Tämän vuoden RKL-senioreiden kesäretkeläiset kokoontuivat hotelli Sokos Hotelli Vaakunaan Kouvolaan 5-7.6.2017.

Retkelle osallistui eri puolilta Suomea noin viisikymmentä RKM-senioria, joista neljä oli lady-RKM-senioria. Kolmeksi päiväksi kirjoitettu retkiohjelma piti sisällään monipuolisesti erilaista ohjelmaa.

Ensimmäisenä retkipäivänä vierailimme Verlan puuhiomo ja pahvitehtaalla, jonka Hugo Neuman perusti 1872. Tehdas on ollut Verlan kylän keskipisteenä jo 1870-luvulta lähtien. Tehtaan toiminta lopetettiin 1964. Koneet ja työvälineet ovat alkuperäisillä paikoillaan aidossa ympäristössään. Verla hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 1996. Nykyisenä omistajana on UPM. Oppaanamme oli Jussi Lemminkäinen, erinomainen esittelijä, asian- ja tarinankertoja sopivalla huumorilla höystettynä.

Matka jatkui Repoveden kansallispuistoon ja Kultareitti-ristelyyn Repovedelle. Matkan aikana risteilyaluksen kapteeni esitteli upeita rantamaisemia ja siellä olevia kohteita.

Toisena retkipäivänä matkasimme Haminaan, missä paikallinen oppaamme kertasi Haminan syntyhistoriaa. Ruotsalaiset perustivat linnoituksen 1700- luvulla, raatihuone on 1700-luvulta, kolme kirkkoa, mm. Johanneksen kirkko.  Linnoituksen Hamina Bastionilla järjestetään mm. Hamina-Tattoo, Rock-konsertteja ym. Kiertoajelulla nähtiin mm. RUK, joka toimi 1820–1903 kadettikouluna, muistokappeli, upseerikerho, Tervasaari ja tullikamari. Hamina on aina ollut satamakaupunki.

Matka jatkui Kotkaan Langinkosken luonnonsuojelualueelle. Paikallisen oppaamme mukaan alueen keskiössä on vuodelta 1889 alkaen toiminut Keisarin historiallinen kalastusmaja (museo), joka on 1900- luvulla toiminut myös sotilassairaalana. Majan sisätiloissa kaikki kalusteet ym. ovat alkuperäisiä. Kiertoajelulla näimme Sepokanpuiston vesiputouksineen, Maretariumim akvaariotalon, vanhan merimieskapakka Kairon ja saavuimme Merikeskus Vellamoon.

Vellamo on Kotkan Kantasatamassa oleva rakennus, jossa sijaitsevat mm. Suomen merimuseon, Kymenlaakson museon, Merivartiomuseon ja Tietokeskus Vellamon toimitilat. Matkalla hotelliimme näimme retken vetäjän esitteleminä tienvarsinäkyminä muun muassa tehtaita, kirkkoja, Kymijoki.

Kolmas retkipäivä oli varattu Korian ja Kouvolan kasarmialueiden tutustumiseen. Oppaanamme oli jämäkästi esittelevä Kalevi Siren, kertoen mm. maailman sotahistoriasta ja miten se liittyy Kouvola-Korian historiaan. Varuskunnat on rakennettu samaan aikaan 1910-luvulla. Karjalan prikaatin saapumiserä oli yht. noin 4000 henkilöä.

Korialla toimi Pioneerirykmentti, sittemmin Kymen Pioneeripataljoona, jonka lopettaminen aloitettiin 1960- luvun loppupuolella. Korian Pioneeripuistossa v. 2019 järjestettäviä Asuntomessuja ja -alueita esittelivät oppaamme ja asuntomessukoordinaattori.

Matka jatkui nykyisin Kouvolan kaupungin omistuksessa olevalle Kasarmimäelle. Varusmieskoulutus on päättynyt 1991. Alueen rakennukset ovat edelleen olemassa, mm. kuuluisa 300 m pitkä ampumarata, Pyhän Ristin Kirkko, pitkäkasarmi. Useimpien rakennusten sisätilat on muutettu eri toimijoiden ja yritysten käyttöön. Esim. pitkäkasarmi toimii pääasiassa ympäri maailmaa tulevien opiskelijoiden opetustiloina.

Onnistuneen ja monipuolisen retken järjestäjänä oli RKL-Seniorit  johtajanaan seniorien puheenjohtaja Heikki Autio. Retken paikallisena toteuttajana oli Pohjois-Kymen Rakennusmestariyhdistys ja retken vetäjänä Reino Ranta.