Rakennustaito julkaisi 100 vuotta sitten ruotsalaista ammattikirjallisuutta.

Koti ja kontu. Ruotsalaisen huvilan ja huvilakaupungin tutkielmia. Kirj. August Brunius, suom. Adéle Asp. Kustant. Rakentajain Kustannus Oy. Sivuja 176, kuvia 72. Hinta 6: –.

Mielihyvällä tekee sen huomion, että kustantajilla on hyvä tunto valita julkaistavansa. Vaikka kirja ei pyydä olla mikään teknillinen neuvonantaja rakentajille, on se, jos mikään erikoisesti rakennusammattilaisille hyödyllinen. Terävien tutkistelujen ja herättävien arvostelujen avulla kohottaa se asunto-ihanteita ja tekee sen ravitsevalla herkullisuudella. Tekijä varmaankin erikoisen hyvin tuntee kuinka asunto on läheisessä yhteydessä koti-ihanteen kanssa ja liikuskelee näissä asioissa sellaisella herttaisella lämmöllä, että lukija huomaa kuinka asunto- ja koti-käsitteet ulkonaisilta kohdiltaan yhtyvät. Kodin tulisi ulkonaisiltakin kohdiltaan olla persoonallisuuden tuotteen samoin kuin sen sisäinen olemuskin. Jokaisella asunnon rakentajalla tulisi olla selvillä minkälaisen tulisi juuri hänen asuntonsa olla. (…)

Pahimmin käy kun taitamaton ja mauton asunnonrakentaja omin neuvoin pyrkii häilyvää makuansa tyydyttämään lainaamalla sieltä täältä yksityiskohtia, jotka sitten sovittaa surulliseksi sekamelskaksi. Tällaista lainakaluun turvaamista kirjan tekijä pitää surkeana ilmiönä ja nimittää sen tuotteita sekasikiöiksi ja ristisiitoksiksi kaupunkilaishuoneistoista, maataloista ja huviloista. Tekijä esittää sattuvasti vastakohtia järjellisestä ja järjettömästä rakennustavasta.

Heti kirjan alussa on kaksi kuvaa, toinen allekirjoituksella ”kauhistuttava jäte”, ja toinen ”nykyaikainen talo kauniilla paikalla”. Painatamme ne tähän rinnan; ne valaisevat hyvin kahta eri koti-ihannetta ulkoapäin. Edellinen on kuin pöyhkeilevä riikinkukko, haluten ilmeisesti viedä voiton naapuristaan, jälkimmäinen taas kuin luonnon helmaan lymynnyt kyyhkynen, peläten herättävänsä huomiota. Ulkoasusta voi vallan hyvin päättää sisäisen tunnelman. Vertaus ei horjune jos sanoo, että edellisessä viihtyy riehuva vallattomuus ja jälkimmäisessä tyyni rauha. (…)

Kaikki erikoiskohtaiset tutkistelmat pohjapiirustuksista, ikkunoista, valosta ja lämmöstä, sisustuksesta, talosta ja maisemasta y.m. seikoista nostattavat halua hartaaseen pyrkimykseen saada tehdä jotakin asuntokysymyksen ratkaisuksi kirjassa esitettyjä huomioita varteen ottamalla.

Lopuksi esitetään kirjassa useita ruotsalaisia huviloita, selostamalla niiden erikoisuuksia.

Toivottavasti jokainen Rakennustaidon lukija hankkii ja tutustuu tähän oivalliseen kirjaan. H.T.