RKL:n pitkään matkaan mahtuu paljon rikasta historiaa. Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta, RKL perustettiin 1905. Kuten itsenäisyytemme alussa elimme mielenkiintoisia aikoja, jännittäviä hetkiä elämme myös tänään.

Tänään ympäristötekijöiden muutokset ovat vaikuttaneet mullistavasti ihmisten työhön, työn tekemiseen ja vapaa-ajan käyttäytymiseen. Itse uskon, että sodan uhka Suomessa kaikesta huolimatta on itsenäisyytemme alkuaikoja pienempi. Elämme hienossa ja vahvan identiteetin omaavassa maassa.

Liittomme jäsenet ovat historiansa aikana olleet aktiivisesti rakentamassa hyvää Suomea. Olemme olleet vaikuttamassa valtakunnallisesti ja paikallisesti yhteisömme elämään ja hyvinvointiin. Ari Angervuori kirjoittaa mainiosti tämän lehden sisäsivuilla mestareiden aktiivisesta otteesta kaupunkikulttuurimme rakentamisessa. Artikkeli todentaa, että historiamme aikana olemme aidosti vaikuttaneet monipuolisesti asuinympäristöömme ja sen rakenteisiin.

Sitä me liittona teemme tänäänkin, mutta foorumit ovat ajan kanssa muuttuneet. Ihmisten houkutteleminen järjestötoimintaan ei ole enää niin helppoa kuin aiemmin, vaikka arvomme ammattiylpeytemme vaalijoina tunnustetaankin.

Järjestötoiminta taistelee tänään monen muun kilpailevan aktiviteetin kanssa. Siksi lupauksemme pitää olla tänään entistäkin kirkkaampi ja puoleensavetävämpi kuin koskaan aiemmin. Yksittäisellä jäsenellä pitää olla syy liittyä paikallisyhdistykseen ja sitä kautta liittoomme.

Monet tuntemistani kollegoista arvostavat edelleen vahvaa verkostoamme. Mielestäni jokaisen kannattaa ulosmitata tämä aineeton etu omaan hyötykäyttöönsä. Uskon vahvasti, että ”Elämäsi Verkosto” antaa Sinulle sijoituksesi takaisin moninkertaisesti.

Tiedän, että esimerkiksi meidän yrittäjäjäseniemme verkostot ovat vuosien saatossa kasvaneet nimenomaan monissa RKL-kohtaamisissa.

2016 Vuoden Rakennusmestari, savonlinnalainen yrittäjä Terho Kaskinen, painotti kiitospuheessaan RKL:n verkoston merkitystä omalle yritystoiminnalleen. Tapaamiset ammattiveljien ja erilaisten osaajien sekä rakentajien kanssa ovat antaneet hänen yritykselleen selkeää kilpailuetua.

Yhdistykset ovat avainasemassa RKL:n palvelulupauksen lunastamisessa. Yhdistyksen toiminnan täytyy olla vireää ja paikallisesti aktiivista. Mielestäni mahdollisuuksia on monia, on yhdistys iso tai pieni. Ihmiset ovat aina kiinnostuneita kohtaamisista, joissa on innostusta ja rohkeaa tekemistä hyvässä hengessä.

Elinvoimainen yhdistys on koko toimintamme kivijalka. Vahvan perustan päälle on helppo rakentaa vaikuttavaa ja ammattikuntaamme palvelevaa toimintaa.

Oma ammattiylpeys ja työssä kehittyminen ei poistu koskaan muodista. Tähän minä uskon.

Hyvää syksyä toivottaen

Ari Autio, RKL:n puheenjohtaja