”Opettamaan päästetty mestari on sijoitus koko alan laajempaan kehittämiseen”, Kimmo Anttonen Kuopiosta valistaa rohkeasti.

Rakentaminen on korkean teknologian ja vaatimusten ala. Mestarikoulutus on tärkein koulutusohjelma rakennustyömaiden johtamisen ja kehittämiseen sekä työnjohtajapulaan vastaamiseen. Opettaminen vaatii kutsumusta. Siksi kuopiolaisen Kimmo
Anttosen käytännön osaaminen ja opettajuus on harvinainen yhdistelmä.

Anttosella on kokemusta työmaista, opettamisesta ja koulutuksen kehittämisestä. Ennen Talonrakennusteollisuuteen siirtymistä Anttonen opetti Savonian AMK:ssa vastuuopettajana vuosina 2010 – 2014. Työmaat tulivat tutuiksi, kun opiskelun jälkeen vastavalmistunut insinööri työskenteli YIT Rakennuksessa mestarina 2004 – 2010.

”Lähdin opettajaksi kehittämään oppilaitoksen ja rakennusyritysten välistä yhteistyötä. Tein sitä vahvalla innolla. Talonrakennusteollisuudessa aluepäällikkönä kehitän edelleen yhteistyötä koko itäsuomalaisen koulutuskentän kanssa”, Anttonen summaa työuransa urasuunnoksia.

Tiimipelin nimeen

Kimmo Anttonen on monille RKL-jäsenille tuttu mies lukuisista liiton urheilukilpailuista. Anttonen vannoo ikuisen liikkumisen nimeen, viime kesänä hän oli muun muassa järjestämässä Kuopion kesäpäivän kilpailuja.

Erilaisia lajeja harrastanut savolaismies on löytänyt oman päälajinsa triathlonista, jonka hän aloitti 11 vuotta sitten.

”En ole siinäkään erityisen lahjakas, mutta sitkeä puurtaminen on tuonut jokusen palkinnon kaappiin. Aktiivinen liikkuminen auttaa palautumista työn hektisyydestä”, Anttonen kertoo.

Rakennusteollisuus RT:n aluepäällikön tehtävissä Anttonen on näköalapaikalla pohtimaan rakentamisen koulutuksen tulevaisuutta. Hänen alueellaan on peräti kolme ammattikorkeakoulua ja lukuisia ammatillisia kouluttajia. Oppilaitosyhteistyön kehittämisessä on hänellä siis tärkeä rooli.

Anttonen on havainnut, että kaikki kouluttautuminen on aina hyvästä. Itä-Suomessa saisi hänen mukaansa olla enemmän yritysten sisäisiä koulutuksia. Työpaikkaohjaamisessa on eniten petrattavaa. Eri toimijoita on osattava koota yhteiseen kehitystyöhön. Yritysten ja oppilaitosten on koordinoitava nykyistä paremmin esimerkiksi työharjoitteluja.

”Rakentaminen on hieno ala. Näköalani rakentamiseen on koko ajan laajentunut. Viiden vuoden välein olen vaihtanut tehtävää, mutta nyt tuon ajan täyttyessä en tiedä mitä alkaisin isona tehdä. Tosin viimeksi aamulla haaveilin vielä palaavani mestarin töihin, koska ovathan ne niitä ainoita oikeita töitä mestareille ja insinööreille”, Anttonen naurahtaa lopuksi. 

Teksti Jari Kostiainen, kuva Kimmo Anttosen arkisto


Kimmo Anttonen


38-vuotias.

Koulutus:

  • Rakennusinsinööri 2005.
  • RET 34 2009.
  • Ammatillinen opettajakorkeakoulu 2013.
  • Rakennusinsinööri YAMK 2014.

Työura:

  • YIT Rakennus Oy, mestari 2004 – 2010.
  • Savonia amk, rakennusmestari­koulutuksen vastuuopettaja 2010 – 2014.
  • Talonrakennusteollisuus ry, Itä-Suomen aluepäällikkö vuodesta 2014.

Siviilissä:

  • Kolmen ihanan lapsen vuoro­­viikko-isä.
  • Kirjoittaa ja runoilee Rakkauden kasvuhaasteesta.