Matka Münchenin BAU-rakennusmessuilla 22–25.1.2015.

Matkaan lähdettiin iltapäivällä Helsinki-Vantaan lentoasemalta. T2-hallin R-kioskin kupeesta alkoi yksi huikein opintomatka Saksaan, mihin koskaan voi mukaan päästä!

Münchenin lentokentältä siirryttiin bussilla keskustassa sijaitsevalle hotellille. Iltaohjelman käsikirjoitus toimi; ruokailua, tutustumista ja yhteishengen nostatusta, joka onnistuikin loistavasti. Mistä näin huikeita persoonia löytyykään ja kaikki vielä samassa paikassa?

Perjantaiaamuna herättiin aamupalalle, jonka jälkeen siirryttiin bussilla kohti valtavia BAU-messuja.

Kuusi tuntia aikaa messuilla tuntui aluksi pitkältä ajalta: ei kai siellä edes voi viettää niin kauaa aikaa? Mutta nähtyämme messuhallit ja ne valtavat toistaan suuremmat messuosastot, mietti että kuudessa tunnissa tulee suorastaan kiire.

Ja kiirehän siellä tuli. Tietäisittepä, miten suuria ja miten monta erilaista hallia siellä oli täynnä monennäköistä rakentamiseen liittyvää. Huh-huh, oli niin paljon nähtävää ja koettavaa. Näytteilleasettajat olivat todella nähneet vaivaa tehdä paikoista maailman houkuttelevimpia osastoja.

Matkanjärjestäjät antoivat koko ryhmälle messutehtävän, jossa jo- kainen etsii paritöinä kiinnostavan rakentamiseen liittyvän asian messuilta. Kaikki paneutuivat tehtävän- antoon huolella. Illalla kävimme porukalla lävitse mitä kukin pari oli löytänyt. Vaikka päivä oli pitkä, hyvin kerrotut tarinat löydöksistä ja rakentamisen uusista ihmeistä sai kaikki vieläkin paremmalle tuulelle.

Ja löytyihän niitä: lampaanvilla eristettä, sormenjäljellä toimiva lukitusjärjestelmä, autohissi parkkihalleihin, 3D EliteCad -ohjelma ja paljon muuta.

Huikea kiertoajelu

Lauantaina saimme tutustua Saksan nähtävyyksiin suomalaisen oppaan avustuksella, jonka mukana kiertelimme Münchenissä. Ihastelimme rakennuksia ja nauroimme oppaan huikealla tavalla esiin tuomaa kaupunkihistoriaa.

Keskustan Teatteritalo on muuten rakennettu uudelleen, siihen rahat saatiin säätämällä olutvero. Sen avulla nousikin se upea rakennus vajaassa vuodessa (1 v 10 kk) pystyyn. Jotain voimme siis päätellä saksalaisesta olutkulttuurista.

Kierros päättyi Münchenin ytimeen Marienplatzille, josta pääsimme mukavasti ostamaan matkatuomisemme ja tietenkin itsellekin jotain spesiaalia, kun Saksassa asti kerran olimme.

Sunnuntaina pääsimme tutustumaan vielä BMW:lle ja ihastelimme autoja, niin uusia kuin historiallisiakin. Lisäksi vierailimme tien toisella puolella Münchenin kuuluisassa Olympiapuistossa kahden sadan metrin korkeudessa näköalatornissa, josta avautui Müncheniä silmänkantamattomiin.

Kotimatkalle lähdimme hiukan haikein mielin, mutta onnellisena uusista ystävyyssuhteista ja tuhansia arvokkaita kokemuksia rikkaimpina.

Kiitoksia upeasta matkasta Rakennusmestareiden Säätiölle ja RKL:lle. Suurkiitos kuuluu koko joukkueelle: Arille, Jarille ja Joakimille sekä kaikille muille matkalla olleille. Olemme ehdottoman kiitollisia siitä, että saimme olla tällä upealla reissulla mukana!

P.S. Syksyn kakkosluokkalainen, tutustu 2016 matkaan Facebook/RKL-Nuorten Klubi – lisätietoja elokuussa 2015.

BAU-messujen kasvu kiihtyy

Münchenissä järjestettävät BAU-messut on yksi maailman isoimmista rakennusalan tapahtumista. Näyttely keräsi tänä vuonna ensimmäisen kerran 50 vuoteen peräti yli 250 000 vierailijaa Münchenin messualueelle – se on kaikkien aikojen ennätys. Messukävijöitä oli myös ulkomailta, peräti yli 72 000 vierailijaa muun muassa Suomesta, Kiinasta ja Venäjältä.

Kuusi näyttelypäivää on vilkasta kaupankäyntiä. Saksassa messut ovat suuret, sillä messualueella riittää kokoa: 180 000 neliömetriä (18 hehtaaria) – kävellä ja kiertää kaikki hallit yhden päivän aikana vetäää jalat hapoille.

Voit tutustu lähemmin messuihin osoitteesta:

www.bau-muenchen.com/en/Home

Teksti Krista Uutela / Oamk ja Katariina Viitapohja / Hamk, kuvat Jari Kostiainen