RKL:ää on viime vuoden puhuttanut yhteisömme jäsenmäärä. Se on pudonnut, ja tarvitsemme toimenpiteitä. Meillä on jäseninä vain yhdistyksiä, eli henkilöjäsenet liittyvät jäseniksi aina paikallisyhdistyksiin.

Viimeisin tilastotieto yhdistyskohtaisesti oli melko lailla herättävä. Neljän vuoden aikana osa yhdistyksistä oli pitänyt jäsenmääränsä ennallaan, ja osa oli jopa kasvattanut jäsenmääriään. Hienoa.

Isoimmat jäsenmenetykset kohdistuivat taas viiteen melko isoon yhdistykseen. Niistä eronneet jäsenet selittivätkin reilusti yli puolet eronneiden kokonaismäärästä.

Onneksi muutamissa yhdistyksissä asiaan on herätty. Ja näissä yhdistyksissä aktiivisuudella on saatu aikaiseksi hyviä tuloksia. Alkuun yhdistyksessä oli mietitty uutta jäsenpotentiaalia. Tämän jälkeen oli jaettu soittovastuut nimetyille potentiaalisille jäsenille: soitto nimetylle kaverille, tämän jälkeen lyhyt kertaus jäseneduista ja liittyminen RKL:n jäseneksi oli valmis.

Toinen hyvä tapa on soittaa vuosimaksun maksamatta jättäneelle jäsenelle. Muutama yhdistys käyttää tätä mallia ja tulokset ovat olleet hyviä. Lähes kaikki maksavat maksamatta jääneen jäsenmaksun.

Yllättävän usein maksamattomuuden takana on ollut unohdus. Yhdistyksissä kannattaa miettiä erilaisia toimia jäsenhankintaan liittyen. Tulokset voivat olla todella positiivisia. Myös RKL tukee yhdistyksien jäsenhankintaa kilpailulla. Eniten jäseniä suhteessa yhdistyksen omaan jäsenmäärään hankkinut yhdistys palkitaan komealla rahasummalla. Kannattaa tutustua kilpailun sääntöihin ja ottaa kisa haltuun!

En ole katunut jäsenyyttäni RKL:ssä hetkeäkään. Vuosien aikana olen saanut oman paikallisyhdistyksen ja liiton kautta elinikäisiä ystäviä sekä laajan valtakunnallisen verkoston käyttööni. ”Elämäsi verkosto” on todellista konkretiaa itselleni.

Jäseneduista lehdet ovat itselleni tärkeitä. Tiedostan myös, että RKL valvoo koko ajan ammatillisia etujani. Kuluneiden vuosien aikana rakennusmestareiden ja -insinöörien pätevyyksiä tehdä määrättyjä tehtäviä on kyseenalaistettu lukemattomia kertoja.

Tärkeimpiin asioihin on pystytty vaikuttamaan ennalta lausuntokierrosten aikana ja ministereiden kautta. Mikäpä muukaan järjestö olisi pitänyt puoliamme ja edesauttanut jäsenistömme aseman ja arvostuksen vahvistamista? Mielestäni nämä ovat ne tärkeimmät asiat, jotka meidän kaikkien kannattaa muistaa.

Kesä tulee vauhdilla ja toiminta yhdistyksissä keskittyy vähitellen enemmän vapaa-aikaan kuin koulutuksiin tai kokouksiin. Omat yhdistysten pienemmät kisat golfissa tai muussa urheilussa keräävät aina mukaan porukkaa. Aktiivinen yhdistys kiinnostaa jäseniä ja tempaa mukaan toimintaan.

Aurinkoista kesää, kesäpäivillä nähdään!

Juhani Kukkakorpi
RKL:n 2. puheenjohtaja