Loviisan Asuntomessut tarjosivat heinä-elokuussa niin wau-arkkitehtuuria kuin tarkan taloudenpitäjän ratkaisujakin. Alueen pientaloihin muuttaa asukkaita etupäässä muista kaupungeista.

Tänä vuonna Asuntomessut järjestettiin meren äärellä Loviisan Kuninkaanrannassa. Asuntomessujen operatiivinen johtaja Timo Koskinen kertoo, että Loviisan kaupunki halusi saada uusia asukkaita muualta Suomesta. Tämä tavoite saavutettiin komeasti: valtaosa Kuninkaanrannan messualueen pientalojen rakennuttajista tuli muista kaupungeista, useat pääkaupunkiseudulta.

Asuntomessujen operatiivinen johtaja Timo Koskinen kertoo, että Loviisan kaupunki halusi saada uusia asukkaita muualta Suomesta.

Messuyleisö pääsi ihastelemaan sekä pientalorakentamisen wau-arkkitehtuuria että varsin maanläheisiä kohteita.

”Molempia tarvitaan. Nämä niin sanotut wau-kohteet ovat niitä, joiden vuoksi yleisö lähtee messuille. Nähtävillä on kuitenkin oltava myös sellaisia kohteita, joihin useimmilla on varaa ja joista haaveileminen on realistista mahdollisimman monille”, Koskinen toteaa.

Messualueelle nousi Loviisan ensimmäinen puukerrostalo.

Kaikki asumismuodot edustettuina

Asuntomessuilla esitellään pientalojen ohella myös rivi- ja kerrostaloja. Kuningattarenrantaan nousi yksi kerrostalo, joka on kaupungin ensimmäinen puukerrostalo.

”Tämän talon neljässä alimmassa kerroksessa on kaupungin vuokra-asuntoja. Viidennessä kerroksessa on Cubestan rakennuttamia omistusasuntoja. Niiden yläpuolelta löytyy vielä yhteiskäytössä oleva upea sauna sekä etätyön tekemiseen sopiva tila”, kuvailee Asuntomessujen esittelijä Anna Huhta.

Loviisan Kuningattarenrannan kaavamääräykset olivat varsin tarkkoja. Kaikista messutaloista on merinäköala. Kuvassa näkymä Villa Havetista.

Tärkeä tapahtuma pientaloteollisuudelle

Nykyaikainen pientalorakentaminen on tyypillisesti hyvin energiatehokasta, joten energiakriisi ja vihreä siirtymä eivät tuoneet mitään erityisen poikkeavia ratkaisuja messukohteisiin.

”Itse olen kiinnittänyt huomiota ulkopuoliseen auringonsuojaukseen, joka etenkin taloautomaatioon sidottuna on todella fiksu ratkaisu tällaisissa kohteissa, joissa on isoja ikkunapintoja nimenomaan valoisaan ilmansuuntaan”, Koskinen kertoo.

Pientaloteollisuus PTT ry:n johtaja Kimmo Rautiainen näkee Asuntomessut erinomaisena sanansaattajana pientalorakentamiselle.

”Talovalmistajien kannalta tämä on tärkeä tapahtuma asiakkaiden kohtaamiseen ja uusien ratkaisujen esittelyyn.”

Teksti ja kuvat Tanja Määttänen


RKL:n raati luovutti mallitalokyltin voittajille Loviisassa elokuun alussa. Kuvassa vasemmalta aluevalvoja Teemu Salo, Honkatalojen Hannu Vehanen, RKL:n puheenjohtaja Jukka Lintunen, rakennuttajat Julius ja Tiina-Josefina Merenranta ja toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth. (kuva RKL)

RKL palkitsi ekokodin

Asuntomessuilla julkistettiin RKL:n raadin valinta Vuoden mallitaloksi. Kovatasoisten finalistien joukosta voiton vei Honkatalojen Cabin Havsstrand. RKL:n liittohallituksen puheenjohtaja Jukka Lintunen ja varapuheenjohtaja Jere Väisänen pitivät Havsstrandia hyvin toteutettuna kokonaisuutena, joka vastaa omistajan tarpeisiin ja messujen teemoihin.

Vuoden mallitalon valinnassa tärkeimpinä kriteereinä ovat rakentamisen korkea laatu ja viimeistely. Myös rakennushankkeen turvallisuus ja messujen teemojen toteutuminen huomioidaan arvioinnissa.
”Havsstrandin arvoissa näkyy ekologisuus, ja tekniset ratkaisut ovat fiksuja”, Lintunen kiittelee.
Mallitalon budjetissa oli varauduttu joustoihin.

 Honkatalojen Cabin Havsstrand
Palkittu Honkatalojen Cabin Havsstrand.Tuomaristo kehui Vuoden mallitaloa, Cabin Havsstrandia, muun muassa ekologisuudesta ja hyvistä taloteknisistä ratkaisuista. (kuva RKL)

”Budjetti oli ajan henkeen realistinen, ja sitä oli hallittu kiitettävästi”, Jere Väisänen kehuu.
Loviisan messujen keskeinen teema, meri, on läsnä myös talon rakennuttaneiden nimessä: Tiina-Josefina ja Julius Merenranta toteuttivat unelmansa ja muuttavat Helsingistä Kuningattarenrantaan, kun messut ovat ohi.

”Emme olisi ikinä uskoneet, että meidän olisi mahdollista muuttaa omalle merenrantatontille”, pariskuntaa toteaa.

Lue lisää rkl.fi