Helsingin Asuntomarkkinat 2024 -tapahtumassa luotiin rakennus- ja kiinteistöalan tilannekuvaa ja pohdittiin, miten ala saadaan taas nousuun.

Uusia asuntorakennushankkeita aloitetaan nyt hyvin vähän koko Suomessa.

”Aloituksista merkittävä osa on pääkaupunkiseudulla, ja tästäkin suuri määrä on hitas-kohteita”, selvitti Rakennuslehden uutispäällikkö Mikko Kortelainen.

Nykytilanne vaatiikin vahvaa tasetta rakennuttajalta. Asunnot menevät heikosti kaupaksi, ja kauppoja on peruttu. Rakennuttajat ovat laittaneet asuntoja myös vuokralle, kun ostajia ei ole löytynyt.

Rakennusteollisuus RT:n pääekonomistin Jouni Vihmon mukaan korjausrakentaminenkaan ei korvaa uudistuotantoa. Senkin määrä vähenee, kun kustannukset nousevat.

Vihmo arvioi, että rakentaminen voisi kääntyä nousuun 2025. Kortelaisen mukaan nousu voisi alkaa Helsingin, Tampereen ja Oulun seuduilta.

”Vähäisen rakentamisen seurauksena voi olla myöhemmin asuntopula, kun ihmiset virtaavat kaupunkeihin”, Vihmo ennusti.

Rakennustietosäätiön tutkimusjohtaja Sini Saarimaa kysyi myös, rakennetaanko kysyntään nähden oikeanlaisia asuntoja. Saarimaan mukaan rakennusten pitäisi olla valmiiksi monikäyttöisiä, jolloin muutoksista ei juuri tule kustannuksia elinkaaren aikana.

”Talo voi olla ekologisen kestävyyden osalta huippuluokkaa, mutta jos se ei sovi muuttuviin tarpeisiin, onko se silloin kestävä?”

Kiinteistönvälitysalan Keskus­liiton toimitusjohtaja Tuomas ­Viljamaa toivoi vauhtia myös raidehankkeille, jotka vauhdittavat kasvua ja rakentamista.


RKL lausui rakentamislain ”korjaussarjasta”

Rakentamislaki astuu voimaan 1.1.2025, mutta siihen on Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti tehty korjausesitys,­ joka on lausuntokierroksella 5.3. ­asti. Korjaussarjassa muun muassa ilmasto­selvityksen sovellusalaa kavennetaan niin, että vaatimus ei koskisi esimerkiksi­ erillispientaloja, jää- tai uimahalleja tai korjausrakentamista. RKL toivoo RIA:n ja SKOL:n tavoin, että ilmastoselvityksen laatijalle säädettäisiin pätevyys.


Jäsenristeilyn ilmoittautuminen päättyy

RKL:n jäsenristeily suuntautuu tänä vuonna Tallinnaan 12. – 13.4. Viimeisiä paikkoja voi tiedustella järjestöpäällikkö Mikael Åhlilta.


Jäsenkortti laskun mukana

Jäsenmaksulaskut lähtevät maaliskuussa liikkeelle. Niiden mukana lähetetään paperinen RKL:n jäsenkortti.


Koulutusseteli käy maksuvälineenä

RKL Palvelut Oy:n pätevöityskoulutuksia voi nyt maksaa myös työnantajan myöntämillä koulutusseteleillä.


Hiihtokisat peruttiin

RKL:n hiihtokisat Laukaan Peurungassa jouduttiin jälleen perumaan vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Lunta olisi kyllä riittänyt kisaladuiksi. Ensi vuonna kokeillaan uudella konseptilla.


Vuoden entisöintiteko: ehdokkaita etsitään!

Maanomistajain Liitto, RKL ja Rakennusmestarien Säätiö ovat käynnistäneet yhteisen Vuoden entisöintiteko -palkintohankkeen. Haluamme antaa tunnustusta vanhaa kunnioittavalle korjausrakentamiselle ja lisätä huomiota kulttuurihistoriallisesti arvokkaille rakennuksille.

Onko sinulla tai tuttavallasi menossa entisöintihanke, joka ansaitsee poikkeuksellisuudellaan laajempaa huomiota? Ilmianna se meille; palkitsemme parhaat projektit!

Kumppaneinamme hankkeessa ovat Maanomistajain liitto ja Rakennusmestarien säätiö. Kilpailuun on jatkuva ilmoittautuminen. Jury valitsee päättyneisiin tai päättymäisillään olevista hankkeista vuosittain 1 – 3 palkittavaa. Lisä­tietoja: toimisto@maanomistajainliitto.fi


RKL Palvelut Oy – Koulutukset 2024

Rakennustyömaan vanhempi valvoja
RAVS 5.3.-7.3., 9.4. – 11.4.

Ajankohtaispäivät: Valvojat ja vastaavat työnjohtajat 14.3. – 15.3.

Vastaava työn­johtaja 19.3. – 21.3., 24.4. – 25.4., 14.5. – 15.5.

Betonityönjohtajien päivityskurssi 10.9 – 11.9.
Työpäällikkö 17.9. – 19.9., 22.10. – 24.10., 12.11. – 14.11.

Rakennustyömaan valvoja RAV 24.9. – 25.9., 29.10. – 30.10.

Betonityön­johtaja 8.10. – 9.10., 5.11. – 7.11., 10.12. – 12.12., 14.1. – 16.1.


RKL:n jäsenille avataan oma mediakirjasto Tietopakki

RKL:n jäsensivuille eli kirjautumisen vaativalle sivustolle rakennetaan tänä keväänä mestarien ja insinöörien oma mediakirjasto Tieto­pakki. Sieltä löytyy digitaalinen Rakentajain kalenteri, tietoiskujen ja lyhytkurssien tallenteita ja muuta ammatillisesti kiinnostavaa. Seuraa uutisointia!


Pilkkikisat Parolan jäillä

Hämeenlinnan yhdistys järjestää ­pilkkikisat 16.3. Vanamajalla Hattulan kunnassa (jäävaraus) klo 8.30. ­Katso kilpailukutsu RKL:n verkkosivuilta rkl.fi/urheilu


Senioreiden kesäretki Kuopioon 11. – 13.6.

Tänä kesänä senioreiden kulttuurireissu suuntaa Kuopioon, jossa on samaan aikaan käynnissä legendaarinen Kuopio tanssii ja soi -tapahtuma. Monipuolinen ohjelma majoituksineen ja aterioineen on tarjolla jäsenille edulliseen 160 euron omakustannehintaan (2hh). Lisätietoja RKL:n verkkosivuilta rkl.fi/seniorit


Kesäpäivät aikaistuvat viikolla

RKL:n legendaarinen kesätapahtuma järjestetään Lahdessa 7. – 9.6. eli viikkoa totuttua aikaisemmin. Tämä johtuu siitä, että Lahden majoituskapasiteetti oli loppuunmyyty. Lajeina tuttuun tapaan frisbeegolf, golf ja yleisurheilu sekä opiskelijoiden kolmiottelu. Ohjelma päivittyy verkkoon rkl.fi/kesapaivat2024.


Uusi jäsenetu: konevuokraamo Renta

RKL:n jäsenet saavat nyt 37 prosentin alennuksen Renta-konevuokraamojen yleisestä vuokraushinnastosta näyttämällä sähköistä jäsenkorttiaan. Laajaan rakennuskoneiden ja -laitteiden valikoimaan voi tutustua osoitteessa renta.fi. Alennus ei koske henkilönostimia, kaivinkoneita, jyriä, kuormaajia, myyntituotteita, kuljetuksia eikä työveloituksia.