Rakennusteollisuus RT on yhdessä infra-alan yritysten kanssa ideoinut uuden muuntokoulutusmallin. Se tarjoaa työttömille insinööreille mahdollisuuden uudelleenkouluttautua infra-alalle. Koulutukseen voivat osallistua myös muun teknisen tai kaupallisen korkeakoulututkinnon suorittaneet työttömät.

”Suomessa on valtavasti työttömiä korkeakoulutettuja, joiden osaamista haluamme hyödyntää. Tämä muuntokoulutus vastaa suoraan infra-alan yritysten tarpeisiin”, sanoo RT:n rakennusalan koulutus- ja työvoima-asioiden edunvalvonnasta vastaava asiamies Lauri Pakkanen.

RKL:n puheenjohtaja Ari Autio mainitsi Rakennuslehdessä 3. maaliskuuta muuntokoulutuksen olevan mielenkiintoinen mahdollisuus: ”On yhteiskunnallisesti järkevää jatkokouluttaa työttömiä, hyvän pohjakoulutuksen omaavia ihmisiä.”

Maaliskuussa alkavan työvoimakoulutuksen sisältö on suunniteltu yhteistyössä yritysten kanssa. Koulutuksessa suoritetaan valittuja osia infra-alan rakennusmestaritutkinnosta, kuten infrarakentamisen projektinhallintaa ja aliurakoiden ohjausta. Kevään lähiopetusjaksolla teoriaopintoina suoritetaan osia infrarakennusalan ammattikorkeakoulututkinnosta, sen jälkeen osaamista syvennetään noin kuuden kuukauden palkallisessa harjoittelussa.

Koulutus antaa riittävät valmiudet toimia infrarakentamisen työnjohtotehtävissä, ei kuitenkaan vastaavana työnjohtajana.  Koulutuksen toteuttaa Metropolia-ammattikorkeakoulu Helsingissä. Vastaavaa muuntokoulutusta on suunnitteilla myös talonrakennusalalle.

Harjoittelupaikkoja opiskelijoille tarjoavat Lemminkäinen Infra Oy, NCC Infrastructure, NCC Industry, Skanska Infra Oy, Skanska Asfaltti Oy, SRV Rakennus Oy ja YIT Rakennus Oy.

Kuva Jari Kostiainen