RKL:n ensimmäinen jäsenristeily kokosi yhteen eri-ikäisiä jäseniä verkostoitumaan merellisessä ympäristössä. Palautteen perusteella liitossa on tarvetta jäsenristeilyn kaltaiselle kaikille avoimelle koulutus- ja virkistystapahtumalle.

Aurinko paistoi, kun RKL:n ensimmäinen jäsenristeily alkoi Helsingin Olympia­terminaalista. Lähes 140 osallistujaa kokoontui ensin satamassa pidettyyn seminaarialoitukseen, jossa ammattitaitoinen juontaja Ella Kanninen veti suvereenisti ja säkenöiden risteilyn starttiosion. Siinä oli mukana henkilöesittelyjä, osaajapaneeli ja vilkasta vuoropuhelua yleisön kanssa.

Hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi vastasi painavasta asiasisällöstä kertomalla tuoreen rakentamislain ydinkohdista ja vastaamalla yleisön esittämiin kysymyksiin.

Show’ta seurasi tarkkaavaisesti myös juontajan isä Jouko Kanninen, rakennusmestari ja RKL:n jäsen.

Hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi kertoi tuoreen rakentamislain ydinkohdista.

Jokaiselle jotakin

Kahvitauon jälkeen seminaari jakautui kahtia, ja osallistujat saivat valita itselleen kiinnostavammat osiot. Toinen luentosarja oli suunnattu eritoten opiskelijoille, joita oli laivalla mukana yli 30. Heitä kiinnosti RKL:n koulutusesittely, jonka pitivät RKL:n koulutuspäällikkö Antti Niiles ja toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth yhdessä Metropolian tutkintovastaavan Jouni Ruotsalaisen kanssa.

Myös Joonas Pusilan opastus ajanhallintaan kirvoitti keskustelua, ja uratarinoitaan jakoivat Jesse
Lehtinen, Jere Väisänen ja Esko­ Lindblad. Samaiset miehet olivat­ myös suunnitelleet risteilyn sisällön Timo Saarikon ja RKL:n järjes­töpäällikön Mikael Åhlin kanssa.

Toisessa salissa painopiste oli jo työurallaan pidemmällä tai loppu­suoralla olevilla. Siellä tietoiskut käsittelivät muun muassa Pohjolan vakuutuksia ja Työterveyslaitoksen tekemää tutkimusta työssä jaksamisesta. Ari Angervuori näytti komeassa historiallisessa katsauksessaan kuvia rakennusmestarien piirtämistä taloista Helsingissä. Risteilyjärjestelyistä hienosti vastannut Mikael Åhl selosti liiton urheilukilpailujen ja -lajien mahdollisuuksista. Lopuksi vielä kerrattiin, mitkä ovat RKL:n arvot, tehtävä ja visio.

Ella Kanninen
Rakennusmesta­rin tytär ja tv-ammattilainen Ella Kanninen juonsi avaus­tilaisuuden varmoin ottein.

Hyvää ruokaa ja hauskaa yhdessäoloa

RKL-risteilyllä nautittiin porukalla myös hyvästä ruuasta ja laivan viihteestä. Opiskelijat ryhmäytyivät nopeasti, ja puhetta riitti aikuisillakin. Helsingin senioreiden aktiivi ja Mestarilaulajista tuttu Karl-Johan Wennerström täytti lähtö­päivänä pyöreät 70 vuotta, ja sai risteilyporukalta onnittelulaulut ja maljantäytettä. Moni mestari pisti jalalla koreasti, ja tunnelmaa kiiteltiin lämpimäksi.

Lauantaina vuorossa oli vie­raile­va­ luento Ruotsista. Klas Hyllander kertoi Tukholman Slussenin monivuotisesta rakennusprojektista, jossa koko suomalaisillekin tuttu alue myllätään uusiksi keskelle liikenteen solmukohtia.

FISE-pätevyyksiä yleisölle esitteli Mikael Åhl, ja Esko Lindblad luennoi kosteusturvallisesta rakentamisesta. Päivän aikana keskusteltiin myös liiton tulevaisuudesta puheenjohtaja Jukka Lintusen johdolla. Sitten olikin jo aika vaihtaa vapaalle ja päästää jäsenet tutustumaan toisiinsa ja vaihtamaan ajatuksia ilman käsiohjausta.

Vuoden Raken­nus­mestari 2022 Hannu Vallin ja Mestari­laulajistakin tuttu senioriaktiivi Karl-Johan Wennerström
Paneelissa myhäi­livät Vuoden Raken­nus­mestari 2022 Hannu Vallin Vihdis­tä ja lähtö­päivänä pyöreitä täyttänyt, Mestari­laulajistakin tuttu senioriaktiivi Karl-Johan Wennerström Helsingistä.

RKL kuuli kentän ääntä

Laivaseminaarin tärkeä anti oli myös palaute ja ideat liiton henkilöstön ja johdon suuntaan. Tulevaisuus­keskustelussa pintaan pulpahti useita ideoita toiminnan kehittämiseksi – esimerkiksi jo alkanut verkkosivujen ”markkinapaikan” kehittäminen siten, että opinnäytetyöt ja harjoittelupaikat löytäisivät tekijänsä.

”Vuorovaikutus kentän kanssa­ on välttämätöntä ja erittäin antoisaa”, puheenjohtaja Lintunen summasi.
”Aina tulee uutta ajateltavaa ja uusia näkökulmia, kun on erilaisia ihmisiä yhdessä ideoimassa.”
Opiskelijoiden aktiivisuus ilahdutti Lintusta.

”Nuorissa on meidänkin järjestömme tulevaisuus, ja oli ilo tavata niin paljon uusia tulevia rakennusalan ammattilaisia.”

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth Kuvat Markku Pajunen