Jyväskylän Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry on toiminut jo sata vuotta. Juhlavuonnaan se julkaisi historiikkinsä Rakennusmessuilla, jotka aikoinaan syntyivät yhdistyksen aloitteesta ja talkootyönä.

Jyväskylän RKL on – Alvar Aallon sanoja lainaten – jo useamman kerran toiminnallaan lyönyt niin jäsenistöään kuin suurta yleisöäkin ”hepnaadilla” eli ällikällä. Esimerkiksi mittavaksi keskisuomalaiseksi tapahtumaksi vakiintunut Rakennusmessut alkoi vaatimattomasti 1970-luvulla nimenomaan RKL:n Jyväskylän yhdistyksen ideoinnista ja talkootyöstä.

Yhdistys löi jälleen hepnaadilla, kun se julkaisi satavuotishistoriikkinsä Rakennusmessuilla maaliskuussa 2020. ­Ville Keski-Mattinen ja Veikko Kristo varmistivat, että teoksen kirjoittaneella kauppatieteiden tohtori Anita Saarelaisella oli käytössään kaikki tarvittava ­materiaali.

Värikäs tarina kiehtoo

Parisen vuotta kestänyttä historiikin tekemistä oli merkittävästi rahoittamassa myös Rakennusmestarien Säätiö. Historiikin teossa tavoitteena oli kiinnostava tarinallisuus eikä niinkään luettelo sadan vuoden tapahtumista.

Onneksi materiaalia löytyi runsaasti, muun muassa 50-vuotishistoriikki ja useita kokoomateoksia lukuisten pöytäkirjojen ja muistioiden lisäksi. Tarkkaa faktaa olivat tukemassa useat henkilöhaastattelut, jotka antoivat teokselle väriä ja tarinalle syvyyttä.

Jyväskyläläiset heittävätkin vinkkinä, että historiikin kirjoittamista suunnittelevat yhdistykset aloittaisivat materiaalin keruun hyvissä ajoin. Samalla he muistuttavat, että pöytäkirjoihin kannattaa merkitä muutakin kuin ne ”pakolliset asiat”. Pienet lisäykset tapahtuman luonteesta tai sattumuksista antavat tuleville historiikin tekijöille arvokasta ­sisältöä.

Historiallisen pieni osanottajamäärä ei vaikuta Jyväskylän Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK:n tulevaisuudenuskoon. Eturivissä istumassa vasemmalta Veikko Kristo, Tommi Rautjärvi, Alpo Ilmarinen, Ville Keski-Mattinen ja Antero Jokela. Takana vasemmalta Reijo Pitkänen, Veikko Järvinen, Pentti Pouttu ja Juha Vuorenmaa.

Juhlat siirtyvät

Jyväskylän yhdistyksen puheenjohtajana pitkään toiminut Tommi Rautjärvi pahoittelee epidemiatilannetta. Järjestön satavuotisen taipaleen kunniaksi suunniteltu iltajuhla jouduttiin perumaan, ja RKL:n liittokokouskin pidettiin etä­yhteyksin.

”Yhdistyksen hallitus on luonnollisesti pahoillaan tilanteesta, sillä illan eteen oli nähty runsaasti vaivaa ja tehty talkootyötä. Juhla jäsenistölle järjestetään, kunhan epidemia talttuu. Mutta tasavuotisjuhla liittokokouksen yhteydessä siirtyy nyt seuraavalle pyöreitä täyttävälle”, Rautjärvi toteaa.

Yliarkkitehti Pentti Pouttu muistutti, että paikallisen RIA:n 50-vuotisjuhlakin meni koronan takia mönkään. Samalla hän pohti, olisiko tulevaisuudessa RKL:n ja RIA:n yhteisen 150-vuotisseminaarin järjestäminen paikallaan.

Nuoret mukaan toimintaan

Yhdistyksen pitää avata jatkuvasti uusia väyliä ja tutkia mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen. Näin voidaan saada uusia ja nuoria jäseniä mukaan. Jyväskylän yhdistyksen hallituksen vakaa käsitys on, että toiminnan on mentävä sinne, missä nuoret ovat. Sosiaalisen me­dian merkitys kasvaa.

Rautjärven mukaan yhdistys tarvitsee aktiivisia, nuoria jäseniä, jotka kykenevät pitämään toiminnan houkuttelevana. Ammatillisten verkostojen rakentamisesta on hyötyä etenkin nuoremmalle mestari- ja insinööripolvelle, ­tietää ­satavuotias, tulevaan suuntautunut ­yhdistys. 

Teksti Visa Vilkuna, kuvat Visa Vilkuna ja JYU/Nina Huisman