Jos luonnonmukainen asuminen järvimaisemassa kiinnostaa, kannattaa suunnata kesällä Mikkeliin. Asuntomessuilla on panostettu hyvinvointiin.

Kesän alussa valtaosa taloista on jo valmiina vastaanottamaan messuvieraita. Myöhäinen kevät on viivästyttänyt pihatöitä, mutta projektipäällikkö Heikki Manninen on luottavainen.

”Istutukset ehtivät kasvaa ja muutoin luonto on valmis. Yleensä uutta asuntoaluetta rakennettaessa puut hakataan pois, mutta täällä kunnioitetaan ympäröivää luontoa.”

Kirkonvarkauden uudella asuinalueella on luontopolkuja, rantareitti ja viisi puistoaluetta, yhdessä jopa ulkokuntosali. Manninen kiittelee rakentajia, jotka ovat säilyttäneet alueen luonnonmukaisena.

”Maisemat ovat osa sisustusta: jyrkät kalliorinteet ja mäntyinen alue ovat kuin suoraan Gallen-Kallelan maalauksesta. Ympäristö tukee myös yhteisöllisyyttä: rannasta löytyy nuotiopaikka venelaitureineen.”

Monipuolisuus valttina

Kangasmaastoon solahtaa 29 pientaloa, paritalo ja rivitaloyhtiö. Alueella on kolme kivitaloa, kaksi teräsrunkoista ja loput puutaloja. Sadasta tontista loput tulevat myyntiin messujen jälkeen.

Monipuoliset energiaratkaisut kattavat kauko- ja maalämmön sekä aurinkoenergian.

”Yksi pieni omakotitalo on lähes omavarainen, lämmitys hoituu aurinkoenergialla. Lisäksi talo edustaa yleistyvää trendiä: se on siirrettävä. Jos elämäntilanne vaatii muuttoa toiselle paikkakunnalle, talon voi ottaa mukaan.”

Talojen koot ja hinnat ovat kohtuullisia. Pientalojen keskikoko on 145 neliötä. Esteettömyys on huomioitu yli puolessa kohteista ja pihat ovat helppohoitoisia, mikä mahdollistaa kotona asumisen mahdollisimman pitkään.

Mahdollisuus liikkua luonnossa ovat olleet asukkaille tärkeä rakentamisperuste. Harrastukset ovat monessa kohteessa esillä: esimerkiksi voimailulajien harrastajan talosta löytyy punttisali.

Sylissä Saimaan

Kirkonvarkauden asuinalueeseen päädyttiin sijainnin, maisemien, kaupungin omistuksen ja liikenneyhteyksien perusteella. Keskustaan on kolme kilometriä, ja liki joka talosta on näkymä Saimaalle.

Mikkelin asuntomessujen pääteema lähtee kaupungin hyvinvointistrategiasta: asuminen vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin.

”Uusiutuminen liittyy niin materiaali- ja energiaratkaisuihin kuin ihmisen uusiutumiseen eli lepoon. Maisemalliset arvot, kuten Saimaa, järvi ja vesi, tulevat esiin muun muassa talojen sijoittelussa, sisustuksessa ja värivalinnoissa. Kustannustehokkuus-teema näkyi rakentamisessa.”

Mikkeli maailmankartalle

Mannisen mukaan messujen merkitys kaupungille on suuri. Hän muistuttaa, etteivät kaikki pohjalaiset Seinäjoen asuntomessuilla edes tienneet, missä Mikkeli sijaitsee.

Mikkelissä on 55 000 asukasta, mutta mökkeilijät kasvattavat väkimäärää. Manninen uskoo, että kesämökkireissuilla on helppo piipahtaa myös messuilla. Lähikunnatkin ovat mökkivaltaisia.

”Kävijätavoitteita meillä ei ole, asuntomessujen kävijämäärä on vaihdellut 115 000:sta 158 000:een. Noihin lukuihin varaudutaan. Sää ja taloudellinen tilanne vaikuttavat. Toivomme puolipilvistä, hiukan sateista säätä, se saa ihmiset liikkeelle.”

Tutkimuksen mukaan asuntomessuilla käy hieman enemmän naisia kuin miehiä, eniten 25−55-vuotiaita ja noin puolet on perheitä − korkeintaan parin tunnin ajomatkan päästä.

”Samansuuntaista kävijäprofiilia odottelemme, messuvieraita tulee varmasti paljon lähialueilta sekä Etelä-Suomesta.”

Mikkelin asuntomessut 14.7.−13.8.2017, avoinna joka päivä klo 10−18.

Teksti Tarja Västilä, kuvat Matti Aalto, Aalto Oy, Mikkeli