Rakennustaito
7.10.2024
Sapporon kaupungissa pääsin tutustumaan yhden maan suurimman rakennusliikkeen, Taisei Corporationin työmaahan, jossa työskenteli 12 työnjohtajaa. Heistä neljä oli naisia. Tämä oli huomattavasti korkeampi osuus kuin maanlaajuinen keskiarvo. Teikoku Databankin vuonna 2023 teettämässä selvityksessä Japanissa rakennusalalla naisia oli johtotehtävissä vain 6,2 prosenttia. Toisaalta opiskelupaikkakuntani Kushiron pienemmällä työmaalla naisia ei ollut työnjohdossa lainkaan.
Vaihto-opiskeluaikana kävin keskusteluja arkkitehtuurin opettajani Hiroshi Hirasawan kanssa naisiin kohdistuvista urakäsityksistä. Japanissa naisia ohjataan perinteisesti hallinnollisiin työtehtäviin, ja naisen päätehtävänä pidetään yhä perheen hoitamista. Johtotehtävät vaativat suurta sitoutumista ja usein myös runsaasti ylitöitä, mikä tekee perheen ja uran yhdistämisestä haastavaa.
World Economic Forumin sukupuolten tasa-arvotutkimuksessa Japani sijoittui vasta sijalle 118 tutkimuksen 146 maasta. Vaikka perinteiset sukupuoliroolit ovatkin yhä vahvoja, viitteitä kulttuurin muutoksesta oli havaittavissa.
Kiinnostava oli myös keskustelu kestävyysarvoista japanilaisessa rakentamisessa. Opettajani pyysi minut käännösavuksi tutustuttaessa suomalaisen ikkunavalmistajan tuote-esitteeseen. Tunnilla etsittiin ratkaisuja, joilla parannettaisiin japanilaisten asuntojen energiatehokkuutta. Opiskelija-asuntolassa kiinnitin huomiota yksinkertaisiin ikkunoihin, jotka eivät ole järkevin valinta Pohjois-Hokkaidon kylmiin talviin.
Asuntola-asuminen ja opiskelu koululla oli hyvin erilainen kokemus verrattuna siihen, mihin on tottunut Suomessa. Kouluni oli teknisiin aloihin keskittynyt instituutti 15 – 22-vuotiaille. Suurin osa opiskelijoista oli muilta paikkakunnilta, joten pääsääntöisesti opiskelijat asuivat kampusalueella asuntoloissa.
Perinteinen opiskelupäivä on selkeästi strukturoitu, ja opettajien vahva auktoriteetti on havaittavissa oppitunneilla. Koulupäivän päätteeksi on paljon erilaista harrastustoimintaa, joihin paikallisilla opiskelijoilla on välttämätöntä osallistua. Suomalaiseen opiskeluun verrattuna kuri on kova!
Ilahduttavinta japanilaisessa arjessa oli kuitenkin yhteisöllisyys. Asuntola-asuminen ja erilaiset harrastustoiminnat loivat opiskelijoiden välille vahvan yhteenkuuluvuuden tunteen. Myös opettajia osallistui harrastustoimintaan. Vaihto-opiskelustani jään erityisesti kaipaamaan tätä yhteisöllisyyttä, joka teki arjesta niin ainutlaatuisen.
Henna Ikäläinen on rakennusinsinööriopiskelija Turun ammattikorkeakoulusta ja RKL:n opiskelija-aktiivi.
Teksti ja kuvat Henna Ikäläinen
RIA:n ja RKL:n Yrittäjäseminaarissa käytiin läpi uutta rakentamislakia muun muassa lupaprosessin ja rakennusvalvonnan näkökulmasta. Iltapäivän muita aiheita olivat talouden ja sijoitusympäristön näkymät sekä yrittäjiä koskevat veromuutokset. Johtaja Lassi Järvinen Mandatumista...
RKL saa uuden toimitusjohtajan. Vuodesta 2020 toimitusjohtajana työskennellyt Maria-Elena Ehrnrooth siirtyi kansainvälisten asioiden kehitysjohtajaksi Keskuskauppakamariin. Hänen viimeinen työpäivänsä RKL:ssä oli 29.1.2025. Uutta toimitusjohtajaa haetaan aktiivisesti, kertovat...
PERJANTAI 13.6. Frisbeegolf klo 18.00 (paikalla 17.30)Paikka: KeljonkangasSarjat: M jäsenet, M opiskelijat, N jäsenet ja N opiskelijat. Ei osallistumismaksua. Osallistumisoikeus RKL:n ja RIA:n jäsenillä..Ilmoittautuminen: 10.6. mennessä Antti Kinnunen, antti@akvalvonta.fi LAUANTAI...
RIA:n ja RKL:n Yrittäjäseminaarissa käytiin läpi uutta rakentamislakia muun muas...
RKL saa uuden toimitusjohtajan. Vuodesta 2020 toimitusjohtajana työskennellyt M...
Keskiluokan tarpeisiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, sanoo kaupunkitutkij...