Vuoden Rakennusmestari -palkinnon saaja, rakennusinsinööri AMK Jari Salonen on osallistunut vaikuttavaan määrään rakennushankkeita. Hän on ollut mukana tekemässä lähes tuhatta asuntoa ja kolmea koulua, pörssiyhtiön pääkonttoria sekä korttelihanketta. Hankkeiden yhteisarvo on lähes miljardi euroa.

Rakennusalalle Jari ­Salonen päätyi osin sattumalta: ”Lukion jälkeen sain suoraan paikan Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan teoreettista fysiikkaa.” Armeijan ja töissä vietetyn väli­vuoden jälkeen veri alkoi vetää käytännöllisempiin puuhiin.

”Vaikka sukurasitetta minulla ei olekaan, päädyin hakemaan tekuun ja pääsin Helsinkiin.”

Opiskeluaikana tekut muuttuivat ammattikorkeakouluiksi. Salosesta tuli sukunsa ensimmäinen rakennusammattilainen ja Suomen ensimmäisiä AMK rakennusinsinöörejä.

Hyvä lukiosta hankittu pohja teki matemaattisista aineista helppoa ja aikaa jäi harrastuksillekin. Koripallo-oppinsa Kouvoissa saanut 197-senttinen Salonen pelasi Porvoon Tarmos­sa koko opiskeluaikansa.

Valmistumisensa jälkeen Salonen sai ensimmäisen työpaikkansa NCC:stä. Muutaman vuoden kuluttua hän siirtyi Haahtelaan, jossa hän on viihtynyt 18 vuotta.

Jari Salonen on viihtynyt Haahtelassa 18 vuotta.

Yhteistyö ja turvallisuus ovat parantuneet

Urallaan Salonen on nähnyt työmaiden muuttuneen parempaan suuntaan.

”Turvallisuus on tullut isosti mukaan. Aluksi työnjohto kulki lippis päässä ilman kypärää. Kokonaisvaltainen turvallisuusajattelu on vuosien mittaan lyönyt läpi joka tasolla”, Salonen toteaa.

Osapuolten välinen yhteistyö on mennyt parempaan suuntaan, ja allianssihenkinen ajattelu on tullut mukaan.
”Nykyään tehdään enemmän yhdessä.”

Salosen mukaan Haahtela on toiminut aina omalla hyvällä tyylillään. Vuosien mittaan toiminta- ja organisaatiomallit ovat selkiytyneet hankkeiden kasvaessa moninkertaisiksi.

”Meillä henkilökunnan vaihtuvuus on pientä. Joidenkin kanssa olen tehnyt liki 20 vuotta töitä. Työmaillamme viihtyy hyvin. Työmaahenki on hankkeissamme ollut poikkeuksetta erinomainen. Pidän sitä tärkeänä hankkeen onnistumisen edellytyksenä.”

K-Kampus oli valtava ja hieno projekti

Hankkeiden kasvaessa paineet nousevat. Haastavimpia paikkoja Salosen mukaan ovat korttelihankkeet.

”Ne ovat pitkäkestoisia ruuvipenkkejä varsinkin käyttöönottovaiheessa. Aikataulut ovat tiukkoja, ja kohteissa on erilaisia tiloja teattereista marketteihin.”

Yksittäisenä onnistumisena Salo­nen nostaa K-Kampuksen Helsingin Kalasatamassa:
”Se oli kokonaisuutena valtava, mielenkiintoinen ja hieno projekti, jonka mittasuhteet olivat hurjat.”

Katsoessaan omaa ammatillista kehitystään Salonen toteaa kulmiensa pyöristyneen.

”Ensimmäisillä työmailla minulla oli kovin jyrkkiä mielipiteitä ja saatoin runnoa omia näkemyksiäni ’laput silmillä’. Nyt perspektiivini on laajempi ja kokonaisnäkemykseni kehittyneempi. Tuhansien eri persoonien kanssa työskentely on lisännyt ymmärrystäni muista ihmisistä.”

Teksti Kimmo Collander Kuvat Matias Ahonen