Rakennustaito
14.10.2024
Moni meistä tunnistaa kesämökillä tai vanhassa talossa olevan ”mummolan hajun”. Haju tarttuu hanakasti rakennukseen, vaatteisiin, hiuksiin ja kodin irtaimistoon. Haju on häiritsevää ja heikentää asumisviihtyvyyttä. Terveydensuojelulaissa (763/1994) katsotaan, että häiritsevät hajut asuintiloissa ovat mahdollisia terveyshaitan aiheuttajia.
Suomessa on käytetty kloorifenolipohjaisia puunsuoja-aineita 1900-luvun alkupuolelta aina 1990-luvulle asti. Tunnetuin puunsuoja-aineista oli nimeltään KY-5. Aine oli tarkoitettu sahatavaran sinistäjäsienen torjuntaan. Puunsuoja-aineita käytettiin sahatavarassa, jonka ajateltiin joutuvan kosteudelle alttiiksi esimerkiksi ikkunakarmeissa, kantavissa alapohjan rakenteissa ja ulkoseinän rakenteissa.
Talojen purueristeet voivat myös sisältää kloorifenolipitoista puunsuoja-ainetta.
Kloorifenolien käyttö Suomessa on nykyisin kielletty.
Kloorifenolien hajoamistuotteena syntyy tetrakloorianisoleja. Nämä yhdisteet tunnistetaan ”mummolan” tai homeen hajuna. Tetrakloorianisolien tuottaman hajun niin kutsuttu hajukynnys on hyvin matala ja tästä syystä sen mittaaminen on vaikeaa.
Tetrakloorianisolien haju mielletään usein hometalon hajuksi. Pienikin pitoisuus voi ylittää hajukynnyksen tunkkaisesta homeen hajusta. Homeen haju ja hajun tarttuminen vaatteisiin voivat laukaista tilojen käyttäjässä, hänen läheisissään tai työkavereissaan stressireaktioita.
Kloorianisoleille ei ole terveysperusteisia raja-arvoja. Tutkimuksia kloorianisolien esiintymisestä sisäilmassa ja mahdollisista terveysriskeistä on vähän. Kloorianisoleista on niukasti eläinkokeisiin perustuvaa toksikologista tietoa altistuspitoisuuksien suhteen.
Kloorifenolien hajoamista ja hajun syntymistä lisäävät rakenteiden kosteusvauriot ja rakennusten pitäminen kylmänä. Kosteuden aiheuttama mikrobikasvusto hajottaa puun rakennetta lisäten kloorifenolien hajoamista. Rakenteen mikrobivauriot tuottavat mikrobien aineenvaihduntatuotteita (hajuja) ja kloorifenolien hajoamisessa syntyviä kloonianisoliyhdisteitä (hajuja). Molemmat hajua tuottavat tekijät on otettava huomioon taloja tutkittaessa.
On tavanomaista, että kloorianisoliyhdisteitä emittoivista rakenteista löytyy myös kosteusvaurioon viittaavaa mikrobikasvustoa.
Kloorianisoleja voi muodostua hyvin pienissä kosteusrasituksissa ilman varsinaista kosteusvauriota tai merkittävää homekasvustoa. Alhaisen hajukynnyksen vuoksi hyvinkin matalat kloorianisolipitoisuudet ovat havaittavissa asunnon sisäilmassa häiritsevänä hajuna.
”Mummolan hajuisessa” talossa on näkemykseni mukaan aina tehtävä myös mikrobitutkimuksia rakenteita avaamalla ja materiaalinäytteitä ottamalla.
Teksti ja kuvat Marit Sivén
Lähde: THL:n lausunto 5203/4.00.00/2022, 23.11. 2022.
Kirjoittaja on rakennusmestari, RTA ja yrittäjä. Hän työskentelee omistamassaan Matti Eklund Oy:ssä.
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakennusmestareista pääkaupunkiin päämääränä kullakin Suomen Rakennusmestariliiton 20:s vuosikokous. Vaikkapa kokouksesta ei olekaan muodostettu erityistä juhlakokousta, vaan varsinainen juhla on lykätty...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiskelija pohtii, tekeekö tekoäly hänestä tarpeettoman ennen kuin työura ehtii edes alkaa. Uransa loppupään veteraani miettii, pitääkö vielä tämäkin villitys opetella ennen eläkettä....
Virtaussimuloinnilla tutkitaan muun muassa asumisen mukavuuden ja sisätilojen terveysturvallisuuden ongelmakenttiä. Entistä taitavampi ja tarkempi simulointi auttaa suunnittelussa: tarvetta löytyy monesta paikkaa. Dynaamista virtaussimulointia käytetään muun muassa tuuletuksen,...
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakenn...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiske...
Toimiva viestintä on tärkeää rakennushankkeen valvonnassa. Sen avulla voidaan vä...