Ruotsin rakennusinsinöörienliitto SBR (Svenska Byggingenjörers Riksförbund) isännöi vuoden Nordiskt Byggsymposium NBS:n (Pohjoismainen rakennussymposiumi) 2.–3.9.2016 Tukholmassa.

Osanottajia oli yhteensä 18 ja SBR:n lisäksi edustettuina olivat Suomen RKL (Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL) ja SBIF (Svenska Byggmästare- och Ingenjörsfundet YH i Finland), Tanskan KF:n (Konstruktorforeningen), Norjan NITO Takst, Islannin BFI (Byggingafræðingafélag Íslands) ja Färsaarten FB (Føroya Byggifrøðingafelag). Suomen delegaatio koostui Ari Autiosta (RKL), Juhani Kukkakorvesta (RKL), Hannu Järveläisestä (RKL), Mikael Åhlista (SBIF) ja Joakim Högströmistä (SBIF).

Vuoden teemana oli vihreä rakentaminen ja kestävä kulutus. Perjantaina tutustuttiin Norra Djurgårdstadeniin, missä vanhat satama- ja teollisuusalueet muuttuvat 12 000 asuinpaikaksi ja työpaikaksi yli 30 000 ihmisille. Norra Djurgårdsstaden on ympäristöllisesti profiloitunut alue, jonka tavoitteena on kehittyä kestävän kaupunkirakentamisen esikuvaksi.

Lauantain kokoukset pidettiin hotellissa. Aluksi Stockholmshem kertoi toiminnastaan, joka alkoi jo vuonna 1937. Tärkeimpänä tehtävänä on siitä lähtien ollut helpottaa Tukholman asuntopulaa. Tukholmassa asuu tällä hetkellä hieman yli 900 000 ihmistä, mutta jo vuonna 2020 tukholmalaisia on miljoona.

Tämä asettaa suuria vaatimuksia infrastruktuurille, asuntorakentamiselle ja palveluille. Vuoteen 2030 mennessä Tukholmaan aiotaan rakentaa 140 000 uutta asuntoa, ja uusille asuinalueille uskotaan syntyvän myös paljon palveluita ja yrityksiä.

Stockholmshem esitti esimerkkejä kestävän rakentamisen haasteista muun muassa Norra Djurgårdstadenissa, esimerkiksi kuinka saadaan mahdollisimman paljon irti aurinkokennoista ja vinoneliöisestä katosta.

Norjassa asuntojen hinnat kasvussa

Lounaan jälkeen oli aikaa NBS:n perinteiselle työkokoukselle. Norjasta kuultiin, että asuntohinnat ovat nousseet 15,2 prosenttia Oslossa viimeisten 12 kuukauden aikana. Yhdeksän prosenttia kaikista asunnoista myydään ilman näyttöä ja 90 prosenttia myydään ensimmäisen näytön jälkeen.

Färsaarten yhdistys kertoi juhlivansa tänä vuonna 40. juhlavuottaan ja jäsenmäärän olevan hitaasti kasvussa. Myös Tanskan Konstruktörföreningenin jäsenmäärä kasvaa, ja yhdistys on viime vuoden aikana panostanut yhteistyöhön julkisen sektorin kanssa.

Islantilaiset kertoivat, että Reykjavikista on tullut todellinen Sprawl-kaupunki: keskusta täyttyy arkipäivisin työntekijöillä ja tyhjenee taas illaksi, kun kaikki menevät kotiin lähiöihin tai maaseudulle. Ruotsin SBR panostaa entistä enemmän koulutuksiin ja näkyvyyteen sosiaalisessa mediassa. Me esittelimme puolestamme pohjoismaalaisille kollegoillemme KIRA-digi-hankkeen.

Iltapäivän viimeinen puhuja oli SBR:n Tomas Thulin, joka toimi Hotel Continentalin rakennushankkeen päävalvojana. Valvontatehtävä alkoi 2014 julkisivumateriaalien esitarkastuksilla Vilnassa. Thulinin alla toimi yhdeksän alivalvojaa, kaikilla oma vastuualueensa, esimerkiksi teräs ja betoni, sähkö, LVI sekä rullaportaat ja hissit. Lopputarkastus pidettiin helmikuussa 2016, ja siinä todettiin 2 900 vikaa. Näin hotellin avausta piti siirrtää kahdella kuukaudella eteenpäin, jolloin se vasta pääsi lopputarkastuksesta läpi.

Ensi vuonna NBS:ää isännöi Tanskan KF ja Färsaarten FB Färsaarilla.

Teksti ja kuva Joakim Högström