Vuoden Rakennusmestarina palkittu sipoo­lainen Marit Sivén on tehnyt pitkän uran kosteus- ja homevaurioiden korjauksissa. Tuhannet hometalot ovat tulleet Sivénille tutuiksi vuosien aikana.

Vuoden Rakennusmestariksi valittua Marit­ Sivéniä voi sanoa ­rakennusterveyden uranuurtajaksi. Hänellä on yli neljännesvuosisadan kokemus kosteus- ja homevaurioiden tutki­misesta ja korjausten suunnittelusta.
”Tunnustus tuntuu hyväl-tä.­­ Ihan turhaan en ole tuhansia hometaloja kolunnut.”

Sivén valmistui Helsingin teknisestä koulusta rakennusmestariksi vuonna 1990. Ensin hän työskenteli työmaamestarina Rakennustoimisto Nousiainen Oy:ssä.

Ratkaiseva käänne oli tutustuminen Matti Eklundiin, joka oli maan ensimmäisiä sisä­ilma-asiantuntijoita.
”Pääsin hänen oppiinsa ja sain kehittää itseäni ammatillisesti – tokihan se kiinnosti.”

Ihmiset tarvitsevat­ ­ratkaisuja

Nyt Marit Sivén jatkaa mentorinsa työtä Matti Eklund Oy:n toimitusjohtajana ja omistajana. Yritys on erikoistunut kuntotutkimuksiin, kuntotarkastuksiin, korjaussuunnitteluun ja korjausrakentamisen valvontaan.

Sivénille on kertynyt merkittäviä pätevyyksiä: Keskuskauppakamarin hyväksymänä tavarantarkastajana hän on toiminut jo vuodesta 2005. Rakennusterveysasiantuntijan­ sertifikaattiin oikeuttavan koulutuksen hän sai päätökseen vuonna 2015.

Lisäksi Sivén on toiminut asiantuntijana kiinteistö- ja asuntokauppariidoissa sekä uudistuotannon laatua koskevissa tapauksissa.

”Tapaan ihmisiä, jotka ovat menettäneet terveytensä, omaisuutensa ja kotinsa. Silloin on aika rajua mennä tutkimaan asioita.”

Sivéniä on kutsuttu suora­puheiseksi, mistä asiakkaat ovat häntä kiitelleet.

”Pitää kertoa, mikä on vaurio, miten se korjataan ja ­mitä se maksaa. Tehtäväni ­on konkretisoida asiat ja tarjota ratkaisuja. Olen tyytyväinen, kun tässä onnistun”, ­Sivén­ toteaa.

Korjaamiseen enemmän ohjeistusta

Tietoisuus sisäilmaongelmista on lisääntynyt viime vuosikymmeninä, ja terveyshaitat tiedostetaan paremmin. Sivénin mukaan parantamisen varaa on silti.

”Rakennukset ikääntyvät, eivätkä talojen huoltotoimenpiteet ja peruskorjaukset tahdo pysyä perässä. Korjaamiseen pitäisikin olla enemmän ohjeistusta. Korjaustapoja on nykyään yhtä paljon kuin korjaajiakin, ja joskus saatetaan korjata väärinkin.”

Sivénille yksi uratavoite onkin oikeiden korjaustapojen löytäminen ja edistäminen sekä kokemuksen tuoman tiedon jakaminen.

”Olen aina pitänyt kouluttamisesta, ja olen iloinen, jos voin jakaa osaamistani.”

Hyvä kunto on tärkeää

Yhdistystoiminta on Sivénille­ tuttua. Hän oli Keski-Uudenmaan Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry:n puheenjohtajana lähemmäs parikymmentä vuotta. Lisäksi hän on toiminut Husaariratsasta­jat
ry:ssä jo nuoresta saakka ja ollut seuran puheenjohtajanakin.

Ratsastus on Sivénille tärkeä harrastus, mutta muitakin on.

”Käyn kuntosalilla ja lenkillä ja harrastan laskettelua.­ Fyysinen kunto on tärkeää, kun työssä voi joutua möyrimään kahdeksan tuntia ahtaassa paikassa hengityssuoja päässä. Homekaan ei varsinaisesti piristä.”
Silti Sivén ei ole vielä täysin kyllästynyt homeeseen.

”Kyllä homejuusto sentään vielä maistuu!”


Marit Sivén

  • Vuoden Rakennus­mestari 2023.
  • Rakennusterveysasian­tuntija RTA.
  • Keski-Uudenmaan Rakennus­mestarit ja -insinöörit AMK ry:n kunniapuheenjohtaja.
  • Matti Eklund Oy:n toimitusjohtaja.

Teksti ja kuva Antti Pulkkinen