Mikkelissä rakenteilla olevan kerrostalon rakenteisiin on käytetty Suomessa kehitettyä uutta vähäpäästöistä betonia. Kumppanit, Rakennusliike Ola Oy ja Suutarinen Yhtiöt, kehuvat uutuustuotteen päästöjen olevan kymmeniä prosentteja pienempiä verrattuna perinteisiin laatuihin.

Suutarisen ekotehokkaaksi betoniksi nimeämä­ uutuus­ perustuu Finnsementin vähäpäästöiseen­ Kolmos­sementtiin ja teollisuusneuvos Timo Suutarisen­ kehittämään reseptiin. Olan rakenteilla olevassa kerrostalossa kaikki betonityöt – perustukset, pilarit, väliseinät, parvekkeet, pintalattiat ja väestönsuoja – on tehty uudenlaisella betonilla. Valmisbetoni ja elementit valmistettiin SBS-Betonin tehtaalla Mikkelissä.

”Ekotehokkaan betonin käyttö ei ole tuonut ongelmia tai muuttanut sovittuja aikatauluja”, toteaa­ Olan työmaamestari Mikko Tuhkanen yhtiöiden ­tiedotteessa.

Rakennusliike Olan työmaamestari Mikko Tuhkanen (vas.) ja yrittäjä, työpäällikkö Olli Heinikainen sekä Finnsementin asiakastukipäällikkö Sini Ruokonen ja Suutarinen Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja, teollisuusneuvos Timo Suutarinen uudessa kerrostalossa, jossa on käytetty ekotehokasta betonia.

Vettä läpäisevä betoni palkittiin

Lujabetoni Oy:n kehittämä vettä läpäisevä betoni palkittiin Helsingin kaupungin järjestämässä innovaatiokilpailussa. Seuraavaksi sitä pilotoidaan kaupungin pyöräteillä, jotta muun muassa sen pakkaskestävyys saadaan testattua.

Uutuus on vettäläpäisevä ja kuituvahvistettu läpivärjätty betoni, joka on tarkoitettu edistämään taajama-alueiden hulevesien hallintaa. Se on tarkoitettu erityisesti pyöräteiden pinnaksi.

Kehitystyöllä haluttiin paitsi vähentää betonin hiilijalanjälkeä myös löytää purkukohteista saatavalle mineraalivillalle vihdoinkin uusiokäyttöä. Mineraalivillaa päätyy Suomessa kaatopaikoille jopa 20 000 tonnia vuodessa.


Lue lisää betonista.