Vuoden Nuoreksi Rakennusmestariksi valittiin Niilo Hämäläinen Helsingistä

Valtakunnallinen Vuoden Rakennusmestari -palkinto 2015 on myönnetty rakennusmestari Jari Lainiolle. Palkinto luovutettiin RKL:n liittokokouksessa Helsingissä 15.11.2015.

Palkintolautakunnan mielestä Jari Lainio on ansiokkaan työuran lisäksi aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja. Vuoden mestari 2015 on yrittäjä, joka on työllistänyt Turussa aina 1980-luvun alusta alkaen Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta -yrityksessä alan ammattilaisia.

Yritys on saanut tehdä merkittäviä hankkeita. Yrityksen referenssilista on hienoa luettavaa: useita eri rakennuskohteita asuntotuotannon, liike- ja toimistorakentamisen, teollisuus- sekä korjausrakentamisen piirissä.

Lainio & Laivoranta Oy työllistää noin 65 henkilöä. Liikevaihto vaihtelee 15–25 miljoonan euron välillä.

Jari Lainiolla on vahva tausta myös RKL:n eri tehtävissä: RKL:n puheenjohtaja vuosina 2000–2005, ensimmäinen ja toinen puheenjohtaja vuosina 1997–2000, lisäksi Turun yhdistyksen puheenjohtaja 1994–2000 ja useita vastuita RKL:n toimikunnissa.

Lisäksi ansioluettelosta löytyy eri luottamustehtäviä Talonrakennusteollisuuden hallituksesta, Turun aikuiskoulutussäätiön hallituksesta, Rakennusteollisuudesta… – Lainio on ollut Rakennusteollisuus RT:ssä yrittäjäpoliittisen valiokunnan jäsen, kehitys- ja koulutusryhmän jäsen sekä peruskoulutusryhmän puheenjohtajana. Hän on toiminut vierailevana tuntiopettajana Turun

Ammattikorkeakoulun rakennusosastolla. Edelleen aktiivinen järjestöihminen on järjestänyt useita rakennusalan koulutustilaisuuksia. Palkintolautakunta arvosti korkealle raisiolaisen Vuoden Rakennusmestarin yrittäjähenkisyyttä. Lisäpisteitä ahkera yrittäjä sai työllistämisestä alueella ja vaativista kirkkojen ja muiden museoviraston kohteiden saneeraus- ja konservointitöistä.

”Kirkkokohteet ovat meille olleet aina urakoita, jotka ovat merkinneet paljon. Kun sen kirkon oven avaa, ja aistii 1500-luvulla rakennetun hengenhuoneen tunnelman – se jotenkin vetää nöyräksi. Kohteet ovat haastavia ja niissä on aina jokaisessa oma jännitteensä”, Jari Lainio tunnustaa.

Jari Lainio jos kuka tietää, että RKL haluaa aidosti edistää jäsentensä hyvinvointia. Liiton tehtävä ei aina ole näkyvä, mutta sillä on merkitystä.

”Liitto voisi olla vieläkin näkyvämmin mukana julkisuudessa, mutta se ei aina ole niin helppoa kuin kuvitellaan”, Jari Lainio tietää.

Vuoden Rakennusmestariksi valinta lämmitti kokeneen rakentajan sydäntä.

”Kunnioitan valintaa Vuoden Rakennusmestariksi. RKL on ollut vahvasti mukana omassa ”matkassani”, minulle se on aina näyttäytynyt vahvana vaikuttajana”, Lainio kiittää.

Valtakunnallinen Vuoden Rakennusmestari -palkinto on julkinen tunnustus esimerkillisestä työstä ja rakentamisiin liittyvistä huomattavista ansioista. Palkinnolla halutaan korostaa myös rakentamisen ammattitaitoa ja kaikkien rakennusasiantuntijoiden tekemän työn merkitystä. Vuoden Rakennusmestari on valittu jo vuodesta 1971 alkaen.

Vuoden Nuori Rakennusmestari/Insinööri valittiin kuudennen kerran

RKL:n liitokokouksessa julkistettiin myös RKL:n Vuoden Nuori Rakennusmestari/Insinööri AMK 2015. Helsinkiläinen rakennusmestari Niilo Hämäläisen valintaan vaikuttivat erityisesti nuoren rakennusmestarin monipuolinen ja laaja työkokemus sekä kansainvälisiltä kentiltä hankittu kokemus. Rakentaminen on aina ollut Stadin kasvatille ykkösvaihtoehto ammatinvalinnassa.

Niilo Hämäläinen on oiva osoitus siitä, että nuori ja halukas pääse eteenpäin urallaan. Nuori mestari on koko ajan saanut enemmän ja enemmän vastuuta työnantajaltaan NCC:llä. Tällä hetkellä hän työskentelee nuoresta iästään huolimatta vastaavana työnjohtajana vaativassa linjasaneerauskohteessa Helsingin Töölössä.

Niilo Hämäläinen valmistui 2011 rakennusmestariksi Helsingin Metropolian Ammattikorkeakoulusta ja liittyi samana vuonna Helsingin Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry:n varsinaiseksi jäseneksi.

Stadilainen rakennusmestari on aina ollut aktiivinen toimija järjestötyössä; Niilo liittyi jo opiskeluaikanaan RKL:n opiskelijajäseneksi. Tällä hetkellä hän on myös Helsingin yhdistyksen hallituksen jäsen.

Tuoreella Vuoden mestarilla on selkeä viesti nuorille.

”Järjestöön ja yhdistykseen kannattaa ja pitää liittyä. Rohkeasti mukaan, saat pomminvarmasti verkostoa ja upeita kokemuksia. Et ole yksin ja yhdistyksen ja liiton avulla kykenet verkostoitumaan kokeneisiin alan ammattilaisiin”, Niilo Hämäläinen vakuuttaa.

Vuoden Nuori Rakennusmestari/Insinööri -huomionosoituksella palkitaan vuosittain jo jonkin verran ansioitunut nuori osaaja. Ehdokkaan työkokemus haettaessa palkintoa saa olla enintään seitsemän vuotta valmistumisesta. Huomionosoitukseen liittyvän stipendin kustantaa Rakennusmestarien Säätiö. Palkinto jaetaan tänä vuonna kuudetta kertaa.