Rovaniemen Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK Ry:n puheenjohtajana vuodesta 2015 toiminut rakennusmestari Petri Aikio on varsin tyytyväinen mies. Rovaniemen seudulla ja oikeastaan koko Lapin alueella rakennetaan vilkkaasti. Myös yhdistyspuolella on havaittavissa vireyden lisääntymistä jäsenistön nuortumista.

Asuntorakentaminen on erittäin voimallista. Myös matkailualalla rakennetaan uuttaa majoituskapasiteettia, ravintolatilaa ja kongressitiloja. Petri Aikion arvion mukaan kaikenlainen rakentaminen Lapissa taitaa olla vilkkaampaa, kuin koskaan aikaisemmin. Rakennusalan ammattilaisten työllisyystilanne on hyvä ja osaavista esimiehistä alkaa olla pientä puutetta.

”1990-luvun lama ja koulutusmuutokset vaikuttivat siihen, ettei osaavia mestareita ja insinöörejä tahdo riittää kaikille työmaille. Ala on erittäin vaativa, sillä vankan teoriapohjan lisäksi toimijalla on oltava käytännön kokemusta, jotta kokonaisuuden hahmottaminen olisi sujuvaa”, Petri Aikio pohtii.

RKL:n monipuolinen palvelutarjonta

Aikio sanoo ymmärtävänsä, että pitkää päivää työtä tekevien jäsenten vapaa-aika on arvokasta. Perhe-elämä vaatii luonnollisesti oman aikansa ja vapaa-aika on melko vähäistä. Mutta yhdistyksen tarjoamat palvelut ja edut ovat sen verran mainiot, että niihin kannattaa ainakin tutustua huolella.

”Valmistuin vuonna 1998 Rovaniemen teknillisestä oppilaitoksesta. Alkuun en liittynyt RKL:n jäseneksi, mutta yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Petri Kangasniemi perusteli minulle, miksi kannattaa olla mukana toiminnassa. Niinpä olenkin ollut vuodesta 2008 alkaen varsin aktiivinen, ensin hallituksessa ja nyt puheenjohtajana”, Petri Aikio kertoo.

Uusien jäsenten hankinnassa Aikio kertoo henkilökohtaisten kontaktien olevan ensiarvoisen tärkeitä. Nuoria insinöörejä ja mestareita tapaa työmailla, jolloin heidän kanssaan on luontevaa puhua myös RKL:n aktiivijäsenyyden mukanaan tuomista ammatillisista eduista. Edellisessä jäsenmäärän tarkastuksessa mukana oli 80 ihmistä, mutta seuraavassa tarkastuksessa Aikio uskoo päästävän noin sadan jäsenen määrään.

Nuorissa on tulevaisuus

Aikio huomauttaa perustellusti, että jäsenmäärän kasvattaminen ei ole itseisarvo, sillä jäsenten aktiivisuus on ykkösasia. Onneksi Rovaniemellä aktiivisuus on varsin hyvä eikä yhdistyksen asioiden hoito kasaudu yksille ja samoille ihmisille.

Rovaniemen yhdistyksen pienehkössä hallituksen jäseninä on pyritty pitämään mahdollisimman paljon työssä käyviä ihmisiä. Työelämässä mukana olevien on helpompaa ja luontevampaa luoda kontakteja mahdollisiin uusiin jäseniin.

”Nuorille mestareille ja insinööreille pitää osata selittää toiminnan ydin lyhyesti ja selventävästi. RKL:n tarjoama koulutus kannattaa mielestäni pitää kärkenä, kun uusia jäseniä pyydetään mukaan. Myös verkottuminen oman alana ammattilaisten kanssa ja sitä kautta terästyvä ammattitaito ovat tärkeitä argumentteja jäsenhankinnassa”, Aikio perustelee.

Koulutusta on tarjolla suhteellisen runsaasti ja se on korkealaatuista. Pitkät välimatkat ja pohjoisen Suomen pienet yhdistykset tuottavat oman ongelmansa. Onneksi Tornion vireä yhdistys on myös järjestänyt paljon koulutuksia, joihin Rovaniemen yhdistyksen jäsenet ovat osallistuneet.

Toimintaa jäsenistön hyväksi

Rovaniemen yhdistyksellä on Ylläksellä, Äkäslompolon Röhkömukassa mukava mökki. Puolenkymmentä ihmistä mukavasti majoittava asumus on tosi kovalla käytöllä. Kevään kymmenkunta viikkoa ovat aina täynnä ja ruska-aikaankin sekä joulun tienollaa mökissä on poikkeuksetta asukkaita.

Mökki on sekä omien jäsenten että muiden RKL:n jäsenten vuokrattavissa. Vuokratulot ovat merkittävä osa Rovaniemen yhdistyksen taloudenpidossa. Taloutta on tukenut myös jo vuosikymmeniä yhdistyksen ohjelmassa ollut vuosikalenterin teko.

Rovaniemen yhdistyksen toiminta on perinteisen tuttua ammattiasian lisäksi eli urheilua, harrastuksia ja viihdettä. Jokatalvisissa pilkkikisoissa Jyrhämäjärvellä voi napata joskus kuhan tai harrin. Yleensä saaliina on kuitenkin vain ahvenia. Keilaus ja golf ovat olennainen osa yhdistyksen urheilupuolen toimintaa.

”Järjestämme neljä työmaakäyntiä vuodessa. Yritysesittelyn lisäksi näissä vahvan ammatillisen leiman saaneissa tapaamisissa on mainio tilaisuus kuulla alan uusimmista asioista ja solmia tuttavuuksia uusien toimijoiden kanssa. Kohteita valitessamme pyrimme aina valitsemaan erikoisemman tapauksen, josta olisi mahdollisimman paljon ammatillista hyötyä jäsenistöllemme”, Petri Aikio sanoo.

Teksti ja kuvat Visa Vilkuna