Team Rynkeby on eurooppalainen hyvän­tekeväisyys­hanke, johon osallistuvat joukkueet pyöräilevät joka vuosi Pariisiin ja keräävät rahaa vakavasti sairaille lapsille.

Team Rynkeby -säätiö on kerännyt 9 maassa yhteensä yli 75 miljoonaa euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi. RKL tukee tätä hyväntekeväisyyshanketta.

Suomessa kertyvistä lahjoituksista ohjataan 70 prosenttia Aamu­ Suomen Lasten Syöpäsäätiölle­ lasten syövän tutkimukseen sekä 30 prosenttia Sylva ry:lle syöpää sairasta­vien lasten ja heidän perheidensä psykososiaaliseen tukemiseen.

”Yhteiskuntavastuuta voi toteuttaa monella tavalla, mutta satunnainen tuki vaikkapa lehti-­ilmoituksen muodossa hyvälle­ asial­le unohtuu helposti. Team Rynkeby on näkyvä, pitkäkestoinen ja ennen kaikkea positiivinen projekti, joka hyödyttää meistä kaikkein heikoimpia, vakavasti sairaita lapsia,” toteaa RKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

”Jäsenemme toimivat yhteiskunnallisesti vastuullisissa tehtävissä. Siksi tällainen toiminta sopii liiton rakentavaan olemukseen.”

Kaikki alkoi vuonna 2002, kun­ ­11 tanskalaista pyöräilyn harras­tajaa Rynkeby Foods -yhtiöstä päätti pyöräillä Pariisiin kuntoillakseen ja nähdäkseen Tour de Francen maaliintulon. He onnistuivat varainhankinnassa niin hyvin, että matkan jälkeen rahaa jäi vielä yli. Rahat lahjoitettiin Odensen yliopistollisen sairaalan lasten syöpäosastolle, ja uusi traditio oli syntynyt.

Toiminta laajeni nopeasti kansainväliseksi. Suomessa toiminta­ käynnistyi syksyllä 2012 ja jouk­kueita on nyt yhdeksän. Hanke huipentuu heinäkuussa pyöräilyyn Pariisiin. Hankkeeseen osallistuu noin 2 200 pyöräilijää ja 500 huolto­henkilöä 9 eri maasta.