Suomen vanhin rakennusmestariyhdistys vietti pyöreitä vuosia 21.10.2016, kun Tampereen Rakennusmestariyhdistys täytti 120 vuotta.

Vuonna 1892 Tampereelle perustettiin Rakennusmestari- ja mekaanikkoklubi, joka oli Rakennusmestariyhdistyksen edeltäjä. Klubi kuului Tampereen Työväenyhdistykseen ja siihen kuului perustamisvaiheessa kymmenen rakennusmestaria ja 15 mekaanikkoa.

Kun myöhemmin 1896 rakennusmestari Eero Vartiainen kutsui lokakuun 11. rakennusmestareita koolle Nylundin kahvilaan, syntyi Tampereen rakennusmestariyhdistys. Yhdistyksen perustamiskokouksessa jo pohdittiin, onko toiminta paikallista vai koko maan käsittävää toimintaa. Ainakin sovittiin, että toiminta on vain ammatillista – politiikka poistettiin virallisesta toiminnasta.

Kun valtakunnallinen Rakennusmestarien Keskusliitto perustettiin vuonna 1905, Suomessa oli ennätetty perustamaan jo seitsemän yhdistystä: Tampereelle, Kuopioon ja Turkuun sekä kaksi Helsinkiin ja Viipuriin.

Tamperelaiset mestarit ovat olleet keskeisesti mukana liiton toiminnassa kautta aikain. Tampereen tunnetuin rakennusmestari lienee professori Kalle Päätalo.

Tampereen yhdistys järjesti ikimuistoisen illan kaikille juhlavieraille, joita oli saapunut paikalle lähes kaksi sataa. Oli teatteria, ruokailua ja kuuluisaa verkostoitumista. Puheita pidettiin kunniapuheenjohtaja Raimo Jorosen johdolla, oli lahjojen jakoa ja eri sidosryhmien tervehdyksiä.

Ikimuistoinen ilta, kiitos ja onnea 120-vuotias Tampereen Rakennusmestarit ja -insnöörit!

Katso kuvakollaasi.

Teksti mukailtu Raimo Jorosen puheesta, kuvat Jari Kostiainen