OP Ryhmän Vallilan toimitilahanke ja Meripaviljonki saivat Helsingin rakennuslautakunnan vuotuisen tunnustuspalkinnon, Rakentamisen Ruusun 2015, joka on tunnustus poikkeuksellisen laadukkaasta rakennettuun ympäristöön liittyvästä työstä. Sekä OP Vallila että Meripaviljonki edustavat ajankohtaista täydennysrakentamista.

Uusi ja vanha sopusoinnussa

OP Ryhmän uusi toimitilarakennus on paluuta 1900-luvun alkuvuosikymmenten korkeatasoiseen pankki- ja liiketila-arkkitehtuuriin. JKMM Arkkitehdit Oy voitti OP-Pohjolan järjestämän arkkitehtuurikilpailun Vallilan korttelin julkisivun uudistamisesta ja yhden korttelin rakennuksen korvaavasta uudisrakennuksesta. Kilpailuvoitto laajeni kattamaan lähes koko korttelin.

Rakennus on yhdistetty taitavasti lähiympäristön vanhempaan rakennuskantaan, eikä se suuresta mittakaavastaan huolimatta riko kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Puu-Vallilan luonnetta. Sisätiloissa korostuvat kotimaisuus, suomalainen luonto ja moderni perinne. Monitilatoimiston sisältävä rakennus on nykyaikaisuudessaan maailman huippua.

Rakennus palkittiin vastikään myös Vuoden Teräsrakenteena.

Toimitalon tilaaja on OP Ryhmä. Pääsuunnittelija on arkkitehti Asmo Jaaksi JKMM Arkkitehdit Oy, rakennesuunnittelu on Finnmap Consulting Oy:n tekemä. Projektinjohtourakoitsija oli Haahtela-rakennuttaminen Oy.

Ravintola kelluu ponttoneilla

Eläintarhanlahdella kelluva ravintolarakennus Meripaviljonki toteuttaa ansiokkaasti Helsingin merellisyyden politiikkaa rikastaen Siltasaaren historiallisesti arvokasta kaupunkikuvaa ja säestäen Ympyrätalon pyöreää muotoa. Julkisivujen haasteellinen muotokieli on tuottanut lukuisan määrän detaljeja, joihin suunnittelija ja rakentajat ovat paneutuneet tuloksellisesti. Esimerkiksi Meripaviljongin ponttonit rakennettiin kahdesta osasta, jotta ne mahtuisivat Pitkänsillan alta kotisatamaan Eläintarhanlahdelle.

Sisätila on suunniteltu maiseman ehdoilla. Rakennusteknisesti ainutlaatuisen kohteen suunnittelu ja toteutus ovat edellyttäneet eri osapuolilta uskallusta ja luovuutta.

Meripaviljongin rakennuttaja on Helsingin Työväenyhdistys ry, pääsuunnittelija on arkkitehti Simo Freese, Arkkitehtitoimisto Freese Oy, rakennesuunnittelija A-Insinöörit Oy. Pääurakoitsija oli raisiolainen Europlan Engineering Oy.

Teksti Sirkka Saarinen, kuvat Henna Helander ja Jani Forsberg