Rakentaminen jatkuu vilkkaana Lappeenrannan keskustassa. Kaupunkitalon vieressä sijaitsevan hotelli Lappeen saneeraus ja laajennus on loppusuoralla.

Hotellia rakentavat yhdessä NCC Talonrakennus ja Skanska. Projektin myötä Lappeen hotelli ja viereinen Skanskan urakoima kauppakeskus Iso-Kristiina ovat sulautuneet samaksi kiinteistöksi. Lappeen huonemäärä kasvaa 200 huoneesta noin 260 huoneeseen.

Hotellin laajennusosa on rakennettu vanhan kävelykadun Puusepänraitin päälle. Lappeen aulatilat on yhdistetty katetulla käytävällä viereiseen kauppakeskus Iso-Kristiinaan, joka parin vuoden mittaisen laajennushankkeen jälkeen otetaan käyttöön lähiaikoina. Lappee ja Iso-Kristiina nivoutuvat toisiinsa myös siten, että hotellin katutasoon on rakennettu 13 liike- ja ravintolatilaa, jotka kuuluvat Ison Kristiinan kiinteistösijoitusyhtiö Citycon Oy:lle.

Hotelli laajenee myös Iso-Kristiinaan. Skanska rakentaa urakoimansa kauppakeskuksen B-osan eli vanhan rakennuksen kolmannessa kerroksessa sijaitseviin toimistotiloihin oman Lappee-osionsa – 52 huonetta eli 1600 neliötä. Osioon liittyy kaksi yhdyskäytävää. Skanskan työmaapäällikkö Timo Markkanen toteaa, että Lappeen huoneet tulivat Iso-Kristiinan muutenkin monimutkaiseen kokonaisuuteen lisätyönä.

”Lappeen hotelli ja Iso-Kristiina ovat nyt käytännössä samaa kiinteistöä. Alun perin haettiin rakennuslupaa siten, että niiden välissä on palomuuri. Paloteknisen simuloinnin jälkeen se muutettiin muurittomaksi sprinkleroiduksi kokonaisuudeksi”, Lappeen pääurakoitsijan NCC Talonrakennus Oy:n vastaava mestari Keijo Reponen kuvaa.

Reponen hymähtää, että puolet viime vuoden toukokuussa aloitetun urakan ajasta meni purkutöihin, joista vastasi Konepeikko Oy. Purettiin kellarikerroksen kaikki seinät, allasosasto, ylempi varasto-osasto, ykköskerroksessa purettiin kaikki respaa ja Casanova-baaria lukuun ottamatta. Yökerho Doriksesta jäi kattoon vain diskopallo. Yökerho muutettiin osittain kahvilaksi ja ravintolaksi.

Projektia on tehty kuudessa eri vaiheessa. Reponen kertoo, että uuden LVI-tekniikan mahduttaminen 1983 rakennetun hotellin runkoon on ollut haasteellista muun muassa vessojen viemäröinnissä:

”Yleensä tällaisissa kohteissa tulee paljon ylimäärästä kiertelyä”.

NCC:n urakka on tavoitehintainen laskutyöurakka, jossa kaikki työt on vaiheistettu. Tekniikka tehdään alistettuna sivu-urakkana. Työnjohtaja Eetu Kauppinen kertoo, että suunnittelu tulee tilaajalta. Käytettävyyden vuoksi on muutettu joitakin kattotyyppejä, kaikki kakkoskerroksen hotellihuoneiden viemärit on vaihdettu ensimmäisen kerroksen työmaa-alueella.

Ahtaus vaatii yhteispeliä

Logistisesti kohteen sijainti on haasteellinen. Lappeen edessä olevan aukion kansi on painorajoitettu, mikä lisäsi muun muassa purkuvaiheessa trafiikkia entisestään, kun täysiä kuormia ei saanut olla.

Logistisia paineita lisäävät vajaan 100 metrin päässä sijaitsevat Skanskan Iso-Kristiina ja Evälahti Oy:n urakoima toimistokeskus Centre. Evälahti rakentaa myös torin kantta Lappeen edessä.

”Lappeen sijainti on edullisempi kuin naapureilla, koska on lähempänä kulkureittiä, mutta työmaiden sujuva toiminta on vaatinut rakennusliikkeiltä yhteistyötä. Kesällä pidettiin logistiikkapalavereita, joita kaupunki veti, jotta jokainen toimija saisi työmaan pyörimään”, Reponen sanoo.

”Meillä oli kesällä tehty Googleen varauslista, josta toimijat näkivät, milloin on kenenkin vuoro kuormia purkaa. Hyvin on tähän mennessä mahduttu töitä tekemään”, Skanskan tulosyksikön johtaja Kari Hovi toteaa.

Kun kaksi rakennusliikettä urakoi samaa hotellia, kontaktipintaa riittää muun muassa samaisessa kauppakeskuksen ja hotellin asiakasvirtojen ohjaamisessa. Reviiriraja kulkee vanhassa korttelin rajassa.

Rakentaja ei saa näkyä

Hankkeen 10 miljoonan kustannusarviossa on pysytty, mutta aikataulut ovat eläneet jonkun verran. NCC:llä valmistumisajankohdaksi oli määritelty 31.3., mutta sen jälkeen on vielä toteutettava Cityconin vuokralaisten muutokset.

Osittain Lappee on jo otettu käyttöön. Cityconin liiketilat avataan 7. toukokuuta. Skanskan urakoima Lappeen osio Ison Kristiinan yhteyteen valmistuu toukokuussa. Lappeen kaksikerroksisen noin sadalle autolle mitoitetun maanalaisen parkkihallin uudistamisen laajuutta arvuutellaan vielä.

NCC:n työmaapäällikkö Risto Havon mukaan Lappee on sikäli spesiaali kohde, että hotellin toiminta pitää huomioida 24/7.

”Työvaiheiden suunnittelua ja rakentamista on helpottanut hyvä yhteistyö hotellin ja varsinkin sen kiinteistöpäällikön kanssa”.

Reposen mukaan projektin suurin haaste on siinä, että toimivaa hotellia saneeratessa rakentaja ei saisi näkyä. Käytännössä se tarkoittaa, että teki mitä tahansa, on ensin rakennettava suojaseinä:

”Niihin on laitettu rahaa omakotitalon verran. Koko hanke on tehty lohkottuna. Kun työmaa-alue vaihtuu jatkuvasti, siinä on välillä hyvin paljon hankaluuksia. Mutta hyvin on mennyt tähän asti.”

”Aikataulut, esimerkiksi monelta mikin työ voidaan aloittaa, pitää sovittaa siihen, miten hotelli elää ja asiakkaat heräävät. Kun ihmisten pitää päästä aamupalalle, kulkureitti pitää rajata suojaseinällä. Urakoitsijoille teroitettiin, että ottavat tavaraa sisälle vain sen, minkä tarvitsevat, eivätkä varastoi hotellia tukkoon”, Kauppinen kuvaa.

”Hotellityömaalla ei ihan sotkuista porukkaa voi pitää töissä. Toimiva hotelli on haaste myös työn turvallisuuden kannalta. Alueen rajaus on siinäkin mielessä tärkeä. Tähän mennessä on pysytty nollatapaturma-linjalla, mutta skarppina saa olla päivittäin”, Reponen miettii.

Työmaan vahvuus on 30 henkeä, enimmillään se oli 55. Noin 85 prosenttia aliurakoitsijoista on lähialueelta. Urakoitsijat ovat kaikki suomalaisia, mutta joillakin on ulkomaalaisia työntekijöitä.

”Alusta asti on menty samalla ydinporukalla. Hyvin vähällä ohjauksella on urakoitsijoiden kansa saatu se meidän linja toimimaan. Olen viihtynyt täällä erittäin hyvin”, Reponen sanoo.

”Meillä on todella hyvä yhteistyöhenki työntekijöiden, urakoitsijoiden ja tilaajan kanssa”, Kauppinen kehuu. Hotelli Lappee on Lappeenrannan Tekusta valmistuneen nuoren työnjohtajan ensimmäinen työmaa.

Teksti Santeri Pakkanen, kuvat Ari Nakari

 

Hotelli Lappeen saneeraus

NCC:n osio

 • Rakennuttaja: Etelä-Karjalan Osuuskauppa Eekoo
 • Pääurakoitsija: NCC Rakennus Oy Itä-Suomi
 • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtuuritoimisto Ovaskainen Oy
 • I-suunnittelija: LVI-insinööritoimisto K Kakko Ky
 • Paloturvallisuussuunnittelu: L2 Paloturvallisuus Oy
 • Rakennesuunnittelija: Temaltek Oy
 • Sähkösuunnittelija: Granlund Saimaa Oy
 • I-urakoitsija: I-Huolto asennus Oy
 • Sähköurakoitsija: Novoka Oy
 • LV-urakoitsija: Vesijohtoliike Forsman Oy
 • Ilmastointiurakka: IV huoltoasennus KAUPPI
 • Sprinkleriurakoitsija: Saipu Oy
 • Sisustus: Restamaster Oy
 • Hankkeen arvo 10 miljoonaa euroa

Materiaali- ja laitetoimittajat

 • Laatat: ABLlaatat
 • Mainospinnat ja lasitukset: Hermann’s Finland Oy
 • Teräsrakenteet: Artunpaja Ky
 • Metalliovet: Taipalovi Oy

Skanskan osio

 • Rakennuttaja: Etelä-Karjalan Osuuskauppa Eekoo
 • Pääurakoitsija: Skanska Talonrakennus Oy
 • Rakennesuunnittelu: Finnmap Consulting Oy
 • LVIA-suunnittelu: Etteplan Design Center Oy
 • Sähkösuunnittelu: Granlund Oy
 • IV LVV-työt: Saipu Oy
 • Sähkötyö: Kuusitunturi Oy