Tämän vuoden RKL-seniorien kesäretki suuntautui Poriin. Osanottajia oli eri puolilta Suomea lähes viisikymmentä, joista viisi naispuolista RKM-senioria. Kolmen päivän retkiohjelma piti sisällään monipuolisen kattauksen.

Ensimmäisen retkipäivän aluksi tutustuimme Porin Matkakeskukseen ja Satakunnan Ammattikorkeakouluun, SAMK-kampukseen. Nuoria opiskelijoita varten uuden kampuksen rakentaminen kesti ~2,5 v. Mittasuhteiltaan ja tekniikaltaan kampus on valtava.

Toisena tutustumiskohteena oli Ahlströmin Ruukki Noormarkussa ja opastettu kierros Ruukin alueella. Ruukki rakennettiin Makkarakosken rannalle Ahlströmien aikana. Tutustuttiin Rautapajaan ja Makkarakosken sahaan, joissa ovat paikoillaan järeät senaikuiset osin konservoidut työkoneet, työkalut ja -laitteet.

Kiertoajelulla nähtävää oli muun muassa Porin vanhin kirkko (1796) ja kellotapuli (1832). Matka jatkui Meri-Poriin. Tahkoluodossa on Porin satamaan kuuluva syväsatama, jonka syväys on 15,3 m. Tahkoluodossa on useita tuulivoimaloita (tuulivoimapuistoja), 500 MW hiilivaravoimala ja maakaasuvarasto.

Seuraavana kohteena oli noin 0,5 km x 1,5 km laajuinen vilkas Reposaari. Reposaaren Linnakepuisto sijaitsee saaren eteläosassa. Puisto on uusittu vuonna 2006. Muita nähtävyyksiä olivat muun muassa kirkko, rantamökkialue, koulu, museoalus Santtu, veneasema, kelluvat huvilat…

Matkalla Mäntyluotoon pysähdyimme Hyötytuuli Oy:n Opastuskeskuksessa, missä näimme ja kuulimme tuulivoimainformaatioesityksen. Mäntyluodon satama on suurimpia sahatavarasatamia. Tie Kallon majakkasaarelle tehtiin 1960, missä on muun muassa luotsiasema, purjehdusseura ja Kallon kahvila.

Pihlavassa A Ahlströmin sahan (1875) omistaa nykyisin Westas Pihlava Oy. Pihlavan Halssi on entinen A Ahlströmin henkilökunnan asuntoalue. Sittemmin talot ja asunnot on myyty tai vuokrattu.

Matka jatkui Porin nähtävyyksiä katsellen. Matkan varrelle osuivat Keski-Porin kirkko, Raatihuone, Porin teatteri, Museo, Kirjurinluoto, Hotelli Otava, Porin sillat ja Puuvilla-kauppakeskus.

Kolmantena retkipäivänä tutustuimme rakenteilla olevaan Porin asuntomessualueeseen. Viimeisenä tutustumiskohteena oli opastettu kierros Villa Maireassa. Villa Mairea on Noormarkussa Ahlströmin ruukkialueella sijaitseva, arkkitehti Alvar Aallon Harry ja Maire Gullichsenin edustusasunnoksi suunnittelema rakennus vuodelta 1939.

Onnistuneen ja monipuolisen retken järjestäjänä oli RKL-Seniorit, johtajanaan seniorien puheenjohtaja Heikki Autio ja paikallisena toteuttajana Porin Rakennusmestariyhdistys, vetäjinä Heikki Santala ja Arvi Tuohimaa.

Teksti Kimmo Halminen