen samassa korttelissa jatkuu maaliskuussa, jolloin käynnistyy Ravintola Röntgenin ja sisäpihan urakka. Urakoitsija valitaan helmikuun loppuun mennessä.

Uuteen uskoon

Ahtaan tilan remontti pitää sisällään neljä ravintolatilaa, baarin ja delin, kaksi wc-tilaa, uuden tuulikaapin ja sosialitilat työntekijöille kellariin. Lisäksi tulee tekniikkaläpiviennit katolle, uusittu ilmanvaihto sekä jäähdytys- ja lämmitysautomatiikka.

Teksti Vesa Tompuri, kuvat Matti Vuohelainen