Färsaarten Føroya Byggifrøðingafelag (FB) isännöi vuoden Nordiskt Byggsymposium NBS (Pohjoismainen rakennussymposiumi) 8.–9.9.2017 Torshavnissa.

Ohjelma alkoi perjantaina lounaalla Hotelli Hafniassa Torshavnin keskustassa, jonka jälkeen siirryttiin kävellen Tinganesin hallituskorttelille. Saarelaisten hallitus on kokoontunut Tinganesin niemellä aina 800-luvulta asti, kun norjalaiset viikingit rantautuivat saarelle. Nykyiset hallintorakennukset ovat peräisin 1600-luvulta.

Arkkitehti Mayfinn Norðoys opasti ryhmän läpi korttelin, jossa on myös pääministerin työhuone, ja näytti mitä oli tähän asti kunnostettu ja mitä oli vielä edessä. Jatkuva haaste on materiaalinvalinta modernisoinnin yhteydessä, kun samalla pitää huolehtia historiallisesta ilmapiiristä.

Iltaa vietettiin Kirkjubøn tilalla, joka on ollut saman suvun hallussa jo 17 sukupolvea. Illallinen tarjoiltiin tilan vanhimmassa talossa, niin sanotussa Roykstovanissa (savutupa). Väitetään, että talo on jopa maailman vanhin edelleen käytössä oleva puutalo, jonka vanhimmat osat ovat yli 1 000 vuotta vanhoja.

Lauantain aamupäivällä osallistujat vierailivat Torshavnin uuden koulutuskeskuksen rakennustyömaalla. Koulutuskeskus valmistuu ensi kesän aikana ja lukuvuosi 2018–2019 alkaa uusissa tiloissa. Rakennuksen on suunnitellut tanskalainen arkkitehti Bjarke Ingels. Se koostuu kolmesta eri korkeakoulusta. Hankkeen kustannukset ovat n. 80 miljoonaa euroa. Aika merkittävä investointi, kun Torshavnissa asuu noin 20 000 ihmistä ja Färsaarilla yhteensä noin 50 000.

Työmaavierailun jälkeen oli luento kestävästä energiasta. Färsaarelainen energiayhtiö SEV kertoi tuuliturbiineista, jotka ovat mukautettu Färsaarten tuulennopeuksiin. Öljy on edelleen päälämmönlähde Färsaarilla. Färsaaret on asettanut tavoitteeksi sata prosenttia vihreää energiaa veden- ja tuulivoiman avulla vuodeksi 2030. Lounaan jälkeen järjestöt pitivät lyhyet esitykset kunkin maan uutisista. Istunnon päätteeksi Hannu Järveläinen toivotti tervetulleiksi kaikki osallistujat vuonna 2018 Suomeen, kun RKL ja SBIF järjestävät 2018 NBS-tapahtuman.

Ennen päättäjäisillallista kokoustajat vierailivat vielä Sornfellin tutka-asemalla. Asema sijaitsee korkealla Torshavnin yläpuolella olevassa vuoristossa ja kylmän sodan aikana sitä käytti läheinen Nato-tukikohta.

Osanottajia oli yhteensä yli 20 kaikista Pohjoismaista:

  • Suomesta RKL (Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL) ja SBIF (Svenska Byggmästare- och Ingenjörsfundet YH i Finland),
  • Tanskasta KF (Konstruktorforeningen), Norjasta NITO Takst, Islannista BFI (Byggingafræðingafélag Íslands) ja
  • Ruotsin rakennusinsinöörien liitto SBR (Svenska Byggingenjörers Riksförbund).
  • Suomesta osallistuivat Ari Autio (RKL), Juhani Kukkakorpi (RKL), Jukka Lintunen (RKL), Hannu Järveläinen (RKL), Mikael Åhl (SBIF), Göran Selenius (SBIF) ja Joakim Högström (SBIF).

 

Teksti Joakim Högström