Rakennusmestari Juha Vuorenmaan päätyminen rakennusmestariksi ei ollut ihan tavallinen tarina. Vesipiirin mittausryhmän apulaisen työsopimuksen jatkon ehtona oli, että Juha pyrkisi teknilliseen oppilaitokseen opiskelemaan. Pomolle annetun lupauksen mukaan Vuorenmaa sitten pyrki ja pääsi tekuun.

Valmistuttuaan vuonna 1979 Juha Vuorenmaa teki Keski-Suomen Vesipiirin alueella pohjavesitutkimuksia. Pohjavesivaroja ja niiden hyödyntämismahdollisuuksia tutkittiin, jotta alueen kunnilla olisi tarpeellista tietoa esimerkiksi varavedenottamoiden perustamisen mahdollisuuksista.

Viimeiset parikymmentä vuotta Juha Vuorenmaa on ollut haja-asutusalueiden vesi- ja viemäripuolen rakennustyömaiden rahoituspuolen hankkeissa mukana. Työ on ollut pääasiassa valtion rahoittamien vesi- ja viemäröintitöiden seurantaa, joita paikalliset osuuskunnat ja vesilaitokset ovat toteuttaneet.

Juhan vastuulla on ollut maksatuksen seuranta, jotta yhteiset rahat käytetään siihen, mihin on suunniteltukin.

Parhaimmillaan puolet työajasta on mennyt maakunnassa ja maastossa. Kuluneiden vuosien aikana reissupäivien määrä on pikku hiljaa vähentynyt. Osasyynä tähän on tietotekniikan kehittyminen, sillä tiettyjen asioiden sähköinen käsittely ei vaadi kaikkien paikallaoloa. Mutta esimerkiksi maastotarkastuksia on toistaiseksi vaikea viedä sähköisesti läpi.

Juha Vuorenmaa on RKL:n Jyväskylän paikallisyhdistyksen sihteeri. Jyväskylän yhdistyksen hallitus toimii vireästi ja kokouksia on pidetty lähes joka kuukausi. Juhan mukaan nuoria pitäisi kuitenkin saada enemmän toimintaan mukaan. Yhteisten asioiden hoitaminen on tärkeää ja vain yhteisvoimin asioita saadaan viedyksi eteenpäin.

Aiemmin mies oli mukana aktiivisesti yhdistyksen urheilutoiminnassakin. Hiihtoharrastus ja toiminta yhdistyksen urheiluaktiivina kuitenkin jäivät polven reistailun takia. Siitä Juha on iloinen, että golf näyttää vetävän nuoria RKL:n urheilutoimintaan mukaan.

Kotimaan matkaaja

Juha Vuorenmaa on innokas karavaanari. Ensimmäisen vaunun hän hankki vuonna 1996. Vaunu vaihtui asuntoautoon vuonna 2004. Tällä autolla Juha ajoi noin satatuhatta kilometriä ja nykyiselläkin on 30 tuhatta kilometriä taivalta takana. Asuntoauto on kätevä syksyisillä marjareissuilla.

Juha Vuorenmaa korostaa vuolaasti Suomen uskomattoman kaunista luontoa. Maassamme riittää kohteita yllin kyllin ja eri vuodenaikoina tututkin kohteet näyttäytyvät aivan eri muodoissa.

Liikkuminen on myös tärkeää, sillä yhdessä paikassa jököttäminen jättäisi niin paljon kaunista kotosuomea näkemättä. Reittiä ei koskaan lyödä lukkoon, vaan matkalla eletään mieltymyksen ja säätietojen mukaan.

Matkailun suola on Juhan ja hänen puolisonsa mukaan siinä, että saa tehdä päätöksiä täysin oman mielensä mukaan. Pääsääntöisesti Vuorenmaa kertoo yöpyvänsä SFC:n leirintäalueilla. Mutta erilaisilla luonnonsuojelualueilla ja kansallispuistoissakin on erittäin mukavia yöpymispaikkoja.

”Yhden viikon kesälomastamme reissaamme kolmen lastenlapsen kanssa. Alle kymmenvuotiaiden kanssa liikkuminen antaa huomattavan erilaisen näkökulman matkantekoon”, Juha Vuorenmaa kertoo.

 

Lue lisää vuoden viimeisestä Rakennustaidosta, ilmestyy 11.12.2015