Vuoden Rakennus­mestari -palkinnon saanut vihtiläinen Hannu Vallin paiskii töitä, harrastaa liikuntaa ja hoitaa isoa kotipuutarhaansa. Hän on koko ikänsä opiskellut monipuolisesti.

 

Vuoden Rakennusmestariksi valittu Hannu Vallin ei jäänyt viljelemään maata. Vihtiläisen pien­tilallisen poika innostui alun perin puusepän hommista, mutta meni isoveljensä perässä rakennustyömaalle töihin ja totesi tienaavansa paremmin. Rakentamisesta tosissaan innostunut Vallin valmistui ammattikoulusta koulun parhain arvosanoin, jatkoi Helsingin tekuun ja valmistui teknikoksi juuri laman alla 1991.

Tekustakin jäi lisäopin nälkä, ja Vallin jatkoi kouluttautumista työn ohessa. Seuraavaksi hän oli Rakennusalan työmaapäällikön erikois­ammattitutkinto -koulutuksen (RET) priimus, ja joutui kovaan paikkaan.

”Priimusoppilaana piti pitää elämäni­ ensimmäinen puhe kurssin päätös­ris­teilyllä”, Vallin nauraa.

”Paljon helpompi on puhua työmaapalavereissa!”

Vuoden Mestari -titteli tuli Vallinille yllätyksenä.

”En ajatellut omalle kohdalleni sellaista arvostettua palkintoa. Sitä tekee vain työnsä niin hyvin kuin taitaa”.

Monta maamerkkiä

Ansiot 17 vuotta Haahtelan valvojan ja vastaavan työnjohtajan tehtävissä ovat kuitenkin melkoiset, ja niihin kuuluu koko joukko Helsingin keskustan maa­merkkejä: Lasipalatsi, Svenska Teater­n, Kauppakeskus Forum ja viimeisimpänä­ Hotelli Tornin peruskorjausurakka. Kahdes­sa viimemainitussa Vallin toimi vastaavana työnjohtajana. Lastensairaalassa Vallinilla oli valvontarooli.

”Torni on ollut vaikein, Svenska­ ­Teatern erikoisin ja Lastensairaalan sydän­kirurgian leikkaussali uran kiinnostavin – mutta en halua nostaa yhtä toisen edelle.”

Kiinteistä sairaalalaitteista vastuussa ollutta Vallinia sykähdytti erityisesti, kun uuden Lastensairaalan ensimmäinen sydänsiirtoleikkaus onnistui.

Opiskelua ja liikuntaa

Vallin on omien sanojensa mukaan ”opiskellut koko ikänsä jotakin”. Kursseja ja kelpoisuuksia on kertynyt. Nyt käynnissä on jo kolmas FISE-pätevöitymiskoulutus, RAP.

Vallin on myös järjestöaktiivi, ja ehti olla kymmenisen vuotta Luoteis-Uudenmaan yhdistyksen luottamustoimissakin ennen lasten syntymää. Pojan jääkiekko­harrastus vei isän valmennusoppiin, ja sitten oli vuorossa jalkapallo. Kun valmennus siirtyi ammattilaisille, jäi Vallinille aikaa – opiskella melontaohjaajaksi.

”Melonta ja maastopyöräily, talvisin hiihto”, liikkuvainen Vallin luettelee vapaa-ajan harrasteistaan.
”Lisäksi opiskelen englantia ja erilaisia hyvinvointia edistäviä asioita, kuten mindfulnessia. Ilman sitä tuskin olisin jaksanut Tornin hankkeen haasteita niin hyvin”, Vallin miettii.

Vihdin Ojakkalaan lähelle synnyin­kotiaan talonsa rakentaneella mestarilla on peräti 400 neliön kasvimaa, josta nostetaan vuoden tykötarpeet, ainakin perunat ja valkosipulit yli omankin tarpeen. Jos aikaa jää, Vallin myös saunoo mielellään. Silloin hän on aloillaan.


Hannu Vallin

  • Vuoden Rakennusmestari 2022.
  • 52-vuotias.
  • Rakennuttajakonsultti ja valvoja, Haahtela.
  • Luoteis-Uudenmaan Rakennus­mestarit ja -insinöörit AMK RKL ry.

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth kuva Harri Säynevirta