Tampereen yhdistyksen Sanna-Kaisa Pylvänäinen kelpaa esikuvaksi kenelle tahansa tulevaisuuden mestarille.

Energinen nainen valmistui Tampereelta rakennusinsinööriksi 2006. Työkokemusta karttui muutaman vuoden ajalta isännöimällä parissa kohteessa opiskelujen ohessa. Heti valmistuttuaan Sanna-Kaisa ryhtyi jo äidin kumppaniksi ja yrittäjäksi 2012–2013 taitteessa.

”Kun aloitin koulun, sanoin äidille etten tee isännöintiä ikinä, enkä kirjanpitoon koske. Itse asiassa, kaikki on nyt toisin päin – iso osa nykyajastani menee juuri näihin tehtäviin”, Sanna-Kaisa nauraa.

Tänään Erilainen mestari omistaa äitinsä Kirsi Visakoivun kanssa yhdessä Capolino Oy:n, joka on vuonna 2002 perustettu tili-ja isännöintitoimisto. Äiti on johtanut yritystä jo lähes 20 vuoden ajan, joten Sanna-Kaisalle oli loppujen lopuksi melko luonnollinen tie astua äitinsä viitoittamalle tielle.

Lisäksi yritysryhmään kuuluvat Rakennuttaja Eminenssi ja sen sivussa oleva aputoiminimi Suomen Radonpalvelut. Sannan vetämä kokonaisuus työllistää tällä hetkellä kuusi vakituista asiantuntijaa.

”Pieni hiljainen rekrytointi on koko ajan menossa, etsimme luotettavaa ja osaavaa ammattilaista tukemaan kasvuamme ”, Sanna-Kaisa paljastaa.

Vuoden nuori taitaja

Nuorella yrittäjällä pitää arjessa kiirettä, kun työpäivän jälkeen kotona odottavat arjen askareet neljävuotiaan pojan kanssa. Poika on kuulemma selvästi suuntautunut rakennusalalle, koska legot kiinnostavat aamusta iltaan nuorta rakentajaa.

Verkostoituminen oli rakennusinsinöörille tuttua jo kouluaikana. Sanna-Kaisa havaitsi heti, että muiden opiskelijoiden kanssa on hyvä kontaktoitua jo varhain. Aktiivinen ote muun muassa RKL:n tilaisuuksissa tuotti tulosta: tänään Sanna-Kaisan kanssa töitä tekevät yhdessä ex-luokkakaverit Jari Rantanen ja Kai Iivonen.

Eikä ollut ihme, että juuri Sanna-Kaisa pokkasi RKL:n myöntämän Vuoden Nuoren rakennusmestarin ja -insinöörin ensimmäisen Vuoden nuori taitajapalkinnon vuonna 2010.

Vasta 32-vuotias yrittäjä on malliesimerkki siitä, mitä Juha Sipilän johtama hallitus painottaa suomalaisille: yrittäjyyttä ja yrittäjähenkeä.

Pykäläviidakko työllistää

Pirteä tamperelainen on tyytyväinen elämäänsä yrittäjänä. Sanna-Kaisalla on selvä näkemys, miten Suomi pärjää nyt ja tulevaisuudessa.

”PK-yrityksissä on selvästi Suomen tulevaisuus. Maassamme on osaamista valtava määrä. En usko, että jatkossa niin sanotulla perinteisellä ”työmiehellä” on niin paljon töitä, mutta tietointensiivisille asiantuntijaorganisaatioille töitä riittää.”

Sanna-Kaisa kuuluu sukupolveen, jolle tietotekniikka on ollut arkea pienestä pitäen. Verkkotyövälineet muuttavat nyt ja jatkossa myös rakennusalaa.

”Olisi suoranainen ihme, jos tietotekniikka ei nyt ja jatkossa tule entistä voimakkaammin myös talotekniikan puolelle. Esimerkiksi isännöinnissä tietotekniikan kasvu on selvässä kasvussa. Me otimme Tampereella, ehkä jopa ensimmäisenä, käyttöön sähköiset rappunäytöt kerrostaloihin. Asiakaspalaute on ollut erittäin hyvää.”

Lyhyesti voi sanoa, että vasta kolmikymppisellä yhden lapsen äidillä on muodostunut jo hyvä ammatillinen kokemus ja näkemys kiinteistö- ja rakentamisalasta. Minkä neuvon antaisit päättäjille nuoren yrittäjän näkövinkkelistä?

”Uudet jatkuvasti päivitetyt säännöt ja ohjeistukset valtiovallan puolelta vievät kohtuuttomasti aikaa yrittäjiltä. Vähemmälläkin pärjäisi”, Erilainen mestari tiivistää iloisella tamperelaisella tyylillä.

Mestari&insinööri etsii rakennusmestareita eri ammateissa. Lähetä vinkki tai juttu, jos olet töissä muualla kuin työnjohtajana rakennuksilla. Voit työskennellä julkishallinnossa, yrittäjänä tai muissa erilaisissa tehtävissä, kerro se meille. Esittelemme erilaisia uratarinoita nimenomaan työn tekemisen kautta. Yhteystiedot: jari.kostiainen@rkl.fi

Teksti Jari Kostiainen kuva Sanna-Kaisa Pylvänäisen arkisto