Keväisenä aamuna lähti 20 rakennus­mestariopiskelijaa kohti Saksaa matkanjohtajanaan Rakennusmestarien Säätiön hallituksen puheenjohtaja Ari Autio. Alkamassa oli Rakennusmestarien Säätiön stipendimatka ja suuntana Münchenissä järjestettävät BAU-messut.

Opiskelijoita oli saapunut ympäri Suomen ja edustettuina olivat TAMK, Metro­polia, Lapin AMK, LAB, SeAMK, HAMK sekä Turun AMK. Münchenin kentällä meitä oli vastassa suomenkielinen opas, jonka johdolla suuntasimme kiertoajelulle. Pysähdyimme Nymphenburgin linnassa, joka oli oppaan sanojen mukaan Baijerin hallitsijoiden ”kesämökki”.

”Kesämökiltä” suuntasimme kohti Münchenin keskustaa. Türkitch-nimisessä kebabkioskissa kielimuuri vaikeutti hieman tilauksen tekoa, mutta lopputuloksena oli yksi elämäni maukkaimmista dönereistä. Päivä sujui muuten tutustuessa muihin opiskelijoihin.

Illallispaikkana toimi Löwenbräukeller, jossa tarjolla oli perinteistä baijerilaista ruokaa. Eksyipä pöydän ympärille ravintolan orkesteri torvineen yhteislaulamaan Sweet Carolinen illan vanhetessa.

Messuilla nähtävää 19 hallissa

Perjantaina vuorossa oli BAU-messut, johon suuntasimme bussikyydillä. Paikallisen kuskin reittivalinta pikkuteitä pitkin meinasi palauttaa osalla mieleen edellisillan tarjoilut.

Nähtävää messuilla oli aivan liikaa, 19 hallia ja 20 hehtaaria näyttelyaluetta, joten päätimme keskit­tyä alkuun rakennuskoneisiin ja -tarvikkeisiin keskittyvään halliin ja sitten kiertää messuilla esillä olevat suomalaisfirmat. Paljon tuli nähtyä ja pääosin englannin kielellä keskustellessa sai monenlaista uutta tietoa. Itselleni eniten jäi mieleen suomalaisen Kärävä Oy:n upeat puutuotteet.

Illalliselle suuntasimme Augustiner-Keller-olutravintolaan.

Stipendimatkalaiset illallisella Das Original Löwenbräukeller -ravintolassa.

Deutsches Museum ja bemarit

Lauantaina oli vapaata ajanviettoa Münchenissä. Kävin viiden muun opiskelijan kanssa tutustumassa Deutsches Museumin monipuolisiin näyttelyihin ja ihastelemassa kaupungin keskustaa. Münchenissä järjestettiin samana viikonloppuna Frühlingsfest, joka oppaamme mukaan on Oktoberfestin pikkuveli. Osa opiskelijoista kävi myös tutustumassa niiden karnevaalitunnelmaan ja Saksan suurimpaan kirpputoriin.

Viimeisen yhteisillallisen paikka­na toimi Augustiner Bräustuben, jossa illan myötä koko ravintola seisoi tuoleilla ja lauloi jälleen Sweet Carolinea. Huikea tunnelma ja iloista porukkaa!

Sunnuntaina oli vuorossa tutustuminen Münchenin olympiapuistoon ja sen torniin. Tornin näköalatasanteelta 192 metrin korkeudesta hahmotti vasta, kuinka iso kaupunki München todellisuudessa on.

Tornin jälkeen aikaa jäi vielä BMW Weltin upeisiin malleihin tutustumiseen. Muutamat opiskelijat ehtivät poiketa myös BMW-museossa­ näkemässä Elviksen entisöidyn avobemarin.

Lämmin kiitos Rakennusmesta­rien Säätiölle hienosti järjestetystä matkasta, joka tarjosi jokaiselle mukana olleelle opiskelijalle ­ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä ja kokea uutta niin messuilla kuin niiden ulkopuolella! Erityiskiitos matkanjohtajalle ja kaikille muille matkalla olleille onnistuneesta reissusta!

Teksti ja kuvat Ossi Nieminen, TAMK