RKL:n uusi toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth eli tuttavallisemmin Mec aloitti perinteikkään järjestön toimitusjohtajana elokuun alussa.

Mec ei ole mestari, vaan maisteri. Maria-Elena Ehrnrooth, ”Mec”, asettelee valkoista kypärää päähänsä leveästi hymyillen. Samalla hän varmistaa RKL:n puheenjohtajalta Ari Autiolta, että työnjohtajan tunnusta saa käyttää, vaikka mestarin pätevyys valtiotieteilijältä puuttuukin.

”Enhän nyt vain loukkaa kenenkään ammattiylpeyttä”, Ehrnrooth huolehtii.

RKL:n 115-vuotisessa historiassa Ehrnrooth on ensimmäinen toimitusjohtaja, jolla ei ole rakennusalan koulutusta. Hän on myös toimessaan ensimmäinen nainen.

Päätoimittaja on ikänsä kirjoittanut

Ehrnrooth ottaa samalla harteilleen Rakennustaito-lehden päätoimittajuuden. Se luontuu itsestään: ikänsä kirjoittanut Ehrnrooth kynäili säännöllisesti uutisia koti­kaupunkinsa paikallislehteen jo 14-vuotiaana.

Ehrnrooth siirtyi RKL:n vetäjäksi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtajan tehtävästä. Siinä työssään hän tarkasteli asuntotuotantoa markkinan näkö­kulmasta. KiRa-ala ei siis ole vieras.

FISEn Kunto-hankkeessakin Ehrnrooth oli mukana. Kuntotarkastajien pätevyyden vieminen lakiin oli myös välittäjien vaaliohjelman tavoite.
Maltillista uudistustyötä

Ehrnrooth nostaa kypärää kiireen, kustannuspaineen, sääntelyn ja laatuvaatimusten keskellä toimivalle työmaajohdolle.

”Opettelen alaa työmaakäynneillä, varjostan vastaavia mestareita heidän arjessaan. Se on ­ainoa tapa ulkopuolisen tajuta työn vaativuus. Pidän suuressa arvossa työmaajohtoa, joka joutuu vastakkaisten intressien keskellä ratkomaan mitä oudompia ongelmia, vieläpä monella kielellä”, hän miettii.

Uusi toimitusjohtaja on käytännönläheinen.

”Osaan hyvin imuroida tietoa muilta. Uskallan kysyä, enkä kuvittele, että voin ulkoa tuoda valmiita vastauksia. Perinteillä on arvonsa. Vanhaan asentoon ei voi kuitenkaan jäädä jumittamaan, tai aika ajaa meistä ohi”, Ehrnrooth linjaa.

Uudistustyötä hän aikoo tehdä maltilla. Hän uskoo yhteisöllisyyden nostavan kurssiaan pirstaloituvassa työelämässä, ja haluaa tarjota myös työn ja perheen kanssa tasapainoileville jäsenille uudenlaisia osallistumisen ja täydennyskouluttautumisen tapoja.

”Edeltäjäni Hannu Järveläinen on yhdessä puheenjohtajan kanssa huolehtinut RKL:n talouden timmiin kuntoon. Kestävä talous mahdollistaa myös sen toiminnan ja tuen, mitä jäsenistö tarvitsee.”

Viestijä, lobbari, yrittäjä, johtaja

Ehrnroothilla on pitkä ura vaativissa viestinnän tehtävissä niin kotimaassa kuin kansainvälisillä areenoillakin, Pohjoismaiden neuvostossa, ulkoministeriössä ja ­Euroopan parlamentissa. Hän palveli presidentti Martti Ahtisaaren tiedottajana Aceh’n rauhanneuvotteluiden aikana. Viestintäkonsulttina ja yrittäjänä Ehrnrooth pääsi kurkistamaan rakennusalan asiakkaiden maailmaan.

”Lobbarina työni on tuntea alan tekijät. Olen ihmisläheinen ja utelias. Odotan kovasti tapaavani jäsenistöä kasvotusten! Korona-ajan etäisyys on yhtä piinaa”, hän tuhahtaa.

”Mutta terveydestä ei tingitä. Kun akuutti uhka väistyy, niin annetaan palaa!”

Raumalla kasvanut ”Mec” kävi lapsena yleisurheilutreeneissä, kokeili jalka- ja pesäpalloa, mutta keskittyi taideaineisiin. Kuorolaulukin jäi kouluvuosiin, mutta yhä rouva tykkää laulaa ”ei kauniisti, mutta kovaa”.
Luovuuttaan Ehrnrooth purkaa maalaamiseen ja kirjoittamiseen. Hän harrastaa vähän järjestötoimintaa vapaa-ajallaankin, lukee, liikkuu ja matkustaa mielellään silloin, kun korona ei rajoita. Kirjailijapuolison ja kahden kouluikäisen (ja kahden aikuisen) lapsen uusperheessä aikaa kuluu myös jatkuvaan huushollaukseen.


Maria-Elena Ehrnrooth

 • 45-vuotias. Syntynyt Raumalla.
 • Valtiotieteiden maisteri, Åbo Akademi.
 • Osallistuu Metropoliassa talonrakentamisen
  perusteet -kurssille.
 • Taloustieteen yo. (ekon.stud.). LKV.
 • RKL:n toimitusjohtaja elokuusta 2020 alkaen.
 • KVKL:n toimitusjohtaja 2018 – 2020.
 • Vaikuttajaviestinnän johtaja ja konsultti, Kaiku Helsinki, 2012 – 2018.
 • Sivutoiminen yrittäjä, Lehmänkauppa, 2009 – 2012.
 • Konservatiiviryhmän pääsihteeri, Pohjoismaiden neuvosto, 2010 – 2012.
 • Kansainvälisten asioiden sihteeri, Kansallinen kokoomus, 2007 – 2009.
 • Kehityspäällikkö, Esmerk, 2004 – 2007.

Teksti Toimitus, kuva Gesina Sundström