Elämme epävarmassa maailmassa. Suhteellisen vakaan ajan ja positiivisen talouskehityksen jälkeen olemme siirtymässä aallon harjalta kohti aallonpohjaa. Lisäksi Suomi-laivaamme heiluttelevat globaalit epävarmuustekijät.

Suomi on lastuna meressä, kun isot aallot keinuttavat meitä – Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Brexit. Talouskehityksemme ei pelkästään ole omissa käsissämme.

Mediasta on saanut lukea rakennuslupien määrän vähentymisestä. Myös asuntokauppa on hidastunut jopa pääkaupunkiseudulla. Monilla tahoilla on otettu jalka pois kaasulta, mutta vielä ei varsinaisesti jarruteta eikä
olla sivuluisussa. Voi olla hyväkin asia, että hieman toppuutellaan, kun näkyvyys talouden horisonttiin hämärtyy.

Me rakentajat olemme tottuneet vuosikymmenten aikana elämään aallokossa. Suhdanteet ovat aina heilutelleet toimialaamme. Mestareille on ollut varmaa vain menossa oleva työmaa; seuraava projekti on aina ollut jossain määrin epävarma.

On sanottu, että rakennusala ei kestä nousua eikä laskua. Mennään ääripäästä toiseen: välillä loppuvat työt, välillä ei riitä tekijöitä ja välillä kustannukset karkaavat käsistä. Tänään olemme taas vaiheessa, jossa tekijöistä on jatkuvasti huutava pula.

Uudisrakentaminen hiipuu. Ennakoidun notkahduksen aikana voimme silti satsata moniin asioihin. Meillä on paljon korjattavaa kiinteistökantaa. Korjausrakentamisessa riittää paljon työtä. Uskon, että sillä sektorilla on mahdollisuus saada aikaan jopa kasvua.

Kouluttautuminen on aina suuri mahdollisuus. Itse asiassa se on avaintekijä niin organisaatioille kuin yksilöllekin, kun halutaan menestyä yhä haastavammassa kilpailussa. Ajanhermolla oleminen ja osaaminen vaativat paljon työtä ja intohimoa.

RKL:n koulutustoiminta houkuttelee hyvin osallistujia luentosaleihin. Pätevyyksiin valmentavat koulutukset yhdessä sidostyhmiemme kanssa ovat erittäin suosittuja.

Lisäksi koulutamme vuosittain satoja kurssilaisia kautta maan erilaisissa pistemäisissä ajankohtaiskoulutuksissa. Paikallisyhdistyksillä on näissä tilaisuuksissa iso rooli.

RKL:ssä mietitään myös koko ajan
uusia ajankohtaisia aiheita: yrittäjyys, digitali­saation mahdollisuudet, sosiaalinen media ja sisäilma-asiat.

Yhdessä menemme oikeaan suuntaan!
Hannu Järveläinen