Alexandra Forsén on rakennusinsinööri. Hän on onnellinen kolmekymppinen.

Vaikka kirkkonummelainen Alexandra Forsén on valmistunut vasta 2012, hänen ansioluettelo on vaikuttavaa luettavaa.

”Teininä ajattelin, että minusta tulee juristi, mutta pääsykokeiden jälkeen mieli muuttui. Harmitti todella kovasti, kun jäin pari pojoa vaille opiskelupaikkaa. Pidin välivuoden ja hain Tammisaaren Noviaan rakennuspuolelle”, nykyinen Realian projektipäällikkö muistelee.

Rakennusinsinöörin opinnot antavat hyvän pohjan mielenkiintoiselle uratarjottimelle. Alexandra on varsin tyytyväinen, kun koulutuksen pohjalta voi tänä päivänä löytää todella mielenkiintoisia työmahdollisuuksia.

”Itse menen vähän fiilispohjalta, mutta kiehtovia töitä on nuorille ammattilaisille tänään tarjolla.”

Forsén oli vasta 28-vuotias, kun hänet valittiin Inkoon tekniseksi johtajaksi. Harvalla toimialalla 28-vuotias on näinkin merkittävässä kaupungin johtotehtävissä.

Runsaan 5 000 asukkaan Inkoo sijaitsee Länsi-Uudellamaalla Helsingistä noin 55 kilometriä länteen. Merellisessä ja rauhallisessa ympäristössä sijaitsi muun muassa presidentti Mauno Koiviston kesämökki.

Säästämällä ankeutta

No, kunnalla on toki muitakin kiinteistöjä hoidettavana kuin yksi kesämökki. Vaikka Inkoo ei ole iso paikka, hoidettavia kiinteistöjä riittää. Mutta kuten mediassa on useasti lausuttu, julkisten kiinteistöjen hallinnointi ja ylläpito ei aina ole niin yksinkertaista kuin sen soisi olevan.

Elinkaarimallin mukaisesti kiinteistöjä hoidetaan siten, että ne palvelevat kuntalaisia eivätkä homehdu pystyyn. Mutta eivät säästäminen ja kiinteistönhoito aina ole poliitikollekaan maailman helpoin yhtälö.

”Turhauduin siihen politikointiin, kun kiinteistöjä ei voinut ylläpitää niin kuin niitä pitäisi elinkaarimallin mukaisesti hoitaa. Paloin melkein loppuun, siksi halusin sieltä pois. Politikointi on lyhytnäköistä, kunnan luottamushenkilöt eivät osaa suhtautua kiinteistöjen kehittämiseen pitkäkestoisesti. Minusta kiinteistöjen huono hoito on väärä paikka säästää”, insinööri Forsén pamauttaa painokkaasti.

Forsén rakastaa rakentamista. Lyhyen työuransa aikana hän on nähnyt paljon rakentamista ja kiinteistönhoitoa, joka saa aikaan suuttumusta.

”Eniten ärsyttää ammattiylpeyden puute ja se, että tehdään vain rahankiilto silmissä. Väärillä motiiveilla ei synny kestävää rakentamista. Suomessa kyllä osataan rakentaa myös oikein.”

Matka jatkuu

Tänään Alexandra Forsén on tyytyväinen työhönsä yksityisellä puolella. Ei ainakaan ole turhaa politikointia. Työpäivät menevät sukkelasti, tekemistä riittää. Nykyiseen työhön hänet rekrytoi SBIFin puheenjohtaja Tomson Holmlund, joka on ollut myös pitkään SBH:n hallituksen jäsen.

”Meillä yhdistyksen hallituksessa on hyvä ikäjakauma, kun meistä on puolet kolmikymppisiä ja toinen puoli on viisikymppisiä. Meillä syntyy hyvää keskustelua ja tekemistä. Verkostoituminen on tärkeää, olen ollut jäsenenä jo opiskelija-ajoista lähtien, jäseneksi liittyminen on ollut hyvä päätös.”

Ensimmäinen työpaikka valmistumisen jälkeen Deletellä runsaat kolme vuotta opetti Forsénin matkustamaan niin Suomessa kuin Ruotsissa. Kielitaitoiselle rakennusalan sankarilla on siis vaihtoehtoja mistä valita.

Jos alkaa kyllästyttämään, niin Forsénin mukaan vain Rakennuslehti auki ja tarjontaa riittää.

Nuorella ihmisellä haaveita riittää myös työelämän ulkopuolella. Lähes koko ikänsä purjehdusta harrastanut nuori mestari haluaa ylittää Atlantin valtameren ainakin kerran.

Pisin purjehdusmatka on kirjattu päiväkirjaan parikymppisenä, kun Forsén matkasi 17 päivän ajan Göteborgista Tromssaan. Ryhmä purjehtijoita vietti peräti 12 päivää ulapalla. Forsén pitää purjehduksesta, se antaa paljon myös työelämään.

”Purjehduksessa olen eniten oppinut ryhmätyöskentelyä. Jokaisella on oma rooli, yhdessä mennään ja tehdään, hyvä fiilis tällaisissa tilanteissa on kaikki kaikessa.”

Totta kai haaveissa siintää vielä oman talon rakentaminen. Tonttikin löytyisi pääkaupunkiseudun läheisyydestä isän kesämökin vierestä.

”Hirsitalo meren äärellä. Sehän se olisi.”

Alexandra Forsén

Rakennusinsinööri 2012 Tammisaari, Novia Rakennusinsinööri

Työura

 • Novia 2012–2013
  • Projektin vetäjä
 • Delete 2013–2016
  • Työnjohtaja/Projektipäällikkö
 • Inkoon kunta 2016–2018
  • Tekninen johtaja
 • Realia Oy 2018–
  • Projektipäällikkö

Teksti ja kuvat Jari Kostiainen ja Alexandra Forsénin arkisto