Etenkin talonrakentaminen selvisi hyvin sekä suhdanteiden heikkenemisestä että koronakriisistä viime vuonna. Asuinrakentamisen tahti ylitti syksyllä asiantuntijoiden ennusteet.

Rakennusalan suhdanneryhmä ennusti helmikuussa, että tänä vuonna toimiala kärsii loivasta laskusta, mutta nauttii ensi vuonna maltillisesta noususta. Korjausrakentaminen kasvaa ennusteen mukaan tänä vuonna 1,5 prosenttia viime vuodesta.

Työmaat pysyivät käynnissä koronapandemian ensimmäisen aallon­ ajan. Iso merkitys oli myös valtion lisä­­­panostuksilla asuntotuotannon rahoitukseen sekä infrarakentamisen puolella Raide-Jokerin ja Länsimetron jatkon kaltaisilla suurhankkeilla.

Havaittujen koronatapausten määrä rakennustyömailla on joulukuusta 2020 lähtien noussut merkittävästi. Tartuntoja ja karanteeniin joutuneita työntekijöitä on mediatietojen mukaan ollut pelkästään Uudellamaalla­ tammi- ja helmikuussa useita satoja yhteensä muutamalla kymmenellä erikokoisella työmaalla.

Maaliskuun alussa ei ollut vielä­ nähtävissä, miten paljon ärhäkästi­ tarttuvat virusmuunnokset ja yhteiskunnan yleisesti tiukentuvat korona­rajoitukset vaikuttavat rakennustyömaiden arkeen kevään mittaan. Sen sijaan on jo selvää, että telakka­yhtiöiden tavoin rakennusyhtiöt joutuvat panostamaan tuntuvasti ja ­pian alihankkijaketjujensa koronaturvallisuuden ja oman valvontatyönsä parantamiseen.

Kuva Adobe