Jugendtalot RKL-Raatilaisten kuntotarkastus- kohteina Latvian Riiassa 24–27.09.2015.

Allekirjoittaneella oli kunnia osallistua RKL-Raatilaisten 20-vuotisjuhlaan ja jatkokoulutuspäiville Latviassa. Olin 20 vuotta sitten Jukka Karilan, Matti Eklundin ja Lauri Komosen kanssa rakentamassa tätä puolueetonta rakennusasiatuntijayhteisöä, RKL-Raatia. Nyt oli hyvä tilaisuus samalla suorittaa järjestelmän ”20-vuotistarkastus”.

Haastateltuani neljän vuorokauden ajan raatilaisia tämän päivän toiminnasta, seurattuani matkalla pidettyjä luentotilaisuuksia, kuunneltuani kohteiden oppaille esitettyjä asiantuntevia kysymyksiä, tavattuani tuttuja ammattiveljiä ja tutustuttuani uusiin jäseniin – niin voin hyvillä mielin todeta Raati-yhteisön selvinneen tästä 20-vuositakuun kuntotutkimuksesta hyvin. Se on uudistunut ja laajentanut toimintaansa.

Lisäksi Raati-asiantuntijat ovat kouluttaneet itseään monin tavoin. Edes ryhmän ensimmäisten joukossa rakennusterveysasiantuntijat (RTA) pätevyyden saaneet Marit Siven ja Ari Laamanen eivät löytäneet 20 vuosijuhlan ja jatkojen jälkeen hengitysilmasta mikrobeja. Eikä kosteusongelmiakaan ollut, niin arvokkaasti juhlimme tummat puvut päällä Riian illassa. Ensimmäiset RTA-pätevyyden saaneet olivat Eila Hämäläinen, Esko Lindblad ja Anssi Haapanen.

Riikaa ei turhaan mainita pohjolan Pariisiksi. Sellaista eloisuutta ei löydy Tukholmasta, Tallinnasta tai Helsingistä kuin Riian vanhasta kaupungista. Siellä vanhempikin mestari nuortui, ”Rockabillyn” tahdissa, mukavassa rakennusmestariporukassa.

Pientalo ja huvila rakentamiseen tutustuimme Jurmalan 35 kilometriä pitkän hienon hiekkarannan alueella. Toinen rakennusterveysasiantuntijamme kävi uimalla tarkastamassa rannan puhtauden etäämmältäkin, eikä kuulemma homeita löytynyt.

Kivat oppaat

Erittäin asiantuntevan oppaamme, Riina Tamsalun ansiosta saimme rautaisannoksen Baltian maiden historiasta. Siellä esi-isämmekin Hakkapeliitat taistelivat urheasti Ruotsin kuninkaiden puolesta useimmiten Puolan ja Venäjän sotajoukkoja vastaan. Kuulimme myös sekä Viron että Latvian ansiotasosta, sosiaaliturvasta, asuntojen hinnoista, vuokrista ja muista mielenkiintoisista asioista.

Kielitaitoiset (englanti, viro, ruotsi ja venäjä) matkanjohtajamme Mikael Åhl ja Marko Hentunen saivat ammattitaidolla ryhmämme pysymään aikataulussa. Rauhallinen ja taitava bussikuljettajamme selvisi hyvin, vaikka automme ei kerran lähtenytkään käyntiin akkujen tyhjentyessä.

Oli todella mukava reissu. Kuultuani vielä, miten paljon kiinteistökauppaan voi liittyä ongelmia, täytyy lopuksi todeta parin kiinteistön omistajana, taas se vanha totuus: Tieto lisää tuskaa.

Muutama rakennus, joiden rakentamisessa olen ollut mukana, on jo purettu – onneksi RKL-Raati on pystyssä ja toivotan sille vuosia lisää ja voimia uudistua kohti 30-vuotistarkastusta.

Teksti Ari Angervuori, kuvat Ari Angervuori ja Juha Kärkimaa