Yrittäjien tapahtumassa tiukkaa asiaa

RKL:n ja RIA:n yhteinen Yrittäjäpäivä järjestettiin taas tauon jälkeen Helsingissä ja striimattuna verkkoon. Tiivis aamupäivä alkoi Pekka Pajakkalan suhdannekatsauksella. Vaikka koko rakentaminen on vähentynyt noin 10 prosenttia, on tilanne yrityksillä ja yhteiskunnassa aivan erilainen kuin 1990-luvulla, jolloin lama pudotti asuntojen hintojakin noin 40 prosenttia. Suomi on muita maita enemmän ”sijoittanut seiniin”, bkt:sta jopa 15 prosenttia muodostuu rakentamisesta. Nettomaahanmuutto on tärkein kasvua aiheut­tava tekijä.

Rakennusteollisuus RT:n asiantunti­jalla Jani Kemppaisella oli paljon kerrottavaa sääntelystä – mutta epävarmuus jatkuu, kun asetusten sisältö puuttuu, ja aika alkaa käydä vähiin. Samalla kun pyritään korjaamaan rakentamislain valuvikoja, pyritään aloittamaan alueidenkäyttölain uudistus. Kemppaisen mukaan rakentamislaki säädettiin väärässä järjestyksessä – olisi ensin pitänyt sopia alueidenkäytöstä.
Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari puolestaan kertoi yleisölle, mitä hallitusohjelma lupaa yrittäjille. Tällä kertaa hallitusohjelmassa on lukuisia hyviä kirjauksia yrittäjien kannalta, kuten ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottaminen, mutta kirjaukset tulisi viedä myös sääntelyyn ja käytäntöön. Eduskuntaan valittiin kaikkiaan 45 yrittäjää, 10 enemmän kuin edelliskaudella. Jaskari nosti myös esiin kuntien omistamien yhtiöiden muodostaman suljetun markkinan, jonka arvo on arviolta jopa 15 miljardia euroa.

Yrittäjäpuheenvuorot pitivät RIA:n Tommi Luukkonen, joka on Arkkitehti­palvelu Oy:n perustajaosakas, ja RKL:n yrittäjäkommentit antoi Marit Sivén.

Sivén ilmaisi huolensa myös siitä, että ­taloyhtiöt eivät tahdo helpolla saada rahoitusta korjausrakentamiseen. Päivän juoksu­tuksesta vastasivat RIA:n ja RKL:n toimitusjohtajat.


Antti Pulkkinen pääsi heti viestintätöihin RKL:n liittokokouksessa.

RKL sai uuden viestinnän asiantuntijan

Filosofian maisteri Antti Pulkkinen on aloittanut RKL:n viestinnän asiantuntijana Pasilassa marraskuussa. Hänen tehtä­viin­sä kuuluvat esimerkiksi sisäl­löntuotanto­ RKL:n eri viestin­tä­­­kanaviin sekä­ KIRA-foorumin viestintä­yhdyshenkilönä toimiminen. Helsingissä asuva Pulkkinen on toiminut pitkään organisaatioviestinnän tehtävissä ja myös toimit­tajana. Tervetuloa tiimiin!


Uusi jäsenetu: Säätiön lomahuoneisto Saariselällä

RKL:n jäsenillä on nyt mahdollisuus varata lomaviikko monelle ­tutusta pohjoisen kohteesta Saari­selältä suoraan Rakennusmesta­rien Säätiön kautta.


Rakennuslehden Johanna Aatsalo (vas.) ja RKL:n Maria-Elena Ehrnrooth luovuttivat Vuoden työmaan kunniakirjan NCC:n Jaakko Hakalalle.

Vuoden Työmaaksi valittiin NCC:n Project Boost C5

RKL:n ja Rakennuslehden yhteinen työmaakilpailu saatiin taas päätökseen. Kovatasoisen kilpailun finaalissa oli NCC:n Nordean Helsingin Vallilassa sijaitsevan toimistorakennuksen eli Project Boost C5:n lisäksi mukana Haahtelan Lyyra sekä kolme Skanskan kohdetta eli Finlandia-talo, Atlas ja Ruskeasuon varikko.

Voiton vienyt työmaa oli monin tavoin haastava jo senkin tähden, että tilaaja on kansainvälinen kiinteistökehitysyhtiö Pembroke.

”NCC:n työmaalla korostuivat hyvä johtaminen ja toimiva viestintä. Raatiin teki vaikutuksen luova ongelmanratkaisu ja korkeatasoinen laadunhallinta, johon kuuluvat myös työmaan moitteeton turvallisuus ja siisteys”, sanoo raadin puheenjohtaja, RKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.


RIL-RKL koulutukset talvi 2023-2024

JOULUKUU 2023
Betonityönjohtaja: betonielementtitehdas/ infra ja sillat/ talorakennus koulutus 3/4 jakso 12.–14.12.2023

Yleinen koulutus: Työnhakutrilogia 1/3: Työnhaku 12.12.2023
Yleinen koulutus: Työnhakutrilogia 2/3: LinkedIn 19.12.2023

TAMMIKUU 2024
Rakennuttajan turvallisuuskoordinaattori 11.1.2024 RIL
Betonityönjohtaja 4/4 jakso 16.1.2024-18.1.2024
Yleinen koulutus: Työnhakutrilogia 3/3: CV 16.1.2024
Yleinen koulutus: Märkätilakoulutus 23.1.2024

HELMIKUU 2024
Yleinen koulutus: Kiertotalous osaksi rakentamisen arkea III 15.2.2024

MAALISKUU 2024
RAVS 1. jakso 5.–7.3.2024
Vastaava työnjohtaja / valvojapäivät 14. – 15.3.2024
Vastaavan työnjohtajan pätevyyskoulutus 1. jakso 19.–21.3.2024

Yleisiä koulutuksia vahvistetaan vuoden 2024 alusta alkaen muun muassa eläkkeelle siirtymisestä ja rakennusfysiikasta. Seuraa kanaviamme!


RKL:n hiihtotapahtuma 10.2. Peurungalla

Jyväskylän yhdistys järjestää perinteisen hiihto­tavan kilpailun RKL:n jäsenille Laukaan Peurun­galla lauantaina 10.2. Nyt kaikki voitelemaan vanhat Peltoset! Kaikenvauhtiset hiihtäjäsankarit
ovat tervetulleita mukaan.


Jyväskylän joukkue mestaruuskisoissa. Kisat järjestettiin Kuopion Keilakukossa.

RKL:n keilamestaruudet ratkottiin Kuopiossa

Keilat kolisivat Kuopion Keilakukossa lokakuussa, kun RKL:n mestaruuksista miteltiin. Pohjolan Hopeamaljan veivät Jyväskylän yhdistyksen veteraanit Risto Takanen ja Risto Pelkonen
(kuvassa Jyväskylän joukkueessa). Vuorivilla­tuopin keilasi kotiin Turun yhdistys. Paljon onnea keila­sankareille!


RKL:n puheenjohtaja Jukka Lintunen (kesk.) onnitteli Jarmo Nikkarikoskea (vas.) ja Juhani Kukkakorpea.

Kukkakorpi ja Nikkarikoski täyttivät pyöreitä vuosia

Liittohallituksen jäsen ja Porin yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Kukkakorpi täytti 60 vuotta­ marraskuussa ja hallituskollega Oulun yhdistyksestä Jarmo Nikkarikoski 70 vuotta lokakuun ­lopussa. Liittohallitus onnitteli makeasti aktiivi­jäseniään Hämeenlinnan kokouksessa. Lämpimät onnittelut!


Rakentajien SM-suunnistuskisat pidettiin Salossa

Perinteiset rakenta­jien SM-suunnistus­kilpailut juostiin syyskuun lopussa Salon Perttelissä. Joukkueviestissä
Helsingin yhdistys hallitsi kisaa. Kaikki tulokset ovat nähtävillä RKL:n verkko­sivuilla.


Matkalla päästiin tutustumaan Prefabmästarna Sverige AB:n betonielementtitehtaaseen Öljebyssä.

Pohjoisen aluekokous kävi opintomatkalla Ruotsissa

RKL:n Pohjoisen aluekokouksen oheisohjelma vei osallistujajoukon Torniosta Pohjois-Ruotsin kierrokselle. Matkalla tutustuttiin muun muassa paikallisiin rakennushankkeisiin ja betonielementtitehtaaseen. Lue juttu vierailusta.