Juhlavuosi on takana. Tapahtumia, kohtaamisia, koulutuksia – upea pääjuhla Helsingissä loisteliaissa tunnelmissa – juuri enempää ei voi toivoa. Teimme sen kaikki yhdessä. RKL:n toimistolla oli iso rooli järjestelyissä, mutta – isona ryhmänä ja osallistumisellamme koko vuoden aikana – me kaikki olimme yhtä juhlaa.

Arki alkoi heti juhlien jälkeen. Hallitus kokoontui uudessa kokoonpanossaan tammikuun puolessa välissä. Uusien sääntöjen mukainen hallituksen jäsenten kolmivuotiskausi on astunut voimaan.

Nyt on taas aika siirtää katse huomiseen ja rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Mielestäni alan työtilanne on hyvä. Täällä pääkaupunkiseudulla on jopa pula työmaamestareista. Nuoret mestarit työllistyvät hyvin aika lailla läpi koko Suomen.

Mutta entäs vanhemmat ammattilaiset, joilla on talo ja elämä rakennettu kasvukeskusten ulkopuolelle? Jos työt ovat loppuneet eikä uutta rakenneta, vaihtoehdot voivat olla haastavia.

Töitä on! Vuonna 2015 Rakennuslehden rekrymarkkinointi kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna noin 20 prosenttia. Lehden päätoimittaja Veijo Käyhdyn mukaan työpaikat keskittyvät kuitenkin kasvukeskuksiin. Nuoret ja kokeneet tekijät joutuvat hänen mukaansa muuttamaan työn perässä joko pysyvästi tai väliaikaisesti.

Työttömyys maksaa niin yksilölle kuin yhteiskunnalle.

Suomessa rakentamiselle ennustetaan tälle vuodelle peräti 3,2 prosentin kasvua. Euroconstructin alueelle povataan samaa kasvua. Ammatti-ihmisten markkina-alue kasvaa myös rajojemme ulkopuolelle.

Suomalainen kokenut rakentaja on varmasti kovaa valuuttaa ulkomailla. Nuoret rakennusmestariopiskelijat ovat olleet viime vuosina paljon ulkomailla opiskelijavaihdossa. Palautteen mukaan osaamistamme on arvostettu.

Meidän RKL:ssä on jatkossa pidettävä huolta siitä, että suomalainen työmaajohtaja on vastedeskin maailman kärkiluokkaa. Meidän on osattava vaikuttaa mestareiden arkeen työmailla. Vaikuttaa siihen, että meille ammattilaisille on töitä myös Suomessa. Meidän on tunnettava kanavat, joissa vaikutamme koulutukseemme ja sen laatuun.

Vanhan viisauden mukaan miehen korvien välissä ei liiku mitään järkevää ennen kuin tämä täyttää kolmekymmentä. Meidän 110-vuotias järjestömme on siis varsin hyvässä ja kypsässä iässä; meillä on kokemusta ja tietoa sanoa asioita ääneen. Tunnemme toimialamme kentän ja osaamme pelata siellä rohkeaa peliä.

Käytetään tämä kokemus ammattikuntamme hyväksi – nyt meillä on siihen jälleen oiva mahdollisuus. Samalla tavalla meidän edeltäjämmekin ovat huolehtineet siitä, että mestari on arvostettu työmaiden taitaja. Hyvää ja raikasta kevättä!

Ari Autio,

RKL:n puheenjohtaja

Kuva Arto Wiikari